A Balatoni Borrégió teljes parti övezete bemutatkozott a vonyarcvashegyi Festetics Helikon Taverna hangulatos teraszán megrendezett első Tavaszi Borparádé és Zalai Gasztro Party programon szombaton.
A megkapó környezetben tíz borászat kínálta borait, pezsgőit, sőt némelyik pálinkáit is a Balaton keleti és déli partjáról, a Balaton-felvidékről, a Badacsonyi és a Zalai Borvidékről. A gasztronómiáról a helyi Bock Bisztró mellet a modern fine dining vonalat követő zalaegerszegi Tannin Resto gondoskodott, de ide sorolhatjuk a keszthelyi Festetics Kastély Kávézó süteményeit is.
A bor- és gasztronómiai kínálatot a keszthelyi Spájz Szörp italai és a várvölgyi Várak Völgye Sajt manufaktúra sajtjai színesítették.

A bor- és pezsgőmustrán az Ikon Borászat, Bussay Pince, Bezerics Borház, Cezar Pince Bujdosó Pince, Laposa Birtok, Skizo Borház, Káli Kövek Pincészet, Kál-vin Pincészet és a Feind Borház mutatkozott be. Az árak decinként 300 és 2000 forint között szóródtak – Fotó: Győrffy Árpád

Egy teljes borkollekció a klasszikus vörösbortól a rozén át a könnyű, friss, gyümölcsös fehérborokig, középen egy törköllyel ráerősítve – Fotó: Győrffy Árpád

Elsősorban fiatalokat csábított a program – Fotó: Győrffy Árpád

Várak Völgye Sajt illetve Szánti József várvölgyi gazda, aki saját tehenei tejéből hozott érlelt, füstölt sajtokat, valamint kaporral, dióval, lilahagymával, medvehagymával, fokhagymával ízesített friss sajtokat – Fotó: Győrffy Árpád

Tannin Resto is kitelepült. Takáts Zoltán épp egy Libamáj, zöld spárga, pisztácia kompozíciót állít össze kollégájával, Gombos Jánossal – Fotó: Győrffy Árpád

Az elkészült Libamáj, zöld spárga, pisztácia kompozíciót (1500). A menüben még Tejesbárány, kerekrépa, medvehagyma (2000) és Fehér csoki, rebarbara, tökmagolaj (1500) szerepelt – Fotó: Győrffy Árpád

A keszthelyi Spájz Szörp kollekciója. Az alapanyagok között a hagyományosnak mondható mondható málna, feketeribizli, eper, bodza, menta, gyömbér mellett az uborka és a levendula is megtalálható. A tulajdonos Bálint Endréné szerint vannak megosztó ízek, amiknek nagy rajongótábora van, ugyanakkor sokan idegenkednek tőlük – Fotó: Győrffy Árpád

A desszerteket a keszthelyi Festetics Kastély Kávézó biztosította. Mint Szita Balázs ügyvezető elmondta, francia, olasz, német és magyar termékekkel dolgoznak. Szigorúan minőségi alapanyagokat használnak, hogy a sütemények sokáig megőrizzék frissességüket, finomságukat – Csábításnak szicíliai cannoli ricotta sajt krémjével, pisztáciával – Fotó: Győrffy Árpád
Fodor Márk, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy korábban is több népszerű ingyenes programot rendeztek már a környék és a Balaton megszerettetéséért. Az I. Tavaszi Borparádéval a borok mellett a zalai gasztronómiára és helyi termelőkre akarták felhívni a figyelmet.

Szakonyi Milán a Festetics Helikon Taverna teraszán – aki csak a műsorokra és a gyönyörű kilátásra volt kíváncsi, az ingyen jöhetett. Fizetni csak a fogyasztásért kellett – Fotó: Győrffy Árpád
A programot, ahogy a korábbiakat is, egyaránt szánták a szállóvendégeiknek, a távolabbról érkező látogatóknak és nem utolsó sorban a helyben és a közvetlen környéken élőknek.
Győrffy Árpád
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)