Révfülöp – Nem jött be a forralt sör a Rianáson

A forraltboros zsűri elnöke, dr. Nagy Erzsébet napkori jogász egy gyömbéres versenyművel

Öt forralt ital és tíz sütemény, illetve készítőik versenyeztek szombaton a Révfülöpi Rianás névre keresztelt hagyományos télvégi szabadtéri társasági rendezvényén.

 

A helyi önkormányzat és művelődési ház szervezésében, sok önkéntes segítő közreműködésével lezajlott program sokaknak kellemes lehetőséget adott a találkozásra, beszélgetésre.
A borokat a móló előtti korzón felállított gázégőkkel, zsámolyokkal forralták, a süteményeket minden benevező otthon előre elkészítette.

Balog Péter, a Révfülöpi Vitorlás SE, azaz az RVSE csapatából a gyümölcsöket, fűszereket készíti elő a vörösborhoz

 

A fűszereket, gyümölcsöket nem szórták bele a borba, hanem egy tüllbatyuba kötve lógatták a bográcsba

 

Kököjszi és Bobojsza, azaz Galambos Attila és Rapkay Judit Olaszrizlingből készítette a forraltbort, amit a hagyományos fűszereken kívül egy kis gyömbérrel ízesítettek

Mint mondták, nagyon vigyázni kell vele, mert nem csak finomabbá lehet tenni vele, el is lehet rontani, ha többet tesznek belőle az optimálisnál. Különleges volt még az italukban a saját termésű révfülöpi aszalt fügéjük. Azt vallják, hogy vizet egy kortyot se, és a cukorral is óvatosan kell bánni, mer meg kell hagyni a bor eredeti jellegét.

 

A Terá-Pia csapat – Szilver Patrícia (balról), Kázsmér Sándor, Molnár Júlia, Molnár Lászlóné Juli és Molnár László

Ők olaszrizlinget forraltak nagyon sok gyümölccsel. Saját eltevésű meggyel, szőlővel, valamint almával, naranccsal és a hagyományos fűszerekkel, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítették – víz nélkül, a férfiak kérésére visszafogott cukrozással.

 

Borbély Attila, a polgárőrökből álló Védőital csapat tagja kevés fűszerrel, sok citrommal, naranccsal és lime-al ízesített fehérbort forralt.

Kondor Géza maga is úgy vélte, hogy alapvetően ide nem illőt cselekszik, amikor zakopane-i recept alapján forralt sört készít.

 

A polgármester a sört porcukorral kikevert tojássárgájával, fahéjjal, tejszínnel, citrommal, szegfűszeggel ízesítette, és egy kis rumot is tett hozzá.

Azt mondja, élete egyik legmegrázóbb élménye volt az első találkozás ezzel az itallal Zakopane-ban. Úgy gondolta, másnak is megteremti ezt az élményt itthon. Felkészült minden rosszra, arra eleve nem számított, hogy a zsűri majd oklevéllel jutalmazza, hisz a kiírásnak sem felelt meg.

Így legyen igaza máskor is, mert a forralt sör nem igazán jött be az érdeklődőknek.

 

Itt éppen az úr talán azon gondolkodik, hogyan mondja meg óvatosan a véleményét, nehogy nagyon sértő legyen.

Mint később kiderült, zsűrinek sem a forralt sör lett a kedvenc itala.

 

Nagy Erzsébet jogász, Papp Zoltán építész és Sümegi Gábor szőlőtermelő éppen a kóstolásra készül

 A zsűri hosszas mérlegelés után a legfinomabbnak a Terá-Pia csapat gyümölcsös olaszringjét találta.

A második díjat az RVSE tagjaiból verbuválódott csapat bora nyerte, amelyik szintén bőven tartalmazott gyümölcsöket.

A harmadik a Kököjszi és Bobojsza páros lett, akik dobogós helyükkel bizonyították, hogy a gyömbért sem kell kizárni a forraltbor fűszerei közül.

 

Az RVSE borában főtt gyümölcsök – kérés szerint adagolták a kész italhoz


 

Hagyományosan a borversennyel összekapcsolva rendezték meg a süteményversenyt, amire hat hölgy és egy úr nevezett összesen tíz süteménnyel.

 

A helyi asszonyokból álló zsűri a legfinomabbnak Némethné Kovács Katalin Csokis-mogyorós kockáját ítélte

 

A második díjat Horváth Jánosné Üdítő szeletei kapták

 

A bronzérmet Kovács Sándornénak adták, aki kosarából éppen a díjat nyert Túrós-sajtos pogácsát kínálja.

Szerencsére ezeket a versenyműveket meg is kóstolhattam, így nyugodtan megerősíthetem, hogy az összes benevezett süti nagyon finom volt.

 

Ha lett volna tudósítói különdíjra lehetőség, akkor azzal Pogácsás Katalin Kókuszos krémesét jutalmaztam volna a könnyűsége és a kellemesen visszafogott kókuszíze miatt.

A rendezvényen nem volt hatalmas tömeg, de bőven elegen voltak ahhoz, hogy a viszonylag kellemes időben hosszan elbeszélgessenek a finom borok kortyolgatása közben.

 

 

 

S ha valakinek mindez kevés volt, megnézhette a kiönteni készülő Balatont a focipálya és a Szigeti strand partjánál.

 

 

Sőt megcsodálhatta a lassan lenyugvó nap utolsó fénysugarait a fonyódi hegyek felé

 

és gyönyörködhetett balatonboglári part alkonyi fényeiben

A Révfülöpi Rianás csak afféle bemelegítő program volt, mert a jövő héten rendezik a nagyközség hagyományos február végi programját, a Révfülöpi téli estéket. A kultúrával, közélettel, egészségüggyel és sporttal foglalkozó előadásokból és bálból álló rendezvénysorozat részletes programját ide kattintva olvashatják.

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

 

Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár