Az utóbbi években a balatoni régió egyre több étterme szervez Márton-napi programokat, mert kiderült, hogy a libás ételekkel és az újborokkal még a holtszezon legsötétebb időszakában is magukhoz tudják csábítani a vendégeket, köztük bennünket is.
A Balatontippen is több ilyen rendezvényről adtunk hírt a múlthéten. Az egyiken, az örvényesi Huszár Vendéglő szombati Márton-napi Borvacsoráján meg is kóstoltuk, milyenek a libából készített ételek a Fodorvin Családi Pincészet idei boraival.
A vendéglőt teljesen megtöltő vendégsereget ifj. Huszár Zoltán étteremvezető köszöntötte. Mint elmondta, korábban általában mindenszentek idején szoktak bezárni. Most, hogy az üzletet technikailag is alkalmassá tették a hosszabb nyitva tartásra, Márton-napi programmal köszönnek el az idei szezontól.
A szervezés megkezdése után azonnal kiderült, hogy a vendégek is nagyon pozitívan fogadták az ötletet. Rövid idő alatt lefoglaltak minden helyet. A később jelentkezőket így már nem tudták fogadni, de közülük többen szombati vacsora helyett vasárnapi ebédként kapott ünnepi ételekkel, borokkal kárpótolhatták magukat.
A szombati zenés vacsoraest másik főszereplője a bor volt, amit az aszófői Fodorvin Családi Pincészettel biztosított. A vendéglő az idén már második alkalommal rendezett közös programot a pincészettel. A Márton-napi rendezvényre természetesen az idei évjárathoz tartozó újborokat hoztak. Az italokat Fodor Gyula mutatta be a vendégeknek. A neves borász a szőlőfajták jellemzői mellett röviden arról is szólt, hogy náluk hogyan készülnek belőlük a borok. A sort üdvözlő italként egy Aszófői Olaszrizlinggel nyitották, majd minden ételhez más-más bort párosítottak.
A vacsorát a konyhai csapat Horváth Viktor séf irányításával készítette. Az alap minden fogásnál a liba, illetve lúd volt, amiből sok zöldség és gyümölcs felhasználásával egy sokszínű, ízletes és együttesen sem túl nehéz vacsorát állítottak össze.
Folytatásként falusi libalevest kaptunk zöldségekkel, lúdgége tésztával, egy kis száraz Tokaji Szamorodni borral pikánssá téve.
Főételként sült libacombot ettünk párolt káposztával – fehérrel és lilával -, sütőtökkel és hagymás – vagy stircelt – burgonyával, valamint néhány szem konyakkal flambírozott aszalt szilvával
Természetesen a desszert is illeszkedett a Márton-napi libás hagyományhoz, így Lúdláb szelet került a tányérokra. Ehhez Balatonakali Zenitet kínáltak.
A vacsora és az azt követő további borozgatás mellé Szalay Zsolt zongorázott, énekelt örökzöld slágereket. A paloznaki muzsikussal indították el a nyáron az étterem esti zenés programjait is. A tervek szerint a következő évben is ő nyitja és zárja majd a zenei szezont, de több más muzsikus is fellép majd az étteremben.
Jövőre, ha az idő és más feltételek is engedik március közepe előtt kinyitják, és legalább Márton-napig, de akár november végéig is nyitva tartják a Huszár Vendéglőt. Így akik most lemaradtak, 2019-ben talán megkóstolhatják az ünnepi libasültet.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal, vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)