A hét étele – Zöldséges, csirkés penne sajtmártással, bográcsban – ahogy Horváth András készíti – 2015.08.26.
Az ajkai Horváth Andrással és főztjével, a sajtmártással készített zöldséges, csirkés pennével az örvényesi falunapon találkoztam. Az étel finomsága mellett azért tetszett különösen, mert teljesen elütött a falunapok, főzőversenyek megszokott fogásaitól. Mint kiderült, András nagyon is tudatosan választotta ezt az ételt.
– Tavaly, amikor itt jártunk a falunapon, azt tapasztaltam, hogy a gyerekeim, Bence és Hanna nagyon jól érezték magukat, élvezték az egészet. De azt is láttam, hogy nem igazán szeretik a halászlét, a pörköltféléket, azokat a nehezebb ételeket, amiket ilyen helyeken készíteni szoktak. Ezért arra gondoltam, hogy az idén készítek nekik és a falunapra eljövő többi gyereknek valami könnyebbet – magyarázta András a választást.
Horváth András a főzés utolsó fázisánál
Persze nem most főzött ilyent először, a bográcsot is ezzel próbálták ki, amikor megvették.
Azt mondja igazán nincs semmi különös az ételben, talán csak annyi, hogy a szabadtéri, egy bográcsos főzési lehetőséghez alkalmazkodva a tésztát nem külön főzi meg, hanem a felengedett mártásban.
A szükséges nyersanyagok mennyiségét nem igazán tudta meghatározni, azt mondja, olyan gondolom formán rakott mindenből. Ez talán nem lehet akadály, hogy más is elkészítse.
A készítést a szalonna, majd az apróra vágott hagyma lepirításával kezdi. Ezután belerakja a lecsíkozott csirkemellet, amit szintén lepirított. Közben sózza és zúzott fokhagymát, őrölt borsot, egy kevés mustárt, citromlevet és tejfölt tett bele.
– Ezt mind elkevertem és a végén megszórom még liszttel is, hogy igazi mártás legyen, ne csak egy lé. Csomómentesre elkeverem, s amikor összeforrt, akkor felengedem megfelelő mennyiségű folyadékkal a tészta megfőzéséhez. Ehhez a tésztához, amit használok, fél kilós csomagonként másfél liter vizet teszek hozzá. Amikor ezzel újra felforrt, akkor beleteszem a tésztát, majd a sajtot beleraktam. Mire a tészta megfő, addigra felveszi a vizet, hasonló állagú lesz a mártás, mint eredetileg volt.
Könnyű és finom
Horváth András gyerekei és barátaik az elkészült pennével
Az ételt persze nem csak a gyerekek szerették.
Felnőtteknek különösen ajánlom valamilyen könnyű rozéborral, vagy könnyebb, száraz vagy félszáraz fehérborral, akár a fűszeresebbek közül is választva.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről