A maga nemében különleges program a napokban zárult vonyarci Bor- és Csemegeszőlő Fesztivál, ahol nem csak kóstolhattuk a borokat, de a borkészítéshez szükséges szőlőoltványokat is beszerezhettük. Mindehhez még tanácsokat is adtak.
Mivel a borházak kinyitása önmagában nem elég, az indulásnál valamilyen fazont akartak adni az augusztus közepi borozós rendezvénynek, hogy a vendégek később is tudják, hol érezték magukat annyira jól. Így alakult ki egykor a vonyarcvashegyi Bor- és Csemegeszőlő Fesztivál.
A bort a környéken működő gazdák, borászatok hozzák, a szőlőoltványokat és a csemegeszőlőt dr. Bakonyi László oltványtermesztő, a 9 éve elhunyt dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő fia, aki egyben szaktanácsokkal is ellátja az érdeklődőket.
– Csemegeszőlőt az emberek szemükkel vásárolnak, elvárás, hogy minél nagyobb, minél szebb legyen. Mostanában egyre fontosabb az is, hogy ne legyen magja. Az oltványokat ház körüli szőlőnek vásárlók is ebből indulnak ki. Azt is szeretik, ha a szőlőt nem kell permetezni, és augusztusban beérik, mert szeptember elején a nyaralókat bezárják, nem lesz aki leszedje, megegye.
Az elmondottak alapján az oltványokból a régi fajták közül az Othello és inkább az Izabella megy, az újabb magyar nemesítések közül pedig a Pölöskei muskotály, a Néró, a Palatina és az új mag nélküliek, a Vénusz, Jupiter a népszerűek. Persze mindig hozunk oltványt a “Bakonyi fajtákból”, édesapám, dr. Bakonyi Károly nemesítéseiből, a Cserszegi fűszeresből és a Sába királynőjéből. De ezekről tudni kell, hogy megkívánják a permetezést, amit nem mindenki vállal szívesen. Végül fontos az is az oltványnál, hogy előnevelt legyen, legalább egy évet megspóroljon a kiültetőjének – mesélte Bakonyi László.
Persze a többség nem vásárolni, hanem borozni, szórakozni jön, ezért a rendezvény négy napjára próbálnak olyan programot összeállítani, amiben mindenki talál magának érdekeset.
Talán a fentiekből is kiderült, hogy Vonyarcvashegyen nagyon kreatívak a rendezvények fazonírozásánál. Így nem meglepő, hogy alig zárult le az egyik boros program, máris kezdődik a következő, amit a pontyokra és más sült halakra építenek. Persze a borok mellett.
Győrffy Árpád
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)