Az utóbbi években a balatoni régió egyre több étterme szervez Márton-napi programokat, mert kiderült, hogy a libás ételekkel és az újborokkal még a holtszezon legsötétebb időszakában is magukhoz tudják csábítani a vendégeket, köztük bennünket is.
A Balatontippen is több ilyen rendezvényről adtunk hírt a múlthéten. Az egyiken, az örvényesi Huszár Vendéglő szombati Márton-napi Borvacsoráján meg is kóstoltuk, milyenek a libából készített ételek a Fodorvin Családi Pincészet idei boraival.
A vendéglőt teljesen megtöltő vendégsereget ifj. Huszár Zoltán étteremvezető köszöntötte. Mint elmondta, korábban általában mindenszentek idején szoktak bezárni. Most, hogy az üzletet technikailag is alkalmassá tették a hosszabb nyitva tartásra, Márton-napi programmal köszönnek el az idei szezontól.

Ifj. Huszár Zoltán nagyon örült a vendégek bizalmának
A szervezés megkezdése után azonnal kiderült, hogy a vendégek is nagyon pozitívan fogadták az ötletet. Rövid idő alatt lefoglaltak minden helyet. A később jelentkezőket így már nem tudták fogadni, de közülük többen szombati vacsora helyett vasárnapi ebédként kapott ünnepi ételekkel, borokkal kárpótolhatták magukat.
A szombati zenés vacsoraest másik főszereplője a bor volt, amit az aszófői Fodorvin Családi Pincészettel biztosított. A vendéglő az idén már második alkalommal rendezett közös programot a pincészettel. A Márton-napi rendezvényre természetesen az idei évjárathoz tartozó újborokat hoztak. Az italokat Fodor Gyula mutatta be a vendégeknek. A neves borász a szőlőfajták jellemzői mellett röviden arról is szólt, hogy náluk hogyan készülnek belőlük a borok. A sort üdvözlő italként egy Aszófői Olaszrizlinggel nyitották, majd minden ételhez más-más bort párosítottak.

Fodor Gyula a szőlőfajták bemutatása mellett beszélt az idei évjárat jellemzőiről is
A vacsorát a konyhai csapat Horváth Viktor séf irányításával készítette. Az alap minden fogásnál a liba, illetve lúd volt, amiből sok zöldség és gyümölcs felhasználásával egy sokszínű, ízletes és együttesen sem túl nehéz vacsorát állítottak össze.

A konyhai csapat – Vágási Tibor (balról), Molnár József Dávid, Horváth Viktor séf és Szabó József

A hideg előétel – a libamáj pástétom kaláccsal, kerti zöldségekkel nagyon jó indítás volt

Érkezik a libamáj pástétom a vendégekhez – hozzá Vászolyi Irsai Olivér kínáltak
Folytatásként falusi libalevest kaptunk zöldségekkel, lúdgége tésztával, egy kis száraz Tokaji Szamorodni borral pikánssá téve.

A libaleveshez Aszófői Chardonnay került borként
Főételként sült libacombot ettünk párolt káposztával – fehérrel és lilával -, sütőtökkel és hagymás – vagy stircelt – burgonyával, valamint néhány szem konyakkal flambírozott aszalt szilvával

A mézes pecsenyelével lepirított libasülthöz Balatonudvari Kékfrankos rozét és Aszófői Cabernet Sauvignon rozét kóstolhattunk
Természetesen a desszert is illeszkedett a Márton-napi libás hagyományhoz, így Lúdláb szelet került a tányérokra. Ehhez Balatonakali Zenitet kínáltak.

A méretes lúdláb desszertet a tejszín mellett meggyzselével és mangópürével ízesítették
A vacsora és az azt követő további borozgatás mellé Szalay Zsolt zongorázott, énekelt örökzöld slágereket. A paloznaki muzsikussal indították el a nyáron az étterem esti zenés programjait is. A tervek szerint a következő évben is ő nyitja és zárja majd a zenei szezont, de több más muzsikus is fellép majd az étteremben.

Szalay Zsolt visszatérő fellépője a Huszár Vendéglőnek

Mindannyiunk egészségére!
Jövőre, ha az idő és más feltételek is engedik március közepe előtt kinyitják, és legalább Márton-napig, de akár november végéig is nyitva tartják a Huszár Vendéglőt. Így akik most lemaradtak, 2019-ben talán megkóstolhatják az ünnepi libasültet.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal, vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)