A látványos színpadi programok mellé a lengyelek nemzeti ételét, a bigost is megkóstolhatták az érdeklődők a múlthét végén Hévízen tartott Ízek, táncok, jó szomszédok program idei kétnapos rendezvényén.
A székelykáposztához hasonló húsos káposztát személyesen Bartosz Romowicz, Ustrzyki Dolne polgármestere készítette. A főzés elején a lengyel delegáció több tagja mellett a házigazda, Papp Gábor hévízi polgármester is bekapcsolódott a munkába.
A bigosról a polgármester elmondta, hogy a savanyú káposzta mellett marhahúst, bacon szalonnát, kolbászokat, paradicsomot, babérlevelet és más fűszereket tesznek bele. Egytálételként eszik. A hévízi kóstolóhoz mintegy 250 adagot készített, amit aztán nagy sikerrel porciózott ki a hosszú sorban váró érdeklődőknek.
A délkelet Lengyelországban a Kárpátaljai vajdaságban, az ukrán határ közelében lévő kisváros, Ustrzyki Dolne két évvel ezelőtt kötött testvérvárosi megállapodást Hévízzel. Bartosz Romowicz elmondta, céljuk az, hogy mindkét fél profitáljon az együttműködésből. Népszerűsíteni szeretnék a háromezer szálláshellyel rendelkező hegyes-völgyes vidéküket, ahol kiépített túraútvonalak, sípályák várják a vendégeket. Ugyanakkor szívesen segítenek abban is, hogy Hévíz még jobban megismertesse magát és szolgáltatásait délkelet Lengyelországban.
Az étel kóstoló után a szintén Ustrzyki Dolnéból érkezett Bandanki néptánccsoport a lengyel folklórból adott ízelítőt.
A két napon át zajló rendezvényen a lengyel csoport mellett fellépett az Opanke Szerb Hagyományőrző Egyesület, a NeoFolk együttes, a Tiszta Forrás Dalkör, a Misina néptánccsoport és a Besh o DroM zenekar.
Győrffy Árpád
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)