Tizenegyedik alkalommal is rendkívüli sikere volt a Vonyarcvashegyi Kolbászolónak, a disznótoros és kolbásztöltő verseny alcímmel hirdetett egész napos gasztronómiai programnak.
A Kossuth utca végén kialakított rendezvénytér sátra alatt és a sátor köré telepített vásáron, büfék előtt reggeltől estig folyamatosan több százan hallgatták a műsorokat, nézték a versenyzők munkáját és kóstolták az elkészült kolbászokat. Persze más ételek is voltak, ahogy egy disznótoron illik, toros káposztát, hurkát, sült császárt, pirított májat és környékbeli borokat is kínáltak a helyi valutáért, a pengőért.

Ingyenes kóstoló az Ambulance Team asztalánál – sok csapat kedveskedett ilyennel
A program reggel a disznóvágás bemutatóval kezdődött. A két böllér, Hetesi Lajos és Horváth László sok segítővel egy 140 kilogrammos, keszthelyi fehér fajtájú kehidakustányi disznót dolgozott fel hagyományos módon. Vonyarcra már levágva hozták az állatot, de itt történt a perzselés, tisztítás, darabolás, majd a tepertő kisütése és a kolbászkészítés.

A két böllér szívesen elmagyarázta az érdeklődőknek, milyen részekből áll a disznó
Közben a kulturális programok is elkezdődtek. A Móger Péter-Markó Krisztián harmonikaduó többszöri fellépése mellett rövid koncertet adott a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar, majd a Fertőszentmiklósi Férfi Dalárda.

Móger Péter (jobbról) és Markó Krisztián többször zenét a délelőtt folyamán

Kiss Tamás, a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar böllérkötényes karnagya a rendezvényhez illő műsort állított össze

A Fertőszentmiklósi Férfi Dalárda is fokozta a kellemes hangulatot énekével
A fő attrakció az idén is a kolbászkészítő, -töltő, -sütő verseny volt, amelyre az idén 36 csapat – baráti társaság, munkahelyi közösség és alkalmi csoportosulás – nevezett. A helyi és környékbeli versenyzők mellett a többiek Dunántúl különböző részeiből, elsősorban Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyéből érkeztek, de volt csapat Paksról is. Beszálltak a küzdelembe Vonyarcvashegy testvértelepülései is, a Vajdaságból Erzsébetlak, Erdélyből pedig Homoródszentmárton.
A zsűri elnöke az idén Rákóczi Ferenc műsorvezető volt, mellette Somogyi Zoltán Max gasztroblogger, Tóth Kálmán hentes, valamint Miskolczi Dávid okleveles élelmiszermérnök bírálta a kolbászokat.
A döntésük szerint az idei legfinomabb kolbászt a Konyha 2.0 csapat készítette.

A Konyha 2.0 csapat képviselői az oklevéllel és a serleggel – a képen még Fegyverneky Levente műsorvezető (balról), valamint a zsűri tagjai, Somogyi Zoltán Max, Miskolczi Dávid (a háttérben), Rákóczi Ferenc és Tóth Kálmán – Fotó: Pálfi Sándor

A győztes kolbászok. A szabályok szerint egy nyers és egy sült változatot kellett leadni a zsűrinek – Fotó: Pálfi Sándor
A 2. helyezett a keszthelyi Iroda Söröző, a harmadik a szintén keszthelyi Ízkovácsok csapat lett.

A második helyet megszerző keszthelyi Iroda Söröző csapat állandó résztvevője a versenynek. Az idén is hagyományos ízesítéssel készítették a kolbászukat

Az Iroda Söröző dekorációjának egyik eleme. A sült malac valójában a főnökasszony születésnapi csokitortája cukormázas bevonóval

A tavaly második díjas Ízkovácsok az idén a harmadik helyet szerezték meg
A zsűri különdíjjal ismerte el a győri Belesek és Falánkok, a vonyarcvashegyi Félnótások és a szintén helyi Röfikék kolbászát.

Félnótások – a fúvószenekar tagjai az idén nem engedtek felnőtteket a csapatukba, de ahogy tavaly, az idén is különdíjasok lettek

A győri Belesek és Falánkok csapat tavaly és most is különdíjas lett. Ők a hús megválasztásánál a lapocka helyett a dagadóra esküsznek. Az idén Othello szőlő borával is ízesítették a kolbászt

A vonyarcvashegyi Röfikék csapata a látványos és finom dekoráció mellett ízletes kolbászokat is készítettek – a csapat fele sajnos hiányzik a képről, mert éppen távol volt kolbászsütés miatt

kelt tésztás hot-dog Röfikék módjára a gyorsan elfogyó asztali dekorációból
Válogatás a közönségdíjas csapatok közül

A Polgárőrség csapata háromféle ízesítéssel, egy normállal, egy fokhagymásabb jellegűvel és egy csípőssel versenyezett

Zenekari Apukák – a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekarban játszó gyerekek szülei

A Keszthely TV tavaly különdíjat szerző Van Kolbászunk Hozzá csapata az idén is maradt a hagyományos receptnél

A Legjobbik nevet választó keszthelyi csapat első alkalommal versenyzett Vonyarcon. A kolbászuk különlegességét a cecei pirospaprika adta

A sármelléki Otelló Borbarátok Köre nem a győzelmet, hanem a részvételt tartotta fontosnak. Mint mondták, azzal a céllal jöttek, hogy jól érezzék magukat, persze a kolbász is finom legyen

Az egyik legnagyobb létszámú csapat az idén is a Diszkótoros volt. Tavaly különdíjjal jutalmazták a munkájukat

Az Egervári Gasztroördögök a tavaly győzelmet hozó recepttel dolgoztak

A vonyarcvashegyi Bélforgatók csapata egy év kihagyás után szállt be újra a versenybe. A betegeskedő Benke Laci bácsi távolléte miatt annyira felbátorodtak, hogy az idén citrommal is ízesítették a kolbászt

A Vonyarcvashegyi Horgászegyesület tagjai az idén is késre, kolbásztöltőre cserélték a pecabot a verseny idejére

A Vas megyei Csepregi Bor csapat első alkalommal vett részt a vonyarci versenyen, de korábban több helyen bemutatkoztak már a vargányás, sütőtökös, gyömbéres, citromos kolbászspecialitásukkal

A szombathelyi Jack Sparrow Legénysége csapat egyenesen a Karib-tengerről érkezett Vonyarcra. Rozéban biztosan a legjobbak voltak

A keszthelyi mentősök Ambulance Team csapata is ragaszkodott a hagyományokhoz, a kolbászba csak a megszokott anyagokat rakták, a pálinkát és más infúziós szereket külön kínálták

Az idén is csapatot indított a versenyen Vonyarcvashegy vajdasági testvértelepülése, Erzsébetlak – a képen Péter Károly vonyarcvashegyi polgármesterrel (balról a második)

Önálló csapattal versenyzett az erdélyi tervértelepülés, Homoródszentmárton is. Ők a készítésnél nem használnak paprikát, mert nem terem a környékükön. Jellegzetessége még kolbászuknak, hogy a fokhagymát természetes sós vízbe áztatják a felhasználás előtt

A vonyarcvashegyi TÜCS csapat neve akár valami honvédségi fedőnév is lehetne, pedig csak helyi Település Üzemeltetési Csoport rövidítése

A kehidai Tripla-K Újratöltve csapat tavaly különdíjas lett. A kóstoló vendégek az idén is kiválóra értékelték a hagyományos ízesítésű kolbászukat

A vonyarcvashegyi Röfi Bt. (Bt., mint baráti társaság) is állandó résztvevője a versenynek

A Betöltők csapat helyi és romándi tagokból szerveződött. A fűszerezésnél ragaszkodtak a hagyományos ízekhez

Egy vonyarci lánnyal erősített Pacsai Kolbászolók csapat szlogenje a Megtöltünk mindent. A kolbászt a Gyulai receptje szerint készítették hazai alapanyagokból

A zalaegerszegi Ságod Mix csapat visszatérő versenyzője volt az idei Kolbászolónak. Most is hagyományos módon fűszereztek

A Paksról érkezett Re-Bellis csapat tagjainak figyelni nagyon kellett, hogy véletlenül csapattársukat is fel ne dolgozzák

A Szomszédok csapat az idén már harmadik alkalommal vett részt a versenyen. Az idén is maradtak a megszokott receptnél

A Vaddisznók csapata a Kolbászoló kabalaállatával, Malackával

A sármelléki repülőtér Flykonda csapata is több környékbeli gasztronómiai verseny állandó résztvevője

A Gyenesdiási Nyugdíjasklub csapata a kolbászok mellett az idén is finom tésztákkal hódította meg a vendégeket

A szintén gyenesdiási Nótázó Böllérek tavaly a harmadik helyet nyerték el. Az idén nekik is csak a közönségsiker jutott

A Vonyarcvashegyi Nyugdíjas Klub hölgy szekciója Serdülő Tyúkok néven versenyzett. Megfogalmazásuk szerint szuper magyaros kolbászt készítettek
Miközben délután már egyre inkább az evés, ivás lett a meghatározó program, folytatódott a kulturális műsor is a színpadon. Előbb Bereczki Zoltán, majd pedig az Irigy Hónaljmirigy fokozta tovább a hangulatot. Az este további részében Dévényi Tibi bácsi retró slágerei szórakoztatták a résztvevőket, majd zárásként Dj. Szunyog idézte tovább a popműfaj örökzöldjeit.

Hát nem cuki?! 🙂 – a győri Belesek.. dekorációjának egyik részlete

Ezt a szakácsot a Nótázó Böllérek kolbásza nyomja
A programot az idén is a Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület szervezte. A sok támogató és önkéntes segítő mellett különösen nagy munkát végeztek a TÜCS, a település-üzemeltetési csoport dolgozói az előkészítésben, mondta Horváth Tamás, a Tourinform iroda vezetője.
Szöveg és a külön nem jelzett fotók Győrffy Árpád
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal, vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)