Tihany – A látott hal kicsit elbújt, de ettől még jól érezhette magát mindenki a Gardán

Az idén is a száraz szőlővenyige parazsán sütötték a halakat - Fotó: Győrffy Árpád

Garda csak mutatóban volt, a haláldást is keszeggel vegyesen kellett elvégezni, de így is nagyon jó hangulatban zajlott a 18. alkalommal megrendezett Tihanyi Garda Fesztivál.

 

A program hagyományosan szoboravatással kezdődött pénteken. Az idén már az ötödik fából faragott szobrot állították fel a szüreti menet útvonalán. Beretvás Csanád kapáló nőt ábrázoló legújabb alkotása a Bujtor István Szabadtéri Színpad előtt kapott helyet. Ugyancsak a korábbi szokásoknak megfelelően pénteken adták át az önkormányzati kitüntetéseket is. Pro Tihany-díjat az idén a település két korábbi alpolgármestere, Aradi István és Brandt Béla kapta munkájáért a képviselő-testülettől.

A Garda Fesztivál szombati programját a gardák “vermelőhelyének” hajós megtekintése, és a révnél felállított Garda-szobor megkoszorúzása nyitotta. A kikötés után a melencében elhelyezett halakkal felvonultak a faluba, hogy az apátsági templomban a borokkal együtt megáldják azokat. A szertartást az idén is Korzenszky Richárd nyugalmazott perjel végezte.

 

Korzenszky Richárd a borrendi tagokkal a szertartás után az apátsági templom bejáratánál. Középen fesztivál főzőversenyén rendszerese zsűriző, júniusban elhunyt Benke László képe – Fotó: Győrffy Árpád

A közben több száz fősre bővült ünneplő közönség a halakkal a Pisky sétányon át a Visszhang-dombon álló Tihanyi echo-szoborhoz vonult. Borsos Miklós 33 éve állított szobra mellett a borrendek tagjai ismét eredményes kísérletet tettek a visszhang megszólaltatására. Majd Vesztergám Miklós eljátszotta a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország… kezdetű dalt a Hamburgi menyasszony című operettből.

 

Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara és a borrendek a Pisky sétányon – A fesztiválon 37 borrend 178 taggal képviseltette magát az ország minden részéből – Fotó: Győrffy Árpád

 

Tósoki Imre polgármester és Varró János alpolgármester megérkezik a menet élén a gardákkal a Tihanyi echo-szoborhoz – Fotó: Győrffy Árpád

 

A visszhangpróba a Tihanyi echo-szobornál – Fotó: Győrffy Árpád

 

Vesztergám Miklós és a borrendi tagok – Fotó: Győrffy Árpád

A visszhangpróba után parkolóban felállított sátor alatt folytatódott a program egyik szála. A Bónyai Mária vezetésével működő Tihanyi Asszonykórus és a Nyirettyű Zenekar adott egy fergeteges műsort balatoni és más népdalokból.

 

A Tihanyi Asszonykórus és a Nyirettyű zenekar – Fotó: Győrffy Árpád

Az asszonykórus kórus fellépését a Vinitores Tychonienses Borrend ünnepi ülése követte. Punk Ferenc kancellár köszöntője után Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere Pro Vino érdemérmet nyújtott át Végh Endrének, a füredi Balatonvin Borlovagrend főpohárnokának. Ezt követően a borrendi próba eredményes teljesítése után a Vinitores Tychonienses tagjává fogadták Ambrus Tibor csopaki polgármestert.

 

Koczor Kálmán (balról) és Végh Endre – Fotó: Győrffy Árpád

 

Ambrus Tiborra Tósoki Imre tihanyi polgármester adta fel az avatópalástot – Fotó: Győrffy Árpád

Miközben a sátorban a műsor és az ünnepi ülés zajlott, a Visszhang-dombon megkezdődött a gardasütés. A technológia hagyományos volt, a szőlővenyigék izzó parazsával sütötték a nyársra húzott halakat. Csak a halak voltak kicsit mások, mert a kevés gardát keszegekkel kellett pótolni.

 

Sokan várták a sült halakat – Fotó: Győrffy Árpád

Hiányoztak a gardák a parkolóba kitelepült halsütők pultjairól is, de pontyot, harcsát, süllőt, pisztrángot és persze hekket több helyen és több formában elkészítve lehetett kapni.

 

A Ferenc Pince dolgozói az idén is hatalmas edényben főzték a halászlét – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Móló Büfé standján több más mellett sült halakat lehetett kapni – Fotó: Győrffy Árpád

A szombati program Auth Csilla koncertjével és DJ Aaron Wise nosztalgia diszkójával zárult. Vasárnap délelőtt több kísérőprogrammal együtt elkezdődött a Benke László emlékének szentelt halászlé- és halételfőző verseny. A Visszhang-domb oldalában felállított bográcsok, kondérok mellett közel harminc csapat negyven ételt készített, hogy a jeles szakemberekből álló zsűri és a közönség tetszését kivívja.

A Garaczi János mesterszakács vezetésével működő zsűri az elkészült ételek végigkóstolása után a bajai Gyurity Tamásnak ítélte az első helyet, a második a tihanyi Böbitóné csapat, a harmadik pedig a Dunaszerdahelyről érkezett Csallóköz csapat lett. Halétel kategóriában különdíjjal jutalmazták Varga Györgyöt, Bajai Halászléfőző Bajnokok egyesülete tagját. Tihany község polgármesterének különdíját Csopak csapata nyerte el, az Öreg Halász Emlékdíjat pedig a Kőszegi Betyárok csapata kapta.

 

A zsűri – az asztal végén balról Garaczi János – Fotó: Győrffy Árpád

Az eredményhirdetésen egy rövid filmmel megemlékeztek “Benke Laci bácsiról”, aki sok-sok éven át zsűrielnöke volt a versenynek. Az eredményhirdetésen jelen volt Benke László özvegye is.

 

A Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének tagjai hét bográcsban főztek halászlét. Többnyire vegyes halból, de volt közöttük tisztán csukából készült pörkölt is – a képen az egyesület néhány tagja – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Böbitóné csapat balatoni halászlét főzött pontyszeletekkel, többféle halból készített alaplével – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Kőszegi Betyárok, a város iparosainak csapata szegedi halászlét főzött Kőszegen és Zsennyén fogott harcsából, pontyból, csukából – Fotó: Győrffy Árpád

 

Csopaki önkormányzat csapata két ételt, egy balatoni halászlét és egy korhely halászlé főzött. Az alap ugyanaz volt, de az utóbbinak citrommal, tejszínnel, mustárral savanykás jelleget adtak – Fotó: Győrffy Árpád

 

Dégi Horgászbarátok is visszatérő vendégek a fesztiválon. A dégi parktóból hoztak kárászt, pontyot, süllőt, harcsát és többféle keszeget a halászléhez. Mintegy harminc gardájuk is volt a Balatonból, ezeket megsütötték – Fotó: Győrffy Árpád

 

Az InKaJáNa csapat nevét a lakóhelyük, Inárcs, Kakucs, Jászberény, Nagykáta adta. A halászlé mellett rántott töltött káposztát készítettek sertéshússal, füstölt hússal, egy kis harcsával, amit kapros tejföllel tálaltak – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Gulyás 2. Étterem avagy Nagypál Jenő drávai irdalt halászlét és harcsapaprikást készített. Az utóbbit “gazdagon”, kapros, túrós gőzgombóccal – Fotó: Győrffy Árpád

 

A képen a Tihanyi Bográcsklub és a nagy sikerű szakácskönyv írójáról elnevezett Horváth Ilona csapat. A Tihanyi Bográcsklub hagyományos passzírozott halászlé főzött többféle keszegből, kárászbók, harcsából és pontyból. A Horváth Ilona csapat korhely halászlé készített tejföllel, citrommal, mustárral – Fotó: Győrffy Árpád

 

Tihanyi Horgász Egyesület dunai halászlét készített, “ahogy Benke Laci bácsi főzte” – alaplé nélkül, balatoni halakból, gyufatésztával. Harcsa paprikást is készítettek kapros juhtúrós gombóccal – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Tihanyi Levendula Klub tagjai mintegy 120-150 adagra való halászlét főztek alaplével pontyból, keszegből, kárászból – a férjek fogásából. Saját fogású gardát is sütöttek, és nagyon sokféle házi süteményt kínáltak – Fotó: Győrffy Árpád

 

Tihanyi Asszonykórus is több mint száz adag halászlét főzött két bográcsban. Ők is Benke Laci bácsi “receptje” szerint, dolgoztak, de ők ötféle halból készített alaplével főzték az ételt. Nekik is nagyon gazdag volt a sütemény kínálatuk is – Fotó: Győrffy Árpád

 

A tihanyi Ötösfogat csapat, Stáhl Krisztián és társai balatoni halászlét főzött saját fogású halakból – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Balatonszőlősről érkezett Hubi és Jucus csapat saját mozgó kemencéjében többek között hallal töltött cukkinit és halas langallót sütött egy vegyes haltálhoz – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Zala és Vas határáról érkező Győrvári Léhűtők alaplével főzték a halászlét. A halat a Balatonban és falujuk melletti halastóban fogták. Lángost is sütöttek kalácsszerű foszlós tésztával, sőt egész nap játszó saját bandát is hoztak, a Bomba Bulizenekart – Fotó: Győrffy Árpád

 

Bonyhádi Séfek halászléjüket szegedi jellegűnek mondták, tehát ők is alaplével készítették. A pontyszeleteket csak rövid ideig főzték, majd lesütötték, és így kínálták a lé mellé. Halpaprikás is főztek tengeri tőkehalból, mert harcsát éppen nem tudtak fogni. Az összekockázott halat egy nappal korábban bepácolták, az ételt a végén tejföllel behabarták, kapros-túrós nokedlivel tálalták – Fotó: Győrffy Árpád

 

A füredi Balaton Étterem csapata állandó résztvevője a fesztiválnak. A balatoni halászlét vegyes halból passzírozott alappal és pontyfilével főzték. Hallal töltött káposztát és készítettek harcsából és füstölt busából zöldfűszerekkel – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Robi Team a csallóközi Lég településről érkezett. A halászlét szegedi, illetve balatoni módra, tehát készítették dunai halakból – Fotó: Győrffy Árpád

 

Másnaposok Ajkáról érkeztek. Ők is balatoni halászlét főztek passzírozott alaplével. A halakat Örvényesen és Szigligeten fogott halakból főzték – Fotó: Győrffy Árpád

 

A balatonfüredi önkormányzat és a füredi Lions Klub közös csapata jótékonysági céllal főzött balatoni halászlét alaplével, pontyszeletekkel. A halászléért kapott adományokkal egy beteg fiatalembert támogatnak – Fotó: Győrffy Árpád

A fesztivált az idén is késő estébe nyúló Garda bál zárta a Bówly-Roll együttes közreműködésével.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár