Hévízen tartotta az új mesterek vizsgájára, avatására szolgáló hagyományos éves Mestervacsoráját a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ)a hétvégén.
A közel öt évtizedes múltra visszatekintő rendezvény helyszínének kiválasztásában fontos szerepe volt annak a több éve tartó együttműködésnek, ami a szervezet és a város között kialakult. A NaturMed Hotel Carbonában az ország minden részéből összegyűlt közel kétszázötven szakácsot, cukrászt, éttermi mestert, baristát, szakmai oktatót és más, a gasztronómiában dolgozó szakembert az MNGSZ elnöke, Krivács András köszöntötte. A vendégek között volt Papp Gábor hévízi polgármester az Európai Fürdővárosok Szövetsége éppen a városban tartózkodó vezetőivel.
A mestervacsora előtt adták át az MNGSZ szakmai díjait a gasztronómia területén hosszú idő óta kiemelkedő munkát végző személyeknek, szervezeteknek. A különböző címek mellett posztumusz elnöki elismerést adományoztak a márciusban elhunyt hévízi olimpiai ezüstérmes mesterszakácsnak, Mayer Tibornak.
Ugyancsak elnöki elismerést kapott Hévíz is. A város önkormányzata az elmúlt években anyagilag és szervező munkával támogatta az MNGSZ versenyzőinek, képviselőinek nemzetközi szereplését többek között a luxemburgi szakács világbajnokságon és az erfurti kulináris olimpián. A város egyúttal maga is részt vett saját standdal a rendezvényeken, hogy kínálata mellett a hungarikumokkal is megismertesse a rendezvények résztvevőit, látogatóit.
Az est fő programja persze az mesterjelöltek vizsgáztatása, felavatása volt. Az MNGSZ mesteri címét azok a gasztronómiai szakemberek kaphatják meg, akik már rendelkeznek a kamarai szakácsmester végzettséggel, sikeres a szakmai előéletük, megfelelő az elméleti felkészültségük, és megfelelő minőségben elkészítik a szakmai vizsgamunkát, amibe a hidegkonyhai készítmények és a mestervacsora elkészítésében való sikeres közreműködés egyaránt beletartozik.
A mestervacsora menüjét Volenter István székesfehérvári séf, az MNGSZ alelnöke állította össze, és egyben ő irányította a mesterszakács jelöltek munkáját a vacsora elkészítésénél. Kóstolót sajnos nem tudtam hozni, de néhány fotóval bemutatnám, hogy milyen ételekkel vizsgáznak a mai mesterek.
Desszertnek “Csokoládé erdőt” – csokoládé textúrák, tökmag, meggy és japán zöld tea nevű édességet készítettek. (Erről sajnos nincs fotóm.)
Az ételekhez a borokat a Kristinus Borbirtok, a Bezerics Pincészet, a Grál Pincészet, a Cezar Pincészet és az Áldos Pincészet boraiból választották.
A vacsora résztvevői elégedettek voltak az ételekkel, így nem volt akadálya az új mesterek felavatásának.
Mesterszakács címet kapott Csányi Jenő (Mirbest Kft., termékfejlesztő kreatív séf); Cserei Lászlóné (miskolci Szentpáli szakiskola, szakoktató); Horváth Ferenc (békéscsabai Zwack József szakiskola, tanár); Miseta Péter (Mirbest Kft., fejlesztő séf); Skrut György (pécsi Kalamáris Borbisztro és Vinotéka, konyhafőnök).
Mestercukrász címet kapott Csuta Zsolt (csákvári Csuta Cukrászda) és Jezsóné Rieder Krisztina (vértessomlói Krisztina Cukrászda).
A külön nem jelzett fotók és a szöveg Győrffy Árpád
Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre