Paloznaki disznóvágás borfelismerő versennyel – 2014
Az idén is jó hangulatban telt a 9. alkalommal megrendezett Paloznaki disznóvágás.
Az alapprogram továbbra is egy 160 kilogrammos sertés levágása, feldolgozása volt, amit Pauer Lajos és csapata precízen és kiváló minőségben elvégzett a kábítástól, a leölésen, a mosáson, hasításon, bontáson át a hurka, kolbász és pecsenye elkészítéséig. Mint a böllér elmondta, a pótlásként vásárolt hússal együtt több mint kétszáz méter hosszúságú kolbászt és hasonló mennyiségű hurkát töltöttek meg, amiket aztán megsütöttek és a nagysátorban fabatkáért kimértek az előre elkészített kocsonyával, a meggy- és baracklekvárral ízesített fánkkal, forró teával, forralt borral együtt. A másik megszokott ételt, az orjalevest már az ötven literes kondérból elfogyasztották. Közben egész nap szólt a kellemes zene. Hol retro diszkó, hol a várpalotai Mihók István cigánybandája, vagy épp a Sonny and the Wild Cow rockabilly együttes játszott.
Az idei rendezvény fő újdonságaként a disznóvágás és kolbásztöltő verseny mellett a gyerekeknek játszóházat, a nagyobbaknak borbemutatót és borfelismerő versenyt és más kísérő programokat is szerveztek az önkormányzat és más helyi szervezetek, személyek bekapcsolódásával.
Hernádi Péter, a programot szervező Paloznaki Civil Egyesület, a Paci elnöke elmondta, hogy a nap folyamán több száz fő bekapcsolódott nézőként, versenyzőként, fogyasztóként a programba. A helyiek mellett sokan érkeztek a környező településekről, és egyre többen az ország távoli vidékeiről is erre az időpontra időzítik téli balatoni kirándulásukat.
Eleve csak jó hely lehet, ahol szilvapálinkával fogadják a tudósítót
Egy csöpp sót se többet a hurkába!
|
Balaton balatoni szabadstrandok bicikliutak balatoni bringakör bringakörút bizonyítvány boros kulturális sport szabadidős programok koncertek látnivalók