Meglepő eredmények olvashatók ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb tesztjéből, amiben harminc hazai szilvapálinkát ellenőriztek a Szupermenta termékteszt keretében.
A különböző élelmiszterbiztonsági mérések mellett a pálinkákat kedveltségi vizsgálatnak is alávetették, melynek során javarészt szakértő, kisebb számban laikus kóstolók bírálták a szilvapálinkákat. Az értékelők pontozták a termékek illat- és íz tisztaságát, illat- és íz karakterét, valamint harmóniáját.
A teszt teljes eredménye behívható innen. Én az adott betűméretekhez igazodva megpróbáltam egy viszonylag áttekinthető listát összeállítani, amiből a legfontosabb információk kiderülnek. A listába így a helyezés, a név, a kiszerelés, az ár, az alkholtartalom és a kedveltségi teszten kialakult összpontszám fért bele. Ha valaki pontosabbat szeretne, hívja be a teljes eredményt a fenti linkről. De talán hasznosabb, ha elmenti ennek a cikknek a linkjét, és rendelés előtt megnézi, mire számíthat. 🙂
A NÉBIH szakemberei megmérték az élelmiszerbiztonsági szempontból fontos paramétereket, mint a metanol-, a hidrogén-cianid-, az etil-karbamát- és a réz tartalom. Az ellenőrzött tételek – egy kivételével – megfelelőek voltak. Egy pálinka etil-karbamát tartalma azonban túllépte az ajánlott határértéket, ezért a hatóság megtiltotta a termék forgalmazását. Kilenc pálinkánál szúrópróbaszerűen elvégezték a termék gyümölcseredetére vonatkozó izotópvizsgálatokat is.
Összességében elmondható, hogy a tesztelt, hazai forgalomban kapható szilvapálinkák többsége élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelő. A korábbi hatósági tapasztalatokhoz képest kedvezőbb eredményt mutatott a jelölések ellenőrzése is. 30 tételből csupán két terméknél kellett apróbb jelölési hiba miatt figyelmeztetni az előállítókat.
NÉBIH-GyÁ
Itt is feliratkozhat a heti hírlevelünkre