Paloznak – Jó hangulatú jubileumi disznótor – 2015.01.31.
Paloznakon csak a disznó nem örült a jubileumnak, mindenki más jól érezte magát a tájház udvarán, a szombaton tízedik alkalommal megrendezett disznóvágáson.
A Paloznaki Civil Egyesület (Paci) hagyományos programján kora reggel elkezdték a 145 kilogrammos sertés feldolgozását Pauer Lajos böllér irányításával. A perzselés, tisztítás, hasítás és bontás után megkezdődött a hurka, kolbász és pecsenye készítése.
Mint Pauer Lajos elmondta, a disznót teljes egészében feldolgozzák és el is fogyasztják. A pecsenyesütés nem sokkal 10 óra után megkezdődött, kicsit később a kolbászok, majd hurkák is sülni kezdtek. Az 50 kilogramm kolbász töltéséhez mintegy 70-80 méter belet használtak fel, ahogy a 80 méter hurkához is. A húsok mellé Bartl Csaba az idén is megfőzte a sok zöldséggel ízesített orjalevest egy hatalmas kondérban.
Az udvaron felállított sátorban az előre elkészített kocsonyákkal, kalácsokkal már délelőtt megkezdődött az ételek kínálása, később a választék a frissen készült pecsenyével, kolbásszal, hurkával, levessel bővült. A helyi fizetőeszköz az idén is a fabatka volt, ami a rendezvény végéig stabilan tartotta az árfolyamát más valutákhoz képest.
A tájháznál zajló programmal párhuzamosan a faluházban kiállítást nyitottak fából, szalmából, lószőrből készült dísztárgyakból és ékszerekből. Englert Dezső, a Paloznaki Borklub vezetője ugyanitt tartott bemutatót a helyi borokból, majd délután afféle visszakóstolásként borfelismerő versenyt is vezetett.
Nagyon jó hangulatban zajlott a kolbásztöltő verseny is, amin a győzelmet megszerző Pauer Krisztina-Pohl Tünde páros majdnem tízszer akkora kolbászt töltött meg a két perces idő alatt, mint a két fiú csapat együttesen.
Közben egyre többen érkeztek a faluból és messzebbről is, hogy részt vegyenek a disznótoros lakomán. A jó ebédhez a Vass-család tagjaiból álló Veszprém Városi Cigányzenekar biztosította a nótát.
A 10. alkalommal megrendezett paloznaki Falusi disznóvágás este a “Disznó-disco” című táncmulatsággal zárult.
Pauer Lajos a kolbászhoz darálja a húst
Pohl István szerint csak akkor jó, ha pontosan középen halad a vágás
Szecsődi Lászlóné és Kövesiné Pohl Tünde a hurkához főzi az alapanyagot
Purci Géza, Nyitrai Attila és Szecsődi Béla egy kis forralt boros pihenőt tart
Bártfai István egy kis hazai melegitő itallal kínálja Bartl Csabát és Englert Dezsőt
Bartl Csaba a készülő orjalevessel – Purci Géza és Pohl István a gőzt próbálja elfújni a jobb fotó kedvéért
Óriás Imréné, Bartl Betti és Nagy Zsuzsa sütésre készíti elő a kolbászokat
Czeglédy Ákos polgármester (balról), aki rádiós mikrofonjával folyamatosan ontotta az információkat és Hernádi Péter, a Paci elnöke
Englert Dezső, a Paloznaki Borklub vezetője közös kóstolással helyi borokat mutatott be az érdeklődőknek
A faluházban kiállítást nyitottak fából, szalmából, lószőrből készült dísztárgyakból és ékszerekből
A Szeberényi Attila, Csortos Ferenc páros a beöltözésben biztosan nyert volna
Horváth Bendegúz és Jekler Rudolf ekkor még azt hitte, hogy 15 centis kolbászukkal megnyerték a versenyt
de a Pauer Krisztina-Pohl Tünde páros az összessen mintegy 160 centiméteres kolbászával csúfos vereséget mért a fiúcsapatokra
Együtt a kolbásztöltők és edzőik
A jó ebédhez a nótát a Vass-család tagjaiból álló Veszprém Városi Cigányzenekar húzta
Kép és szöveg: Győrffy Árpád