Egy a nyáron jól használható segédanyagot, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Irsai Olivér borokat vizsgáló Szupermenta tesztjét ajánljuk a borkedvelők figyelmébe, hogy a balatoni nyaraláson biztosan ízlésüknek és nem utolsó sorban pénztárcájuknak megfelelő italt választhassanak.
A Nébih szakemberei huszonöt 2019-es évjáratú Irsai Olivér bort vizsgáltak meg laboratóriumban, majd laikus borkedvelőkkel kiegészülve meg is kóstolták a borokat. Az eredményt május 25-ére, a bor világnapjára időzítve adták közre.
Az Irsai Olivér szőlőfajtát Kocsics Pál szőlőnemesítőnek köszönhetjük, aki 90 éve hozta létre a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér fajtákból. Így, ha másképp nem is, a közös nemesítő révén rokona, a szintén Kocsis Pálnak köszönhető Kocsis Irma fajtának. Ugyanakkor a valóságban is rokona a Cserszegi Fűszeresnek, amit Bakonyi Károly az Irsai Olivér és a Tramini keresztezésével hozott létre.
Volt olyan időszak, amikor egy magát komoly borásznak tartó termelő az Irsai szőlőből nem nagyon készített bort. Aztán rájöttek, hogy ennek is megvannak az értékei, s az utóbbi években divatos ital lett a friss, könnyű, gyümölcsös ízű, enyhén muskotályos illatú száraz változata. Többségében ilyenek szerepeltek a Nébih tesztjén is.
A Nébih beszámolója szerint a laboratóriumi elemzések során több mint 50 paraméter vizsgálatát végezték el. Többek között ellenőrizték a tesztelt borok alkoholtartalmát, ami 10,3 és 13,2 százalék között mozgott. Ezek megfeleltek a címkén feltüntetett értékeknek. Általánosságban elmondható, hogy a vizsgált borok beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak.
A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Vizsgálták a külső megjelenést, tisztaságot, a színt, az illatintezitást, karaktert, az íz-, zamatintenzitás és az összbenyomást.
Az ezekből kialakított összpontszám alapján a dobogó legfelső fokára a Frittmann Irsai Olivér került, második helyen a Font Irsai Olivér végzett, míg a harmadik a Dubicz Irsai Olivér lett.
Különösen tanulságos a lista, ha az egyes borok kedveltség alapján kapott helyezését, az érte kért árral összehasonlítjuk. A sor végén több is van olyan, amiért háromszor annyit kérnek, mint a minősége alapján az első harmadba került egyik olcsó borért.
Érdemes a táblázatot telefonra tölteni, hogy boltban, vendéglőben kéznél legyen a választásnál. Persze itt is mindig megtalálják.
Győrffy Árpád
•
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)