Már a kolbászunk is nemzetközivé vált. A szakértőkből álló zsűri döntése szerint egy német, magyar, svájci, román tagokból álló baráti társaság “magyar házi kolbásza” lett a legjobb a 2019-es vonyarcvashegyi Kolbászolón.
A Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület és a Tourinform iroda szervezésében 12. alkalommal rendezték meg szombaton a Vonyarcvashegyi Kolbászolót, azaz a disznótoros és kolbásztöltő versenyt. A program most is a hagyományos disznóvágással indult reggel kilenckor. Hetesi Lajos és társai az érdeklődők előtt pörzsölték, mosták, hasították, darabolták a disznót. Többször eleredt az eső, de a nézők mégis egyre többen lettek.

Hetesi Lajos, a Kolbászoló vezető böllére a disznó hasításánál tart – Fotó: Győrffy Árpád

Horváth László, Csertán Lajos és Takács Mihály a hasaalja szalonnát szeleteli – Fotó: Győrffy Árpád
Közben a versenyre érkező csapatok kialakították helyüket a sátor alatti küzdőtéren. A szükséges eszközök elhelyezése, felszerelése mellett többnyire az alkalomhoz illő dekorációval is készültek, a nézők és egymás kínálásához finom falatokat, italokat is hoztak.

A Bélforgatók csapata többek között ezzel a hurkás pitével kínálta a vendégeket. Meglepő és finom volt – Fotó: Győrffy Árpád

A Nótázó Böllérek dekorációjának részlete – Fotó: Győrffy Árpád

A Röfikék malackenyere. Tavaly a hot-dog malackáikkal lopták be a szívünkbe magukat – Fotó: Győrffy Árpád
A versenyt hivatalosan a megnyitóval indították. Pali Róbert polgármester és Bereznay Tamás mesterszakács köszöntötte a csapatokat és nézőket. A 28 induló csapat többsége a közvetlen környékről és a tágabb nyugat-balatoni térségből érkezett, de a Dunántúl északi és déli vidékeit is képviselték. A csapatok kisebb-nagyobb baráti társaságokból, civil szervezetekből, munkahelyi közösségekből verbuválódtak. Többnyire már sok közös kolbászkészítéssel a hátuk mögött.
A többség úgymond hagyományos anyagokból, fűszerekkel készítette a kolbászt. Persze ezek a hagyományok jelentősen eltérek egymástól. Volt, aki a borssal, paprikával készülő, “gyulai típusú” kolbászt tekintette hagyományosnak, mások a bors nélküli, “csabai típusú” kolbászra esküdtek, de akadtak kísérletezők is, akik paprika nélkül, citromot, almát, gyömbért, vagy éppen póréhagymát használva próbálták megalkotni a legjobb kolbászt.

A hölgyek szerint a töltőt még a férfiak is tudnák tekerni, de a bél felhúzásához érzékeny női kéz kell – ketten a Flykondából – Fotó: Győrffy Árpád
Miközben a munka zajlott, a nézők sorra járták a csapatok asztalait egy kis előkóstolóért. Aki többet is szeretett volna, az a sátor mellett felállított büfékben vásárolhatott a programhoz illő ételeket és italokat. A színpadon, illetve a színpad előtt délelőtt a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar adott rövid koncertet, Németh Norbert és Markó Krisztián játszott harmonikán.

A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar a háttal álló Kiss Tamás karnaggyal – Fotó: Győrffy Árpád

Németh Norbert főleg a múlt század közepének slágereit játszotta – Fotó: Győrffy Árpád

Markó Krisztián is a harmonikához igazán illő dalokból válogatta össze műsorát – Fotó: Győrffy Árpád
A zsűri közben sorra járta a csapatokat, hogy megnézze, megkérdezze, mit és hogyan készítenek. A terepszemlét az elkészült nyers és sült kolbászok szemrevételezése, kóstolása követte.

A zsűri éppen az Ízkovácsok csapat asztalánál – jobbról Szűcs Attila mesterszakács, Bereznay Tamás zsűrielnök, valamint Miskolczi Dávid okleveles élelmiszermérnök – Fotó: Győrffy Árpád
A zsűri döntése szerint az I. helyezett a Magyar-Német Barátság csapat lett, a II. helyen a Tripla-K Újratöltve, a III. helyen a Jószomszédok csapat végzett. A zsűri különdíjjal jutalmazta a P7 csapat és a Bélforgatók csapat kolbászát.
Sajnos a Jószomszédokat az idén elkerültem, de a többi csapatot képpel is bemutatjuk.

Az első helyet megszerző Magyar-Német Barátság csapat egy része. A vonyarci német, magyar, svájci és román tagokból álló baráti társaság “magyar házi kolbászt” készített – Fotó: Győrffy Árpád

A Tripla-K Újratöltve korábban már egy különdíjat elnyert, most egy II. helyezéssel díjazták hagyományos kolbászukat– Fotó: Győrffy Árpád

A különdíjas, angol és magyar tagokból P7-es csapat neve egy szabadon választott rövidítés. Jelentheti a dekorációként használt Piros hetest is, de mindenki szabadon behelyettesíthet bármilyen neki kedves P-betűvel kezdődő szót – magyarázták a tagok. Egy hagyományos magyar mellett két angol kolbászt is készítettek – Fotó: Győrffy Árpád

Egy kis telefonos segítséggel készülnek a P7 csapat angol kolbászai. Paprikát nem használtak. Az egyikbe póréhagyma, a másikba lila hagyma, valamint alma, mustár, sőt fehér csoki is került a masszákba – Fotó: Győrffy Árpád

A Bélforgatók tavaly már citromos kolbásszal kísérleteztek. Akkor ez a zsúri celebjének, Rákóczi Ferinek nem jött be. Az idén a citrom mellett gyömbérrel turbózták fel a fehér kolbászt. Az új összetételű zsűri különdíjjal jutalmazta őket – Fotó: Győrffy Árpád

A Keszthely TV – Van képünk hozzá csapata “magyaros kolbászt” készített. A recept az eddigi versenyek során alakult ki. Az alapreceptet a csapat ízlése és a zsűrik tanácsai szerint alakították az elmúlt évek során. A paprika, bors, fokhagyma, só mellett őrölt kömény és porcukor is ment a keverékbe – Fotó: Győrffy Árpád

A Vonyarcok hagyományosan készítették a kolbászt, amit egy készülékben melegen füstöltek – Fotó: Győrffy Árpád

A keszthelyi és gyenesi tagokból álló Pokolfajzatok csapat egy hagyományos és egy cheddar sajtos kolbásszal indult. Sütés helyett ők is meleg füstöléssel zárták a készítést – Fotó: Győrffy Árpád

Vonyarcvashegyi Polgárőrség csapata állandó résztvevője a Kolbászolónak. Az idén is a környéken hagyományosnak tartott recept szerint dolgoztak – Fotó: Győrffy Árpád

A szintén visszajáró Ízkovácsok csapat is hagyományos recept szerint készítette kolbászát – Fotó: Győrffy Árpád

A győri Belesek és Falánkok csapat több éve érdekes színfoltja a versenynek. Dekorációban, kínálásban mindig a legjobbak közé tartoznak, és kolbászukkal is többször nyertek már díjat – Fotó: Győrffy Árpád

A keszthelyi Iroda Söröző csapat most is hatalmas létszámmal, finom kóstolókkal és egy röfögő játékmalaccal hengerelt – Fotó: Győrffy Árpád

A Csurgó Legjava csapat először vett részt a versenyen. A gyulai típusú fűszerezéssel készített masszát egy kis házi konyakkal erősítették fel – Fotó: Győrffy Árpád

A “Pápa melletti Joci és csapata” Tapolcafőről érkezett. Második alkalommal vettek részt a versenyen hagyományosan készített kolbászukkal – Fotó: Győrffy Árpád

Állandó résztvevője a versenynek a Diszkótoros csapat. A keszthelyiekből álló társaság az idén is hagyományos recept szerint dolgozott – Fotó: Győrffy Árpád

Az Egervári Gasztro-Ördögök két éve a fődíjat is elvitték. A napindító pálinkájuk és szalonnás tojásuk az idén is verhetetlen volt – Fotó: Győrffy Árpád

A Zenekari Apukák csapatot a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar tagjainak szülei alkotják. Korábban együtt gyúrtak, de később a gyerekek önállósultak – Fotó: Győrffy Árpád

A Röfikék csapat innovatív dekorációja mellett a kolbászuk is finom volt – Fotó: Győrffy Árpád

Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület – a képen kicsit hiányosan – erdélyi hagyományok alapján készítette a kolbászt – Fotó: Győrffy Árpád

A cserszegtomaji Szekafa csapat csabai stílusban készítette a kolbászt – Fotó: Győrffy Árpád

A helyiekből álló Betöltők csapat – a tagok egy része éppen tapasztalatcserén – Fotó: Győrffy Árpád

A Pacsai Kolbászolók az idén is gyulai stílusban, hazai alapanyagból készítették kolbászukat – Fotó: Győrffy Árpád

A vonyarcvashegyi TÜCS, azaz az önkormányzat település-üzemeltetési csoportjának dolgozóiból, gyerekeikből álló csapat “sima házi kolbászt” készített paprikával, borssal. A kolbásztöltés mellett nekik volt köszönhető a rendezvény helyszínének kialakítás, berendezése is – Fotó: Győrffy Árpád

A sármelléki repülőtér dolgozóiból álló Flykonda csapat állandó résztvevője a környék gasztronómiai versenyeinek. A képen csak a csapat egy része látható, mert a többiek éppen tapasztalatcsere kiránduláson voltak – Fotó: Győrffy Árpád

A Balatonszentgyörgy Szeretlek Egyesület tagjai is látványos dekorációt készítettek – itt már a töltésnél tartanak – Fotó: Győrffy Árpád

A Félnótások az idén is duplán dolgoztak. A fúvószenekar koncertje előtt és után elkészítették a hagyományos fűszerezésű kolbászaikat – Fotó: Győrffy Árpád
Délután kolbászok elfogyasztása közben az Irigy Hónaljmirigy mutatta be új műsorát, majd a Delta zenekar pezsdítette fel a hangulatot koncertjével. Zárásként Dj Szunyog repítette vissza a vendégeket régi slágerekkel a múltba.
Győrffy Árpád
•
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)