Tihanyi kolbászgyúrók – Az idén is egy bors nélküli kolbász lett a legjobb

Az ötödik alkalommal megrendezett Tihanyi Kolbászgyúró Mulatság győztese a helyi versenyzőkből álló Ulti Team lett - a csapat a rendezvény "arcával", Malackával - Fotó: Győrffy Árpád

Egy csabai módra, bors hozzáadása nélkül készült kolbász nyerte az ötödik alkalommal megrendezett Tihanyi Kolbászgyúró Mulatság versenyét, miközben a csapatok többsége gyulai módra, a paprika mellett borsot is használva gyúrta a masszát.

 

A korai időszakhoz képest hatalmas érdeklődés mellett zajlott az Akasztó-dombi piacon március első szombatján megrendezett program. A korábban jósolt záporok elmaradtak, de a 600 négyzetméteres sátor így is jó szolgálatot tett a nagy szél miatt.
Az idei verseny díszvendége Békéscsaba városa volt. Az önkormányzat csapatát Szarvas Péter polgármester vezette, a képviselő-testület tagjai és az önkormányzati hivatal munkatársai alkották. Az önkormányzati csapata mellett több más társaság is képviselte a várost és a tágabb térséget. Az Ada Bau Kft.-nek köszönhetően a legtöbb versenyző az idén is Veszprémből érkezett. A cég dolgozói és családtagjaik az idén már öt csapatban gyúrták a masszát többféle stílusban.

 

A veszprémi Kolbászolók – Gyulai stílusban, borssal, paprikával, köménnyel, fokhagymával ízesítettek, de paprikát békéscsabait használtak – Fotó: Győrffy Árpád

Ahogy a bevezetőben már írtuk, a többség gyulai stílusban, a paprika, fokhagyma, kömény mellett borsot is használva készítette a kolbászt, de a győztes tihanyi csapathoz hasonlóan voltak olyanok is, akik a bors nélküli csabai stílust követték. Az alapanyagok hasonlósága természetesen nem jelentette azt, hogy csak kétféle kolbász készült, hisz az adagolásnál, a paprikák kiválasztásánál jelentős különbségek lehettek, így a végeredmény is annyiféle volt, amennyi csapat.

A készre sütött kolbászok állagát, ízét, “kolbászságát” az idén is szakmai zsűri értékelte. A testületben Tóth Béla, az akali Fék Üzletház tulajdonosa, dr. Vincze Gábor, a 2018-as Csabai Kolbászfesztivál Kolbász Királya, Vincze Dávid, Kántás József mesterszakács, Varró János, Tihany alpolgármestere valamint id. Ricza Lajos, a rendezvényt szervező Balaton Catering Kft. képviselője kapott helyet.

 

A zsűri az asztalnál: Tóth Béla (balról), Kántás József, Vincze Gábor, Vincze Dávid, id. Ricza Lajos és Varró János. A háttérben az egyik szervező, Vajda Balázs vendéglős és segítője, Rózsa Éva, a művelődési ház vezetője – Fotó: Győrffy Árpád

Tóth Béla összegzése szerint a csapatok többsége nagyon finom kolbászt készített. Csak néhány kolbásznál éreztek komolyabb problémát a fűszerek adagolásánál, de ezek is emberi fogyasztásra alkalmasak voltak.

Az első helyet helyi kártyásokból álló Ulti Team csapatnak, illetve kolbászuknak ítélték. A masszát az idén is a megszokott recepttel, csabai módra, bors nélkül készítették. Tíz kilogramm masszához 25 deka paprikát – erőset és csípőset – használtak. A fokhagymát a korábbi 15-16 deka helyett tavaly óta 7 dekára csökkentették. Persze só és kömény is került bele. Egy évvel ezelőtt a 2. helyet szerezték meg a vakkóstoláson. (A csapat a címképünkön.)

A második helyezett a balatonfüredi Kék Balaton nyugdíjas Klub kolbásza lett. A csapat szintén állandó résztvevője a mulatságnak. Meghatározásuk szerint “füredi sváb kolbászt” készítettek. Hagyományos fűszerezést – bors, csípős paprika, kömény, fokhagyma – használtak. A sváb jelleget szerintük az adta, hogy megszokottnál nagyobbra darálták a húst.

 

A második helyezett füredi Kék Balaton Nyugdíjas Klub csapata a kolbász mellett más finomságokkal kínálta a vendégeket – Fotó: Győrffy Árpád

A harmadik helyet elnyerő Antalfai Savállók csapata is visszatérő résztvevője a versenynek. Mint mondták, tizenöt éve ugyanúgy gyúrják a kolbászt. Paprikával, borssal, őrölt- és egész köménnyel, sóval, szerecsendióval és egy kis porcukorral ízesítenek.

 

Az Antalfai Savállók egy kis porcukorral és szerecsendióval fokozták az ízhatást – Fotó: Győrffy Árpád

A zsűri két különdíjat is kiadott. Az egyiket a békéscsabai “Kolbászfőváros” csapat kapta. A Szarvas Péter polgármester vezetésével gyúró csapat természetesen a hagyományos csabai recept alapján dolgozott. Tehát borsot nem használtak, viszont paprikából csípőset és édeset is, a köményt pedig egészben tették a masszába.

 

A békéscsabai Kolbászfőváros csapat hagyományos csabai recept alapján dolgozott – Fotó: Győrffy Árpád

Különdíjat kapott a tihanyi, füredi baráti társaságból évente más-más néven versenyző Szerencsemalacok csapat is. Csabai recept alapján, bors nélkül, kétféle piros paprikával, őrölt köménnyel, kevés foghagymával gyúrták a kolbászt.

 

A Szerencsemalacok is csabai recept alapján, kétféle paprikával készítette a különdíjas kolbászát – Fotó: Győrffy Árpád

A zsűri az idén is kiosztotta a Fasírt-díjat is a szerintük legkevésbé kolbásznak nevezhető készítménynek. Ezt most az Ilinyi Hagyományőrzők kapták. A Nógrád megyéből, Balassagyarmat mellől érkezett társaság a só, bors, köménymag, paprika és fokhagyma mellett valami titkos összetevőt is használhatott.

 

A Fasírt-díjas Ilinyi Hagyományőrzők ízlése nem passzolt össze a zsűrijével. Ők egyébként igazán a túrós, lekváros és mákos derelye készítésében profik – Fotó: Győrffy Árpád

Gyúrtak még

A Szegedi Pickesek – állításuk szerint az egyik kolbászukat paprika nélkül, szegfűborssal, bazsalikommal készítették, a másikba pirított kolozsvári szalonnát, rózsaborsot és koriandert is tettek – Fotó: Győrffy Árpád

 

A füredi Volxwagányok – gyulai stílusú kolbászt készítettek sóval, borssal, paprikával, köménnyel, fokhagymával – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Csiszka Team – sóval, borssal, paprikával, köménnyel, fokhagymával – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Bácskaiak – a Vajdaságban lévő Ada környékének hagyományai szerint adagolták a sót, borsot, paprikát, fokhagymást, köményt – Fotó: Győrffy Árpád

 

Az Ada-Niszok – Vajdasági és Veszprém környéki hagyományokra építve sóval, borssal, paprikával, köménnyel, fokhagymával ízesítettek – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Tölti-Kék – sóval, borssal, paprikával, köménnyel, fokhagymával ízesítettek ők is – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Mester és Tanítványai csapat – sóval, borssal, paprikával, köménnyel, fokhagymával ízesítettek – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Fonti-Five Atom – Az idén is a bevált adagolás szerint sóval, borssal, paprikával, köménnyel, fokhagymával ízesítettek. Különlegességük, hogy ők hamburgert is készítettek a kolbászmasszából egy kicsit eltérő fűszerezéssel – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Lelkes Kolb-Ászok – Bár a csapat Békés megyéből érkezett, a tolnai gyökerek miatt borsot is raktak a kolbászba a paprika mellé – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Töltel-ék – Fogalmam sincs, mit csinálok jelmondattal – ami persze nem volt igaz, hisz a hagyományos receptet ők is ismerték – Fotó: Győrffy Árpád

 

Balaton Energy Kolbász Team – A csopakiakból és tihanyiakból álló csapat borssal, paprikával, köménnyel, fokhagymával ízesített, mint mondták, bakonyi hagyományok szerinti adagolással – Fotó: Győrffy Árpád

 

A pécselyi Balogh Pince – Tíz kilogramm sertéshúshoz 4 kilogramm saját nevelésű, vágású szürke marha borjú húsát keverték. A fűszerezést csabai módra, bors nélkül csinálták – Fotó: Győrffy Árpád

 

Balaton Vízilabda Klub – borssal, paprikával, köménnyel, fokhagymával ízesítettek – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Gánti Méznerék vértesi sváb recept alapján borssal, fokhagymával, csemege paprikával, kömény nélkül gyúrtak az idén is – Fotó: Győrffy Árpád

 

A balatonfüredi Húszplusz csapat egy békéscsabai társuk hagyományos receptjével, bors nélkül készítette a kolbászt – Fotó: Győrffy Árpád

 

Az örvényesi Malac-Tours – a bors, paprika, fokhagyma és kömény mellé egy kis szerecsendió reszeléket és 10 kilogramm masszához 2 deci Olaszrizlinget is adtak, ami kicsit pikánssá tette a kolbász ízét – Fotó: Győrffy Árpád

 

Az újkígyósi Mukinak a Fiai és Lányai csapat bors nélkül, csabai módra gyúrta a masszát, amit töltés után füstön sütöttek egy zárt eszközben – Fotó: Győrffy Árpád

 

A debreceni Métereskalács csapat csak csípős és nem csípős paprikát, fokhagymát és sót használt a fűszerezéshez. A bors mellett a köményt is elhagyták. Azt mondták, náluk ez így szokás – Fotó: Győrffy Árpád

 

Talán a legérdekesebb recept szerint a jászberényi “Jászsági Húszcentis” dolgozott. Paprikát és borsot csak nagyon keveset használtak. Viszont tettek bele gyömbért, majoránnát, szerecsendiót és az egyedi zamathoz házi szilvalekvárt és aszalt szilvát. Nekem tetszett és a zsűri se nekik adta a fasírt díjat – Fotó: Győrffy Árpád

 

A hajdúböszörményi MAKI csapat sóval, fehér és fekete borssal, fokhagymával, saját termesztésű csípős és édes nemes paprikával fűszerezte a masszát. Köményt nem használtak – Fotó: Győrffy Árpád

 

A több településről érkezett Somogyi Csibészek a hagyományos fűszerek teljes skáláját használta – Fotó: Győrffy Árpád

 

A győri Kolb-Ászok masszájának ízvilágát elsősorban a bors határozza meg, paprikát a megszokottnál kevesebbet tettek bele – Fotó: Győrffy Árpád

Kora délutántól a kolbászgyúrás mellé folyamatosan szólt a zene. Egry Zoltán retró és mulatós slágereket játszott, a Tihanyi Asszonykórus a Rézhúros Citerazenekar kíséretével népdalokat énekelt, a továbbiakban a program szerint Rakonczai Imre, Dervalics Robert és az LGT Emlékzenekar szórakoztatta a résztvevőket.

 

Közben kirándulni is lehetett a Tihanyi-félszigeten – Ilyen volt például a kilátás a Cserhegyről a szántódi révre – Fotó: Győrffy Árpád

Az egész napos gyúrás az éjfélig tartó Kolbász Bállal zárult, amin a Búgó Csiga adta a zenét az idén is.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár