Már a kolbászunk is nemzetközivé vált. A szakértőkből álló zsűri döntése szerint egy német, magyar, svájci, román tagokból álló baráti társaság “magyar házi kolbásza” lett a legjobb a 2019-es vonyarcvashegyi Kolbászolón.
A Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület és a Tourinform iroda szervezésében 12. alkalommal rendezték meg szombaton a Vonyarcvashegyi Kolbászolót, azaz a disznótoros és kolbásztöltő versenyt. A program most is a hagyományos disznóvágással indult reggel kilenckor. Hetesi Lajos és társai az érdeklődők előtt pörzsölték, mosták, hasították, darabolták a disznót. Többször eleredt az eső, de a nézők mégis egyre többen lettek.
Hetesi Lajos, a Kolbászoló vezető böllére a disznó hasításánál tart – Fotó: Győrffy Árpád
Horváth László, Csertán Lajos és Takács Mihály a hasaalja szalonnát szeleteli – Fotó: Győrffy Árpád
Közben a versenyre érkező csapatok kialakították helyüket a sátor alatti küzdőtéren. A szükséges eszközök elhelyezése, felszerelése mellett többnyire az alkalomhoz illő dekorációval is készültek, a nézők és egymás kínálásához finom falatokat, italokat is hoztak.
A Bélforgatók csapata többek között ezzel a hurkás pitével kínálta a vendégeket. Meglepő és finom volt – Fotó: Győrffy Árpád
A Nótázó Böllérek dekorációjának részlete – Fotó: Győrffy Árpád
A Röfikék malackenyere. Tavaly a hot-dog malackáikkal lopták be a szívünkbe magukat – Fotó: Győrffy Árpád
A versenyt hivatalosan a megnyitóval indították. Pali Róbert polgármester és Bereznay Tamásmesterszakács köszöntötte a csapatokat és nézőket. A 28 induló csapat többsége a közvetlen környékről és a tágabb nyugat-balatoni térségből érkezett, de a Dunántúl északi és déli vidékeit is képviselték. A csapatok kisebb-nagyobb baráti társaságokból, civil szervezetekből, munkahelyi közösségekből verbuválódtak. Többnyire már sok közös kolbászkészítéssel a hátuk mögött.
A többség úgymond hagyományos anyagokból, fűszerekkel készítette a kolbászt. Persze ezek a hagyományok jelentősen eltérek egymástól. Volt, aki a borssal, paprikával készülő, “gyulai típusú”kolbászt tekintette hagyományosnak, mások a bors nélküli, “csabai típusú”kolbászra esküdtek, de akadtak kísérletezők is, akik paprika nélkül, citromot, almát, gyömbért, vagy éppen póréhagymát használva próbálták megalkotni a legjobb kolbászt.
A hölgyek szerint a töltőt még a férfiak is tudnák tekerni, de a bél felhúzásához érzékeny női kéz kell – ketten a Flykondából – Fotó: Győrffy Árpád
Miközben a munka zajlott, a nézők sorra járták a csapatok asztalait egy kis előkóstolóért. Aki többet is szeretett volna, az a sátor mellett felállított büfékben vásárolhatott a programhoz illő ételeket és italokat. A színpadon, illetve a színpad előtt délelőtt a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekaradott rövid koncertet, Németh Norbert és Markó Krisztiánjátszott harmonikán.
A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar a háttal álló Kiss Tamás karnaggyal – Fotó: Győrffy Árpád
Németh Norbert főleg a múlt század közepének slágereit játszotta – Fotó: Győrffy Árpád
Markó Krisztián is a harmonikához igazán illő dalokból válogatta össze műsorát – Fotó: Győrffy Árpád
A zsűri közben sorra járta a csapatokat, hogy megnézze, megkérdezze, mit és hogyan készítenek. A terepszemlét az elkészült nyers és sült kolbászok szemrevételezése, kóstolása követte.
A zsűri éppen az Ízkovácsok csapat asztalánál – jobbról Szűcs Attila mesterszakács, Bereznay Tamás zsűrielnök, valamint Miskolczi Dávid okleveles élelmiszermérnök – Fotó: Győrffy Árpád
A zsűri döntése szerint az I. helyezett a Magyar-Német Barátság csapat lett, a II. helyen a Tripla-K Újratöltve, a III. helyen a Jószomszédok csapat végzett. A zsűri különdíjjal jutalmazta a P7 csapat és a Bélforgatók csapat kolbászát.
Sajnos a Jószomszédokat az idén elkerültem, de a többi csapatot képpel is bemutatjuk.
Az első helyet megszerző Magyar-Német Barátság csapat egy része. A vonyarci német, magyar, svájci és román tagokból álló baráti társaság “magyar házi kolbászt” készített – Fotó: Győrffy Árpád
A Tripla-K Újratöltve korábban már egy különdíjat elnyert, most egy II. helyezéssel díjazták hagyományos kolbászukat– Fotó: Győrffy Árpád
A különdíjas, angol és magyar tagokból P7-es csapat neve egy szabadon választott rövidítés. Jelentheti a dekorációként használt Piros hetest is, de mindenki szabadon behelyettesíthet bármilyen neki kedves P-betűvel kezdődő szót – magyarázták a tagok. Egy hagyományos magyar mellett két angol kolbászt is készítettek – Fotó: Győrffy Árpád
Egy kis telefonos segítséggel készülnek a P7 csapat angol kolbászai. Paprikát nem használtak. Az egyikbe póréhagyma, a másikba lila hagyma, valamint alma, mustár, sőt fehér csoki is került a masszákba – Fotó: Győrffy Árpád
A Bélforgatók tavaly már citromos kolbásszal kísérleteztek. Akkor ez a zsúri celebjének, Rákóczi Ferinek nem jött be. Az idén a citrom mellett gyömbérrel turbózták fel a fehér kolbászt. Az új összetételű zsűri különdíjjal jutalmazta őket – Fotó: Győrffy Árpád
A Keszthely TV – Van képünk hozzá csapata “magyaros kolbászt” készített. A recept az eddigi versenyek során alakult ki. Az alapreceptet a csapat ízlése és a zsűrik tanácsai szerint alakították az elmúlt évek során. A paprika, bors, fokhagyma, só mellett őrölt kömény és porcukor is ment a keverékbe – Fotó: Győrffy Árpád
A Vonyarcok hagyományosan készítették a kolbászt, amit egy készülékben melegen füstöltek – Fotó: Győrffy Árpád
A keszthelyi és gyenesi tagokból álló Pokolfajzatok csapat egy hagyományos és egy cheddar sajtos kolbásszal indult. Sütés helyett ők is meleg füstöléssel zárták a készítést – Fotó: Győrffy Árpád
Vonyarcvashegyi Polgárőrség csapata állandó résztvevője a Kolbászolónak. Az idén is a környéken hagyományosnak tartott recept szerint dolgoztak – Fotó: Győrffy Árpád
A szintén visszajáró Ízkovácsok csapat is hagyományos recept szerint készítette kolbászát – Fotó: Győrffy Árpád
A győri Belesek és Falánkok csapat több éve érdekes színfoltja a versenynek. Dekorációban, kínálásban mindig a legjobbak közé tartoznak, és kolbászukkal is többször nyertek már díjat – Fotó: Győrffy Árpád
A keszthelyi Iroda Söröző csapat most is hatalmas létszámmal, finom kóstolókkal és egy röfögő játékmalaccal hengerelt – Fotó: Győrffy Árpád
A Csurgó Legjava csapat először vett részt a versenyen. A gyulai típusú fűszerezéssel készített masszát egy kis házi konyakkal erősítették fel – Fotó: Győrffy Árpád
A “Pápa melletti Joci és csapata” Tapolcafőről érkezett. Második alkalommal vettek részt a versenyen hagyományosan készített kolbászukkal – Fotó: Győrffy Árpád
Állandó résztvevője a versenynek a Diszkótoros csapat. A keszthelyiekből álló társaság az idén is hagyományos recept szerint dolgozott – Fotó: Győrffy Árpád
Az Egervári Gasztro-Ördögök két éve a fődíjat is elvitték. A napindító pálinkájuk és szalonnás tojásuk az idén is verhetetlen volt – Fotó: Győrffy Árpád
A Zenekari Apukák csapatot a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar tagjainak szülei alkotják. Korábban együtt gyúrtak, de később a gyerekek önállósultak – Fotó: Győrffy Árpád
A Röfikék csapat innovatív dekorációja mellett a kolbászuk is finom volt – Fotó: Győrffy Árpád
Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület – a képen kicsit hiányosan – erdélyi hagyományok alapján készítette a kolbászt – Fotó: Győrffy Árpád
A cserszegtomaji Szekafa csapat csabai stílusban készítette a kolbászt – Fotó: Győrffy Árpád
A helyiekből álló Betöltők csapat – a tagok egy része éppen tapasztalatcserén – Fotó: Győrffy Árpád
A Pacsai Kolbászolók az idén is gyulai stílusban, hazai alapanyagból készítették kolbászukat – Fotó: Győrffy Árpád
A vonyarcvashegyi TÜCS, azaz az önkormányzat település-üzemeltetési csoportjának dolgozóiból, gyerekeikből álló csapat “sima házi kolbászt” készített paprikával, borssal. A kolbásztöltés mellett nekik volt köszönhető a rendezvény helyszínének kialakítás, berendezése is – Fotó: Győrffy Árpád
A sármelléki repülőtér dolgozóiból álló Flykonda csapat állandó résztvevője a környék gasztronómiai versenyeinek. A képen csak a csapat egy része látható, mert a többiek éppen tapasztalatcsere kiránduláson voltak – Fotó: Győrffy Árpád
A Balatonszentgyörgy Szeretlek Egyesület tagjai is látványos dekorációt készítettek – itt már a töltésnél tartanak – Fotó: Győrffy Árpád
A Félnótások az idén is duplán dolgoztak. A fúvószenekar koncertje előtt és után elkészítették a hagyományos fűszerezésű kolbászaikat – Fotó: Győrffy Árpád
Délután kolbászok elfogyasztása közben az Irigy Hónaljmirigy mutatta be új műsorát, majd a Delta zenekar pezsdítette fel a hangulatot koncertjével. Zárásként Dj Szunyog repítette vissza a vendégeket régi slágerekkel a múltba.
Győrffy Árpád
•
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ
Cookie szabályzat
Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek.
Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat.
A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak.
Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni.
Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!