Hévíz – Jól vizsgáztak az új mesterszakácsok, mestercukrászok

Részlet az egyik hidegtál vizsgamunkából - Cseri Lászlóné Piroska: Vad ízelítő

Hévízen tartotta az új mesterek vizsgájára, avatására szolgáló hagyományos éves Mestervacsoráját a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ)a hétvégén.

 

A közel öt évtizedes múltra visszatekintő rendezvény helyszínének kiválasztásában fontos szerepe volt annak a több éve tartó együttműködésnek, ami a szervezet és a város között kialakult. A NaturMed Hotel Carbonában az ország minden részéből összegyűlt közel kétszázötven szakácsot, cukrászt, éttermi mestert, baristát, szakmai oktatót és más, a gasztronómiában dolgozó szakembert az MNGSZ elnöke, Krivács András köszöntötte. A vendégek között volt Papp Gábor hévízi polgármester az Európai Fürdővárosok Szövetsége éppen a városban tartózkodó vezetőivel.

 

Krivács András elnök, Miklós Beatrix, az MNGSZ hévízi alelnöke és Petrezselyem Adrienn, az MNGSZ ügyvezetője a megnyitón

Krivács András elnök, Miklós Beatrix, az MNGSZ hévízi alelnöke és Petrezselyem Adrienn, az MNGSZ ügyvezetője a megnyitón

A mestervacsora előtt adták át az MNGSZ szakmai díjait a gasztronómia területén hosszú idő óta kiemelkedő munkát végző személyeknek, szervezeteknek. A különböző címek mellett posztumusz elnöki elismerést adományoztak a márciusban elhunyt hévízi olimpiai ezüstérmes mesterszakácsnak, Mayer Tibornak.
Ugyancsak elnöki elismerést kapott Hévíz is. A város önkormányzata az elmúlt években anyagilag és szervező munkával támogatta az MNGSZ versenyzőinek, képviselőinek nemzetközi szereplését többek között a luxemburgi szakács világbajnokságon és az erfurti kulináris olimpián. A város egyúttal maga is részt vett saját standdal a rendezvényeken, hogy kínálata mellett a hungarikumokkal is megismertesse a rendezvények résztvevőit, látogatóit.

 

Papp Gábor polgármester (balról) és Krivács András a mestervacsora megnyitóján

Papp Gábor polgármester (balról) és Krivács András a mestervacsora megnyitóján

Az est fő programja persze az mesterjelöltek vizsgáztatása, felavatása volt. Az MNGSZ mesteri címét azok a gasztronómiai szakemberek kaphatják meg, akik már rendelkeznek a kamarai szakácsmester végzettséggel, sikeres a szakmai előéletük, megfelelő az elméleti felkészültségük, és megfelelő minőségben elkészítik a szakmai vizsgamunkát, amibe a hidegkonyhai készítmények és a mestervacsora elkészítésében való sikeres közreműködés egyaránt beletartozik.

 

Részlet egy másik hidegtál vizsgamunkából - Skrut György: Hal, vad - a színek, formák ne tévesszenek meg senkit

Részlet egy másik hidegtál vizsgamunkából – Skrut György: Hal, vad – a színek, formák ne tévesszenek meg senkit

A mestervacsora menüjét Volenter István székesfehérvári séf, az MNGSZ alelnöke állította össze, és egyben ő irányította a mesterszakács jelöltek munkáját a vacsora elkészítésénél.  Kóstolót sajnos nem tudtam hozni, de néhány fotóval bemutatnám, hogy milyen ételekkel vizsgáznak a mai mesterek.

 

Amuse bouche, avagy elő-előétel: fűszervaj kenyérrel és kacsamáj macaron (mandulás csók)

Amuse bouche, avagy elő-előétel: fűszervaj kenyérrel és kacsamáj macaron (mandulás csók)

 

A hideg előétel: fekete currys skót lazac ás marinált Szt. Jakab kagyló

A hideg előétel: fekete currys skót lazac és marinált Szt. Jakab kagyló

 

A leves: "Borscs" cékla "consomme" bárány lapockával, zöldalmával, tejföllel - a fehér bogyók tejfölből vannak, a báránykapocka a céklától bordó aszpikkal fedett húsgolyó, mindez melegen

A leves: “Borscs”  – cékla “consomme” bárány lapockával, zöldalmával, tejföllel – a fehér bogyók tejfölből vannak, a báránylapocka a céklától bordó aszpikkal fedett húsgolyó, mindez melegen

 

A meleg előétel: házi nyúl répákkal, répa "majonézzel", sült répákkal, körtével, póréhagymával, citrus jusszal

A meleg előétel: házi nyúl répákkal, répa “majonézzel”, sült répákkal, körtével, póréhagymával, citrus jus-szal

 

Az emésztést segítő sorbetként, illetve helyette "Bloody Mary" - egy enyhén vodkás lecsó lágy tükörtojáshoz hasonló állaggal elkészítve

Az emésztést segítő sorbetként, illetve helyette “Bloody Mary” – egy enyhén vodkás lecsó lágy tükörtojáshoz hasonló állaggal elkészítve

 

A főétel: szarvas gerinc kenyérmorzsában és szarvas comb mozaik gombákkal

A főétel: szarvas gerinc kenyérmorzsában és szarvas comb mozaik gombákkal

Desszertnek “Csokoládé erdőt” – csokoládé textúrák, tökmag, meggy és japán zöld tea nevű édességet készítettek. (Erről sajnos nincs fotóm.)

Az ételekhez a borokat a Kristinus Borbirtok, a Bezerics Pincészet, a Grál Pincészet, a Cezar Pincészet és az Áldos Pincészet boraiból választották.
A vacsora résztvevői elégedettek voltak az ételekkel, így nem volt akadálya az új mesterek felavatásának.

Az új mesterek az MNGSZ több vezetőjével - középen Krivács Andrástól jobbra Volenter István, a vacsora elkészítésének irányítója - Fotó: MNGSZ, Baráth Edit

Az új mesterek az MNGSZ több vezetőjével – középen Krivács Andrástól jobbra Volenter István, a vacsora elkészítésének irányítója – Fotó: MNGSZ, Baráth Edit

Mesterszakács címet kapott Csányi Jenő (Mirbest Kft., termékfejlesztő kreatív séf); Cserei Lászlóné (miskolci Szentpáli szakiskola, szakoktató); Horváth Ferenc (békéscsabai Zwack József szakiskola, tanár); Miseta Péter (Mirbest Kft., fejlesztő séf); Skrut György (pécsi Kalamáris Borbisztro és Vinotéka, konyhafőnök).
Mestercukrász címet kapott Csuta Zsolt (csákvári Csuta Cukrászda) és Jezsóné Rieder Krisztina (vértessomlói Krisztina Cukrászda).

A külön nem jelzett fotók és a szöveg Győrffy Árpád

 

Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár