Öt forralt ital és tíz sütemény, illetve készítőik versenyeztek szombaton a Révfülöpi Rianás névre keresztelt hagyományos télvégi szabadtéri társasági rendezvényén.
A helyi önkormányzat és művelődési ház szervezésében, sok önkéntes segítő közreműködésével lezajlott program sokaknak kellemes lehetőséget adott a találkozásra, beszélgetésre.
A borokat a móló előtti korzón felállított gázégőkkel, zsámolyokkal forralták, a süteményeket minden benevező otthon előre elkészítette.
Mint mondták, nagyon vigyázni kell vele, mert nem csak finomabbá lehet tenni vele, el is lehet rontani, ha többet tesznek belőle az optimálisnál. Különleges volt még az italukban a saját termésű révfülöpi aszalt fügéjük. Azt vallják, hogy vizet egy kortyot se, és a cukorral is óvatosan kell bánni, mer meg kell hagyni a bor eredeti jellegét.
Ők olaszrizlinget forraltak nagyon sok gyümölccsel. Saját eltevésű meggyel, szőlővel, valamint almával, naranccsal és a hagyományos fűszerekkel, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítették – víz nélkül, a férfiak kérésére visszafogott cukrozással.
Kondor Géza maga is úgy vélte, hogy alapvetően ide nem illőt cselekszik, amikor zakopane-i recept alapján forralt sört készít.
Azt mondja, élete egyik legmegrázóbb élménye volt az első találkozás ezzel az itallal Zakopane-ban. Úgy gondolta, másnak is megteremti ezt az élményt itthon. Felkészült minden rosszra, arra eleve nem számított, hogy a zsűri majd oklevéllel jutalmazza, hisz a kiírásnak sem felelt meg.
Így legyen igaza máskor is, mert a forralt sör nem igazán jött be az érdeklődőknek.
Mint később kiderült, zsűrinek sem a forralt sör lett a kedvenc itala.
A zsűri hosszas mérlegelés után a legfinomabbnak a Terá-Pia csapat gyümölcsös olaszringjét találta.
A második díjat az RVSE tagjaiból verbuválódott csapat bora nyerte, amelyik szintén bőven tartalmazott gyümölcsöket.
A harmadik a Kököjszi és Bobojsza páros lett, akik dobogós helyükkel bizonyították, hogy a gyömbért sem kell kizárni a forraltbor fűszerei közül.
Hagyományosan a borversennyel összekapcsolva rendezték meg a süteményversenyt, amire hat hölgy és egy úr nevezett összesen tíz süteménnyel.
Szerencsére ezeket a versenyműveket meg is kóstolhattam, így nyugodtan megerősíthetem, hogy az összes benevezett süti nagyon finom volt.
A rendezvényen nem volt hatalmas tömeg, de bőven elegen voltak ahhoz, hogy a viszonylag kellemes időben hosszan elbeszélgessenek a finom borok kortyolgatása közben.
S ha valakinek mindez kevés volt, megnézhette a kiönteni készülő Balatont a focipálya és a Szigeti strand partjánál.
A Révfülöpi Rianás csak afféle bemelegítő program volt, mert a jövő héten rendezik a nagyközség hagyományos február végi programját, a Révfülöpi téli estéket. A kultúrával, közélettel, egészségüggyel és sporttal foglalkozó előadásokból és bálból álló rendezvénysorozat részletes programját ide kattintva olvashatják.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre