Révfülöp – A különleges fűszerezés helyett a bor tiszteletét díjazták a versenyen

A borfőző versenyt a Soma csapat nyerte. A budakalásziakból és helyiekből álló társaság több vörösbor keverékéből készítette az italt. Fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel fűszerezték, narancsot, citromot főztek bele. Minél egyszerűbb, annál jobb - mondták. A képen a zsűrit vezető Sümegi Gáborral (balról) - Fotó: Győrffy Árpád

Estére alíg maradt valami a reggel levágott 155 kilós disznóból, és a forralt borok is nagyon jól fogytak a szombaton megrendezett hagyományos borfőző versenyen, a Révfülöpi Rianáson.

 

Jeget évekkel ezelőtt láttak utoljára ebben az időszakban, így a rianás emlékét is mostanában csak a közös evés-ivás élteti. Az evéshez a disznó Kisapátiból már leölve érkezett. Reggel kilenckor kezdte feldolgozni Slemmer József böllér és szűkebb csapata, Eitner József, Simon László és Domina Balázs. Persze voltak mások is, akik hosszabb-rövidebb időre beálltak segíteni a régi szokások szerint zajló munkába.

 

Bontják a disznót – Slemmer József (balról), Domina Balázs, Eitner József – takarásban Simon László – Fotó: Győrffy Árpád

A pörzsölést gázzal végezték. Így talán kényelmesebb, és a bőr épségére is jobban lehet vigyázni a böllér szerint. A mosás után pillanatok alatt szétbontották az állatot. A hús többsége a kolbászba ment, de jutott elég a toroskáposztába is.

 

Eitner József és a Domina család kolbászt tölt – Fotó: Győrffy Árpád

Délután kettőkor nyolc csapat részvételével megkezdődött a borfőző verseny. A művelődési ház, illetve az önkormányzat minden csapatnak biztosított fehérbort. Persze saját borral is lehetett indulni, vagy a fehér mellett, vagy helyett lehetett vöröset is főzni. Így végül tizenegy borral pályáztak az első helyre és az azzal járó ajándék csomagra.

 

Kondor Géza polgármester az utóbbi években különleges italokkal hívta fel magára a figyelmet. Forralt már sört, vagy éppen adott vodkát a vörösborhoz, hogy valami új szint vigyen a versenybe. Az idén hagyományos anyagokból főzött laboratóriumi méretben – Fotó: Győrffy Árpád

 

Pechesek csapat – Az egyik nagymama nyaralója révén révfülöpi kötődésű pesti fiatalok két adagot is főztek a szervezőktől kapott fehérborból, mert az első hamar elfogyott. Hagyományos fűszerezést használnak egyéni ízlés szerint, mondták – Fotó: Győrffy Árpád

 

Huncutka csapat – A révfülöpi kötődésű budapesti csapat a helyi fehérbor mellett vöröset is főzött Egri Bikavérből. A vöröset kék áfonyával, sóval ízesítették, a fehérbe aszalt barackot és Kecskeméti Barackpálinkát tettek a hagyományos fűszerezés mellett – Fotó: Győrffy Árpád

 


Révfülöpi Vízi Sportegyesület – Vörös Zweigelt bort főztek. Fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezték, narancsot, aszalt szilvát tettek bele – Fotó: Győrffy Árpád

 

Polgárőrség avagy Piroska és a Farkas – Fehér és vörösbort is főztek, mindkettőt hagyományos fűszerezéssel. A fehérborukkal 2. helyezést értek el

 

Hörpintők – Ugyancsak helyiekből álló csapat vörös- és fehérbort is főzött hagyományos fűszerezéssel. A vörösborukkal harmadikak lettek – Fotó: Győrffy Árpád

A zsűri nagyon elégedett volt az eredménnyel. A szóvivőjük, Sümegi Gábor, az Őszirózsa Nyugdíjas Klub elnöke a díjak átadása előtt is elmondta, hogy a forralt bor készítésénél tisztelni kell a bort. Nem szabad teletömni különböző fűszerekkel, vagy olyan gyümölcsökkel, amelyek esetleges ellentétesek a bor természetes ízével. A tapasztalataik szerint a csapatok is így gondolkodtak.

 

Sokan haza is vittek a disznótoros kóstolóból – Fotó: Győrffy Árpád

Miközben készültek a borok, megsült a kolbász és a hurka, elkészült a toroskáposzta is. Talán a szél vitte jó irányba az illatokat, vagy valaki közben online közvetítést tartott, a lényeg, hogy az elkészült borokra, ételekre azonnal megjelentek a vendégek is. Késő estig zene mellett beszélgetve kóstolgatták, ki sütött, főzött jobbat.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár