A résztvevők szerint nagyon jó hangulatban zajlott az I. Paloznaki Tor-Túra, amit a 15 évet megélt Falusi disznóvágás rendezvényük helyett indítottak az idén a Paloznaki Civil Egyesület (PaCi) tagjai.
Az utóbbi években azt látták, kicsit elfáradt a korábbi rendezvény. Amit a rengeteg befektetett munka miatt már nem igazán érdemes így megrendezni. Ezért az idén egy csenedesebb, inkább maguknak szóló programot terveztek, ami sok részletben megőrizte a korábbi rendezvény elemeit, és nyitott maradt mindenki előtt.
A Tor-Túra kora délután a speciális paloznaki geocaching túrával indult a Csákány-hegyi kilátóhoz. A túra korábban is része volt a programnak, de most igazán hangsúlyossá vált, mert azok is részt vehettek rajta, akik a korábbi években ilyenkor a disznó feldolgozásával voltak elfoglalva. A párás idő nem igazán volt optimális a kilátáshoz, de a geocaching így is rendkívül kellemessé tette a kirándulást. A különlegessége annyiból állt, hogy az útvonal hat pontján ajándékokat rejtettek el – gyerekeknek csokit, cukrot, a felnőtteknek poharakat és italokat. Ezeket a megadott GPS koordináták segítségével kellett megkeresni. Persze volt pecsét is mindenhol a bizonyításhoz, a hegytetőn pedig forralt bor és tea újabb jutalomnak – mondta el Bartl Betti, a program egyik szervezője.
A hazatérést követő rövid pihenő után a Faluházban folytatódott a program, ahol Hernádi Péter PaCi elnök ajánlotta az érdeklődők figyelmébe azt a kis kiállítást, amit a rendezvényhez kapcsolódva Prazsák Józsefné, a Paloznak Jövőjéért Közalapítvány elnöke állított össze kézműves termékekből.
A köszöntés után dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész szemezgetett a magyar irodalom disznótorról szóló, illetve azzal kapcsolatos írásaiból. Részleteket olvasott fel többek között Jókai, Mikszáth, Petőfi, Arany és persze Krúdy írásaiból.
Ha kóstolós szemléltetés nem is volt, néha egy-egy nehéz, fűszeres illatfoszlány a valóságban is át lebegett a hallgatók között. Ugyanis a terem egyik sarkában lezárt edényekben már ott várakoztak az esti lakoma fogásai, a kolbászok, sült húsok, hurkák, káposzták, amiket egy a faluban élő séf, a korábbi disznóvágások egyik böllére, Fülöp László készített.
Az éjszakába nyúló disznótor jó hangulatához a finom ételek mellett hozzájárult Nádasi Elemér mulatós harmonika muzsikája és persze a sok finom “Csopaki Olaszrizling”, aminek a helyiek szerint Paloznak a legjobb termőhelye.
Iratkozzon fel a heti hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!