A Balatoni Borrégió igazi borkülönlegességei a 12. Sándor-napi Bormustrán – 2014. március 18.
Mint a cím is jelzi, az idén a régióból olyan borok kerülnek terítékre a tapolcai rendezvényen, amelyek szőlőjét a megszokottnál magasabb cukortartalommal szüretelték. Így jégborokat, késői szüretelésű és töppedt szőlőből készült borokat válogatott a mustra szakmai vezetője, Kulka Gábor a Balatoni Borrégió 34 termelőjének boraiból.
A mintegy százötven résztvevőt ifj. Mezőssy Zoltán, a bormustrát szervező Hotel Gabriella vezetője köszöntötte.
Ifj. Mezőssy Zoltán külön is üdvözölte a rendezvény díszvendégét, az Év Bortelmelője 2013 címet elnyert Gálné Dingisz Évát, akinek rozéborával koccintottak a Sándorokra.
A Tamási Áron Városi Művelődési Központban megrendezett bormustrát Császár László polgármester nyitotta meg, aki az idén is itt jelentette be a Város bora pályázat nyerteseit. Fehérbor kategóriában a Nyári Pince 2012-es rajnai rizlingje és a Varga Pincészet 2013-as olaszrizlingje, különleges bor kategóriában a Horváth Pince késői szüretelésű 2012-es olaszrizlingje nyerte el a Város bora címet.
Az idei évjárat minőségéről dr. Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az egyetem szőlészeti és borászati kutatóintézetének vezetője beszélt. Egy évjárat borainak milyenségét elsősorban a szőlő határozza meg. A borász vagy kiküszöböli a problémákat, vagy él a lehetőségekkel. Az eddigi tapasztalatai szerint az illatos borok jó időpontban, megfelelő technológiával szüretelt, az üde, friss, kellemes illatú bort készített. A vörösboroknak talán az érlelési kapacitása nem volt igazán megfelelő, nem minden vörösbor alkalmas a hosszú fahordós érlelésre. A késői szüretre szánt szőlők átvészelték az évjárat szeszélyeit, csak a borász tudásán múlott, hogy jó borokat készítettek-e. Véleményét megerősítették a mustrán megkóstolt borok is. Összességében a 2013-as évjáratnál a közepesnél jobb, inkább jó minőségre számít.
Dr. Májer János NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, a Badacsonyi Kutató Állomás vezetője a késői szüretelésű szőlők termesztésének nehézségeiről és a belőlük készült borok különleges alkotórészeiről, jótékony tulajdonságairól tartott előadást.
A bemutatott borok
1. Szent György-hegyi Hárslevelű száraz fehér bor 2013 – Nyári , Hegymagas
2. Cserszegtomaji Korona száraz fehér bor 2013 – Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszék, Keszthely
3. Zánkai Szürkebarát “Bori Bora” késői szüretelésű száraz fehér bor 2012 – Varga Zoltán, Zánka
4. Karos Badacsonyi Olaszrizling késői szüretelésű száraz fehér bor 2012 – Borbély Családi Pincészet, Badacsonytomaj
5. Szent György-hegyi Zeus késői szüretelésű száraz fehér bor 2012 – Szászi Endre, Hegymagas
6. Somlói Olaszrizling késői szüretelésű félszáraz fehér bor 2012 – Csordás-Fodor Pincészet, Somló-hegy
7. Rajnai rizling késői szüret félszáraz fehér bor 2012 – Gál Pincészet
8. Csáfordi Olaszrizling késői szüretelésű félszáraz fehér bor 2011 – Veress János, Csáford
9. Lesencetomaji Úrszél dűlő Szürkebarát félszáraz fehér bor 2006 – Lesence ZRT., Lesencetomaj
10. Aszófői Olaszrizling késői szüretelésű félédes fehér bor 2012 – Fodor Gyula, Aszófő
11. Szentantalfai Olaszrizling késői szüretelésű félédes fehér bor 2012 – Gyukli Gyula, Balatonfüred
12. Szent Balázs hegyi Olaszrizling késői szüretelésű félédes fehér bor 2011 – Dr. Brazsil József, Keszthely
13. Balatonedericsi Zöld veltelíni “Hét Hektár Ördöge” félédes fehér bor 2011 – Effenperger Győző, Balatonederics
14. Balatonedericsi Zöld veltelíni töppedt szőlőből készült félédes fehér bor 2013 – Eke Ferenc, Nemesvita
15. Pécselyi Furmint késői szüretelésű félédes fehér bor 2013 – Koczor Kálmán, Balatonfüred
16. Cserszegtomaji Olaszrizling késői szüretelésű félédes fehér bor 2013 – Georgikon Pincészet, Keszthely
17. Szent György-hegyi Szürkebarát késői szüretelésű félédes fehér bor 2013 – Kiss István, Hegymagas
18. Somlói Szürkebarát félédes fehér bor 2011 – Tornai Pincészet, Somló-hegy
19. Lesencetomaji Szürkebarát/Sauvignon blanc “Primavera Cuvée” félédes fehér bor 2011 – Kázsmér Pincék, Lesencetomaj
20. Badacsonyi Rózsakő késői szüretelésű félédes fehér bor 2012 – NAIK SZBKI Badacsonyi Kutató Állomás
21. Kokashegyi Sárga muskotály késői szüretelésű édes fehér bor 2013 – Pócz József, Balatonlelle
22. Badacsonyi Zeus késői szüretelésű édes fehér bor 2013 – Első Magyar Borház – Szeremley Birtok, Badacsonytomaj
23. Somlói Juhfark késői szüretelésű édes fehér bor 2008 – Canter Borház, Zánka
24. Badacsonyi Szürkebarát késői szüretelésű édes fehér bor 2010 – Varga Pincészet, Badacsonyörs
25. Szent György-hegyi Szürkebarát töppedt szőlőből készült édes fehér bor 2011 – Horváth Pince, Hegymagas
26. Pogányvári Furmint/Pátria/Hárslevelű “DejaVu” késői szüretelésű édes fehér bor 2009 – Bezerics Csaba, Keszthely
27. Badacsonyi Olaszrizling késői szüretelésű édes fehér bor 2007 – Varga Pincészet, Badacsonyörs
28. Kéthelyi Olaszrizling késői szüretelésű édes fehér bor 2001 – Öregbaglas Pincészet, Kéthely
29. Balatonboglári Tramini “Tramontana” késői szüretelésű édes fehér bor 2011 – Bujdosó Ferenc, Balatonlelle
30. Tihanyi Olaszrizling jégbor édes fehér bor 2006 – Salánki Sándor, Aszófő
31. Nemesvitai Olaszrizling jégbor édes fehér bor 2011 – Csali János, Nemesvita
32. Badacsonyi Olaszrizling botrytiszes édes fehér bor 2005 – Németh-Szalai Pincészet, Badacsony
33. Nagyradai Cabernet franc száraz vörös bor 2013 – Cezar Pincészet, Nagyrada
A terítékre került borok készítőit Kulka Gábor mutatta be.
Májer János (balról), Kállay Miklós, Dibusz Éva, Kulka Gábor és Mezőssy Zoltán
A mustrán kialakult közös vélemény szerint nagyon kiváló italok kerültek az idén is terítékre.
A mustrát most is finom vacsora zárta. A bormustra házigazdája, Mezőssy Zoltán borász-gasztronómus és családja szürkemarhából készült pörkölttel és a böjtölőkre is gondolva, harcsapaprikással vendégelte meg a bormustra résztvevőit. A vacsorához rozét, száraz fehér- és vörösborokat kínáltak.
További képek a rendezvényről
Beszámolók, fotók a korábbi bormustrákról | |