A forralt boroknál az igazán hagyományos ízvilág, a disznótoros ételeknél a visszafogott fűszerezés jött be igazán a vendégeknek a Révfülöpi Rianáson szombaton.
A révfülöpiek tizenkettedik alkalommal köszöntötték a farsangot és a tél közeli befejeződését a balatoni jég megrepedéséről, illetve annak hangjáról, a rianásról elnevezett önkormányzati rendezvényükkel. Annyit azért változtattak a hagyományokon, hogy a korábbi években megszokott süteményverseny helyett az idén disznóvágással, disznótoros uzsonnával, vacsorával társították a forralt bor főző versenyt. Bár néhányan hiányoltuk a finom édességeket, a hurka, kolbász, toros káposzta nagyon jó volt kárpótlásnak.
A rendezvény előkészítő része hajnalban indult valahol Kisapátiban, ahol levágták azt a 157 kilós disznót, amit aztán már Révfülöpön hagyományosan lepörzsöltek, tisztítottak, bontottak, daraboltak. A szabadtéri rendezvényközpont parkolójában, majd benn, a közönség fedett része alatt reggel héttől zajlott a munka. Borbély Attila, Csikós János, Eitner József, Slemmer József, Oláhné Kajdi Éva és Dobai Kálmánné Szilvia a disznó minden használható darabját bedolgozta a kolbászba és hurkába.

Eitner József az egyik kövesztőüsttel, amiben a hurka alapanyagát készítik – Fotó: Győrffy Árpád

Oláhné Kajdi Éva a belet készíti elő a kolbásztöltéshez – Fotó: Győrffy Árpád

Slemmer József és Oláné Kajdi Éva egy profi kolbásztöltő berendezéssel – Fotó: Győrffy Árpád

Slemmer József a véres hurka anyagát készíti elő a töltéshez – Fotó: Győrffy Árpád

Borbély Attila a toroskáposztát főzi – Fotó: Győrffy Árpád
Délután kettőkor Kondor Géza polgármester köszöntőjével elkezdődött a forralt bor főző verseny is, amin az idén 7 csapat indult nyolc borral. Bár az eredmény megítélésében, a helyezések elosztásában voltak viták, minden bor hamar elfogyott.

A díjátadó. Balról Kondorné Pintér Zsuzsa, a program főszervezője, középen Kondor Géza polgármester és Kaiser Zsuzsanna, az 1. helyen végző Vörös Mámor csapat vezetője – Fotó: Győrffy Árpád

A Vörös Mámor csapat tagjai Kaiser Zsuzsanna (balról) félig titkos receptje szerint Fülöpi bájitalt forraltak Othello és Izabella alappal. A fahéjon, szegfűszegen, szegfűborson kívül, füge, birsalma, narancshéj és még két titkos összetevő került a borba – Fotó: Győrffy Árpád

A 2. helyen a helyi Polgárőrséget képviselő Védőitalosok csapat végzett. Kardos Márta a versenyzés mellett kora délelőttől védőitallal erősítette a disznó feldolgozását végzőket és a szervezőket – a képen a kiváló zenét szerkesztő Kovács (Pepi) Péter – Fotó: Győrffy Árpád

A 3. helyen végző Tüzesek csapat a Badacsonytördemici Ökoturisztikai Látogatóközpont dolgozóiból verbuválódott. Pósza Miklós vezetésével vörösbort és fehéret is forraltak. A 3. helyet az utóbbival nyerték el – Fotó: Győrffy Árpád

Slemmer Balázs és barátai Olaszrizlinget forraltak fahéjjal, kardamonnal, csillagánizzsal, szegfűszeggel fűszerezve, almát, citromot, narancsot főztek bele. Először indultak a versenyen. Azt mondják, pörköltben erősebbek – Fotó: Győrffy Árpád

A Révfülöpi Vitorlás SE csapata – Molnár László (balról), Fehér Géza, Balog Péter – az idén minőségi bort, egy Zweigelt, Syrah cuvée-t használt alapnak, amit hagyományosan fűszereztek, ízesítettek – az egyik tudósítói különdíj – Fotó: Győrffy Árpád

A révfülöpi kötődésű budapestiekből álló Huncutka csapat Horváth László (jobbról) vezetésével vörösbort forralt, illetve hevített. Ezt hagyományos fűszerezték, édesítésre karamellizált nádcukrot használtak. Az italhoz a fogyasztásnál külön – nyersen – adták hozzá a száz százalékos narancsturmixot és barackvelőt – másik tudósítói különdíj – Fotó: Győrffy Árpád
Az idén is elindult a versenyen Kondor Géza polgármester, aki tavalyelőtt sört forralt bor helyett, tavaly pedig Balatoni riadás néven két rész bort dúsított egy rész vodkával és gyümölcstea kivonatokkal, citromfűvel a lengyel-magyar barátság jegyében. Az idén simán bort forralt, ezzel nem aratott olyan szenzációt, mint a korábbi kísérleteivel.

Kóstolóra várók – Fotó: Győrffy Árpád
A disznótoros “tálat” 1200 forint értékű támogatójegyért lehetett venni. A 20 deka kolbász és ugyanennyi hurka mellé toroskáposzta is került a kóstolóba. A szervezők szerint minden elfogyott este hétre.
Győrffy Árpád
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal, vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)
Győrffy Árpád a köszönet a kitűnő írásért. Fotóival visszahozta azt a remek napot.
Luxné Judit és családja, aki hiába budapesti a szíve Révfülöpé