Estére alíg maradt valami a reggel levágott 155 kilós disznóból, és a forralt borok is nagyon jól fogytak a szombaton megrendezett hagyományos borfőző versenyen, a Révfülöpi Rianáson.
Jeget évekkel ezelőtt láttak utoljára ebben az időszakban, így a rianás emlékét is mostanában csak a közös evés-ivás élteti. Az evéshez a disznó Kisapátiból már leölve érkezett. Reggel kilenckor kezdte feldolgozni Slemmer József böllér és szűkebb csapata, Eitner József, Simon László és Domina Balázs. Persze voltak mások is, akik hosszabb-rövidebb időre beálltak segíteni a régi szokások szerint zajló munkába.
A pörzsölést gázzal végezték. Így talán kényelmesebb, és a bőr épségére is jobban lehet vigyázni a böllér szerint. A mosás után pillanatok alatt szétbontották az állatot. A hús többsége a kolbászba ment, de jutott elég a toroskáposztába is.
Délután kettőkor nyolc csapat részvételével megkezdődött a borfőző verseny. A művelődési ház, illetve az önkormányzat minden csapatnak biztosított fehérbort. Persze saját borral is lehetett indulni, vagy a fehér mellett, vagy helyett lehetett vöröset is főzni. Így végül tizenegy borral pályáztak az első helyre és az azzal járó ajándék csomagra.
A zsűri nagyon elégedett volt az eredménnyel. A szóvivőjük, Sümegi Gábor, az Őszirózsa Nyugdíjas Klub elnöke a díjak átadása előtt is elmondta, hogy a forralt bor készítésénél tisztelni kell a bort. Nem szabad teletömni különböző fűszerekkel, vagy olyan gyümölcsökkel, amelyek esetleges ellentétesek a bor természetes ízével. A tapasztalataik szerint a csapatok is így gondolkodtak.
Miközben készültek a borok, megsült a kolbász és a hurka, elkészült a toroskáposzta is. Talán a szél vitte jó irányba az illatokat, vagy valaki közben online közvetítést tartott, a lényeg, hogy az elkészült borokra, ételekre azonnal megjelentek a vendégek is. Késő estig zene mellett beszélgetve kóstolgatták, ki sütött, főzött jobbat.
Győrffy Árpád
•
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)