Hét étele 2.: Citrusokkal grillezett fogas filé – 2015.04.10.

A hét étele: Citrusokkal grillezett fogas filé “Kék Laguna” módra chilis-fokhagymás királyrákkal – Örvényes, Huszár Vendéglő – 2015.04.10.




Sass János konyhafőnök főleg azoknak ajánlja az ételt, akik szeretik a könnyű, pikáns mediterrán ízeket.


Legfinomabbat persze nála lehet enni belőle, de azt gondolja, érdemes otthon is megpróbálni az elkészítését. A szükséges idő körülbelül 20 perc.


 





 


Hozzávalók 4 személyre:


– Fogas filé 1kg.
– Indonéz Wok zöldségmix 0,8 kg.
– Édeskömény 1db.
– 16/20-as királyrák farok 12 db.
– Tejföl 0,1 l.
– Tejszín 0,1 l.
– Tej 2 dl.
– Citrom 1 db.
– Narancs 1db.
– Lime 1db.
– Vöröshagyma 0,05 kg.
– Zöld chili 2 db.
– Fokhagyma 2 gerezd
– Angol zellerszár 1 db.
– Petrezselyemzöld 3 szál
– Olívaolaj 0,3 l
– só, bors,gyömbér, mustár kapor ízlés szerint


A fogas filét fokhagymás tejben áztatjuk 2 órán keresztül, majd lecsepegtetjük és a cikkekre vágott citrusokkal meggrillezzük.


 



 


A finomra vágott vöröshagymát olívaolajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott édesköményt és 2 percig pároljuk. Belekeverjük az Indonéz Wok zöldségmixet, ráöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a fűszereket és a mustárt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk  – készre pároljuk, és a végén belekeverjük a tejfölt.


 



A királyrákot finomra vágott chilivel, fokhagymával, petrezselyemzölddel 2 perc alatt olívaolajon megsütjük, ízlés szerint sózzuk.


 



A kész ragut tányérra halmozzuk, erre rakjuk a citrusos fogas szeleteket és a fokhagymás garnélákkal díszítjük.
Sass János


Sass János első szezonját kezdi Örvényesen a Huszár vendéglőben, de több mint húsz éve dolgozik a szakmában. Tanulóéveit pécsi Zsolnay kereskedelmi és vendéglátóipari iskolában, illetve a Mohácsi Halászcsárdában töltötte. Mint mondja, ott megismerkedett az összes halétel készítési fortélyaival. Dolgozott folyami és tengeri luxushajókon több nyugat-európai országban és a Földközi-tengeren, 2007-től pedig a siófoki Hotel Residencben. 2010-től a Hotel Ózon konyhafőnöke volt Mátraházán. A téli időszakokban többször dolgozott séfként ausztriai első osztályú éttermekben is.


– Az idén felkérést kaptam Huszár Zoltánnétól, a Huszár Vendéglő vezetőjétől, hogy újítsam meg a konyhát úgy, hogy a régi vendégeket is megtartsuk, de újakat is megnyerjünk az étteremnek. A mai világban már nem igazán szeretik a nehéz ételeket, ezért a megszokottaknál könnyebbre csináltam. Ugyanakkor az étlap kialakításánál arra is figyeltem, hogy megmaradjon a régi hangulat. Így raktam fel például a Konfitált kacsacombot ribizlis párolt káposztával. Megtartottuk a csülköt is baconos savanyú káposztával, a salátákat is különböző pácolt bélszíncsíkokkal és behoztam a juhtúrós palacsintát is. Tehát úgy próbálok egy kis modern vonulatot behozni, hogy az eddigi törzsvendégek is szívesem jöjjenek ezentúl is.


 




A halételeket másfajta módon készítem elő, illetve készítem el, több zöldséggel és korszerűbb készítési technológiával. Raktam fel az étlapra olyan ételeket is, amik színes salátával, vagy salátaágyon készülnek. Ez a Fogas filé kék laguna módra, chilis-fokhagymás királyrákkal is egy ilyen új ételünk.
Gondolva arra is, hogy az árak is maradjanak, és továbbra is kiadós legyen az étel – magyarázta a kényes mutatványt Sass János.


 




A Fogas filéhez előételnek egy “Falusi húsleves gazdagon” került a tányérba. A fogashoz a Fodorvin Aszófői Chardonnay borát ajánlották.


 




Desszertként Vaníliás piskótát készítettek vaníliakrémmel, málnaraguval és Maraschino-likőrrel. A savanykás ízt egy leheletnyi fahéjjal ellensúlyozták.


Kép és részben a szöveg Győrffy Árpád


 




Huszár Vendéglő
H-8242 Örvényes, Malom u. 2., Tel: 87/449 072
Nyitva tartás minden nap 09-22 óráig.


A korábbi ételek


A Hét étele  – a balatoni régióban a Balatontipp szerint  




Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár