Kétszázötvenöt, huszonöt, kétszáz. Ha számokkal kellene leírni, talán ezzel hárommal lehetne legjobban összefoglalni a nagy sikert arató Szárszói Disznólkodás nevű szombati programot.
A Fiatalok Balatonszárszóért Egyesület tagjai által kitalált és az idén már harmadik alkalommal megszervezett program címe kicsit talán megtévesztő, mert alapvetően nem disznólkodásról, hanem egy jó hangulatú disznóvágásról van szó, ami a reggeli pálinkás koccintástól az esti disznótorig, mulatságig pontosan követte a hagyományokat.

A pálinka újra és újra visszatérő szereplője volt a programnak. Itt a tréfás hagyománynak megfelelően a disznó körmeit használták kupicaként – Fotó: Győrffy Árpád
A bevezetőben idézet három szám közül a kétszázötvenöt a disznó súlya volt, amit egyébként sokáig titkoltak, hogy egy szerencsés tippelő elnyerhessen vele egy üveg valódi szilva pálinkát. A huszonöt a böllérek, főzéssel, tisztítással és más feladatokkal foglalkozó segítők száma volt a reggeli kezdésnél. Végül a kétszáz az esti disznótor résztvevőinek száma. Lettek volna többen is, de a művelődési ház fizikai méretei csak ennyit engedtek.
A munkát most is Németh Klaudia fogta össze. Az idén újdonság volt a pecsenyekóstoláshoz kapcsolódó délelőtti műsor Polgár Petivel, aki zenés humoristaként, parodistaként a korai időpont ellenére is nagyon jó hangulatot varázsolt az udvarra. Ugyancsak újdonság volt a hurkatöltő verseny is, amit minden bunda nélkül a Szárszó Néptáncegyüttes nyert meg egyedüli indulóként. És ugyancsak újdonságként említhetjük az erdélyi testvértelepülés, Gyergyóalfalu küldöttségének részvételét Bege László alpolgármester vezetésével.
A disznóvágás délelőtti eseményeit képekkel mutatjuk be. A pecsenyét csak tányéron, vagy ott sem szeretők, illetve az ilyen látványtól irtózók inkább keressenek más néznivalót maguknak.

A 255 kilogrammos disznó már leszúrva érkezett a Gyurka-portáról. A művelődési ház udvarán először szalmával, majd gázzal pörzsölték a bőrét, szőrét – Fotó: Győrffy Árpád

Izgatottan figyeli mindenki a disznódedikálást – Fotó: Győrffy Árpád

A pörzsöléstől kormos disznóval az idén is elkészült a böllérek és segítőik hagyományos csoportképe az erdélyi vendégekkel – balról a főszervező, Németh Klaudia és népviseletben a házigazda, Horváth István. Középen guggol Nagy János főböllér – Fotó: Győrffy Árpád

A pörzsölést a mosás követte – Fotó: Győrffy Árpád

A mosás után gyökérkefével, késsel tisztára vakarták a disznó bőrét – Fotó: Győrffy Árpád

A disznó “bontása” a sötétre perzselt fülek levágásával kezdődött – a képen Puskás Bernadette, a gyergyóalfalvi delegáció egyik tagja kóstolja a szárszói disznó fülét – Fotó: Győrffy Árpád

Így kezdődött a valódi bontás – Fotó: Győrffy Árpád

Szárszón nem a belső részekkel kezdik a bontást, ahogy sok más helyen, itt a közepét hagyják a végére – Fotó: Győrffy Árpád

Másfél méter levescsont és egy kis vége a kocsonyába – Fotó: Győrffy Árpád

A bontással párhuzamosan elkezdődött a kolbászhús előkészítése – Fotó: Győrffy Árpád

A fűszerek porciózása a főböllér dolga volt – Fotó: Győrffy Árpád

A gyúráshoz már inkább erő kell – Fotó: Győrffy Árpád

A töltéshez motorral hajtott gép is volt, de a gyerekek is besegíthettek egy hagyományos töltővel – Fotó: Győrffy Árpád

A karajba és szűzpecsenyébe közvetlenül töltötték be a masszát – Fotó: Győrffy Árpád

A szalonna kockázását ó, a bőr lefejtését az asszonyok végezték – Fotó: Győrffy Árpád

Délelőtt tíz felé elkezdték sütni a pecsenyét és a májat, hogy az egyre szaporodó vendégeknek legyen bőven kóstoló – balról Fekete János polgármester, jobbról Kovács Gyula a tárcsavas mellett – Fotó: Győrffy Árpád

Közben a művelődési ház konyhájában az esti disznótorhoz elkezdték főzni a gombócos káposztát, sütötték a pecsenyét, kolbászt, májas és véres hurkát, készítették a levest – Fotó: Győrffy Árpád

A hurka töltő versenyben teljes erőbedobással dolgoztak a Szárszó Néptáncegyüttes tagjai a győzelemért – Fotó: Győrffy Árpád

A több rádióműsorból is ismert Polgár Peti nagy sikert aratott a korai óra ellenére – Fotó: Győrffy Árpád

Pálinkával nyitották a napot, és a képsorozat végére is egy áldomás illik legjobban – Fotó: Győrffy Árpád
Ahogy a bevezetőben írtam, a rendezvény esti disznótorral és hajnalig tartó táncos mulatsággal zárult.
Győrffy Árpád
•
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)