Hét étele 5. – Számadó Juhászné leves staubolással – Tósoki Imre – 2015.05.07.

A hét étele – Számadó Juhászné leves staubolással – Tósoki Imre – 2015.05.07.  




Ezzel a levessel is a tihanyi Kecskeköröm ünnepen ismerkedtünk össze. A készítő nem más volt, mint a község polgármestere, Tósoki Imre, aki a staubolás alkalmazásával egyedivé teszi az egyébként közismert ételt.


Mint elmondta, ez egy különleges, úgynevezett sűrű leves. A neve alapján birkából csináljuk, de ha nincs bárány, vagy birka, vagy valaki esetleg nem szeretné, akkor ugyanúgy marhahúsból is nagyon finoman el lehet készíteni.


Hozzávalók 20 személy részére
  2 kg birkahús
  1 kg hagyma
  1 kg burgonya
  1 liter tejföl
  1 csomag kapor
  zsír
  kevés liszt
  só, bors, pirospaprika, csípős paprika ízlés szerint


 



Tósoki Imrének a felesége segített a leves elkészítésében


 


Elkészítés


A kapros tejfölt egy nappal korábban elkészítem, hogy összeérjenek az ízek normálisan.
A leves készítését ugyanúgy kezdem, mint a pörköltet.


Zsíron, egy csepp vízzel segítve megdinsztelem a hagymát. (Egyformán jó a sima sertészsír és a mangalicazsír, de ne használjunk olajat.)
Amikor már kellően szép sárga a hagyma, akkor rátesszük normálméretű kockákra felszelt húst, és nagyon lassú tűzön el kezdjük úgymond főzni az egészet. Egy pici sóval az elején segítünk, hogy a hús minél jobban levet eresszen.
Amikor úgy látom, hogy a hús kellően kiadta a levét, akkor elkezdjük a staubolást.
A staubolásnak az a lényege, hogy rászórok egy réteg lisztet, majd egy finom réteg pirospaprikát, arra pedig egy finom réteg borsot.
Innentől rendkívül lassú tűzön kell főzni jó két óráig. Éppen csak átpötyögjön egy kicsit a forró anyag. Keverni nem szabad, mert a liszt miatt leéghetne a bográcsban, és így ez a felső réteg mindig fent marad. Ahogy lassú tűzön ég, átérnek az ízek, összeforr lassan az egész. Amikor idejutok, hozzáteszem a krumplit, kicsit nagyobb lángon összeforralom, és egy újabb félórán belül készen is van az étel.
Nagyon vigyázzunk arra, hogy amikor a krumplit hozzátesszük, a hús még ne legyen teljesen készen, hogy együtt puhuljanak össze.


A tálalásnál kapros tejfölt teszek a tányér aljára, erre rámegy a leves, és egy isteni ételt kapunk.
Ízlés szerint egy kis csípős paprikával lehet még ízesíteni – magyarázta a tennivalókat Tósoki Imre, aki általában évente egyszer, ezen a rendezvényen készíti el a Számadó Juhászné levest.


 



 


A leves mellé egy Zweigeltből készített rozét kaptam, nagyon szépen kiegészítették egymást.
Kép és szöveg Győrffy Árpád


A korábbi ételek


A Hét étele  – a balatoni régióban a Balatontipp szerint  


Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről





Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár