Még számtan példában is hihetetlennek tűnne, de igaz, 1300 kilogramm keszeget sütöttek meg és fogyasztottak el a múlthét végén a Gyenesdiási Keszegfesztiválon.
A mintegy 5-6 ezer adag sült keszeg nem is volt elég a bulizóknak, ezért vasárnap még a falu saját katonai gulyáságyújába is begyújtottak, hogy egy kis marhalábszár pörkölttel kiegészítsék a menüt. A halak előkészítésében legalább 40 ember vett részt, a sütésnél is mintegy húszan dolgoztak két csapatban párhuzamosan.
A halakat egyébként a hagyományos helyi valutáért, a pikkelyért lehetett vásárolni, ami euró-pikkely átváltásnál körülbelül kétszer annyit ért, mint a forint. Ennek megfelelően a büfék hagyományos árainál legalább 50 százalékkal olcsóbban lehetett sült keszeget enni.
A hallakomának egyetlen szépséghibája volt – amiről persze nem a helyiek tehetnek -, hogy még a gyenesdiási “Első Balatoni Hal- és Termelői Piacon” sem lehet balatoni halat kapni, mióta az Orbán-kormány előző ciklusában betiltották a balatoni halászatot.
A keszeg sütés, evés mellett a program másik fő attrakciója a szombaton tartott tradicionális halászléfőző verseny volt, amin 12 csapat állt bográcsok, kondérok mellé a környező településekről és Zala megye más vidékeiről. Az ételeket Miklós Beatrix, Szokai Imre és dr. Vaszily Zsolt bírálta el. Négy halászlét jutalmaztak arany oklevéllel, kettő pedig elnyerte a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség különdíját.
A főzőverseny eredményhirdetése után Gál Lajos polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki segített a Keszegfesztivál elindításában és az eddigi 10 rendezvény megszervezésében, lebonyolításában.
A rendezvény mindkét napján játékpark, játszóházi foglalkozás és szórakoztató műsor egészítette ki a gasztronómiai programot.
Szombaton is vasárnap is éjszakába nyúló bállal zárult a piacon és a Kárpáti korzón megtartott program
Győrffy Árpád
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)