Közel három órát át járta Zánka utcáit a látványos szüreti menet szombaton délután. A bömbölő mulatós zenére vonuló társaságban reformkori dámákat, kiérdemesült kalózokat, deresedő hajú néptáncosokat, borrendi tagokat, kovbojokat, csikósokat és egyszerű zánkai viseletbe öltözött mulatozó helyieket egyaránt lehetett látni.
A menet hagyományosan a falu északkeleti részén lévő Rozmaring Lovasudvarból indult. Az élen a szőlőhangot vivő legények vonultak, őket helyi és környékbeli lovasok követték nagy számban.
Egyesek spenitereken, mások hintókon, autó utánfutón, kamion pótkocsin tették meg a három kilométeres sétát. Sokan voltak olyanok is, akik gyalog járták végig megállóról, megállóra haladva a 71-es főutat is érintő, majd a faluházhoz visszaforduló boros, mustos, kotlósos túrát.
Arcok és járművek a menetből
Az első megállónál a Kőróka Pince kínálta borait, a helyszín dekorálásáról és pogácsáról, sajtos stangliról, a félédes küvéhez nagyon menő kókuszos sütiről és más finomságokról az Életmód Klub gondoskodott.
A második megállónál Egyed István, a Canter Borház kínálta a borait, a pogácsáról a Nők Klubja és a pizzéria gondoskodott. A szüreti díszleteket a Nők Klubja készítette. Közben a “Heni Boltnál” Dégi Henrietta sütőtökkel várta a felvonulókat.
A harmadik megállónál Péringer Antal, a Theodora Étterem, a Móró Pince, a Gergely Borház látta vendégül az ünneplőket, a pogácsákról és más ennivalókról a Magyar Tenger Népdalkör és a Theodora Étterem gondoskodott. A helyszínt a népdalkör szépítette.
A negyedik megállónál Péringer Miklós, Szabó László és a Lídia Borház borait kóstolhatták a felvonulók. A pogácsáról a Színjátszó Kör kalóz ruhába öltözött tagjai gondoskodtak.
A szüreti menet utolsó állomása a faluháznál volt, ahol ki-ki hangulata szerint megnézte a keringős megnyitós és Ihos József műsorát, vagy gyorsan beállt a sorba a hagyományos gulyáslevesért. Mellé kért kért egy keveset a Dobosi Pincészet borából.
A guláyst az idén is Bor Kálmán és csapata főzte a helyi kertbarátkör képviseletében. A zöldségeket, krumplit a Nyugdíjas Klub tagjai tisztították, a csipetkét Bácsiné Kati néni készítette két napon át. A mintegy 200 adag gulyás harminc kilogramm sertéslapockából készült. Bor Kálmán szerint az igazi finomságát a házi szalonna füstölt íze adta.
A Zánka-Nivegy-völgyi Borút Egyesület, a községi önkormányzat, a német nemzetiségi önkormányzat, valamint a Faluház szervezésében lezajlott program szüreti bállal zárult.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Iratkozzon fel a heti hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!