Balatonszárszó – Halászlék kiváló minőségben és számtalan stílusban

A Makói Autóscsárda csapat tagjai porciózzák a győztes halászlét - Fotó: Győrffy Árpád

Hatalmas érdeklődés mellett, 35 versenyző csapattal és sok éhes szájjal zajlott a 4. alkalommal megrendezett Szárszói Nemzetközi Halfőző Verseny a szombaton a Központi strandon.

 

A versenyzőket, érdeklődőket és a jobbára szakértőkből álló, de a halászléhez mindenképp értő zsűritagokat Dorogi Sándor polgármester köszöntötte, majd elkezdődött a munka.

 

Dorogi Sándor (balról) és a zsűri tagjai  – Lukács István, Tóth Imre, Nagy Tibor, Obádovics J. Gyula, Kertész Rezső, Kiss Dezső Péter  – a megnyitón

A versenyzők mellett tíz külön kondérban főztek a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének tagjai, hogy a közönség is megfelelő mennyiségű kóstolóhoz jusson. Mint Horváth László, az egyesület elnöke elmondta, a természetesen bajai módra, alaplé nélkül, tésztával készülő halászléhez Hercegszántóról hozták a pontyokat. A halakat halastóban nevelték, de az utolsó egy hónapjukat folyóban töltötték, hogy finomabbak legyenek. Az eredmény nagyon jól lehetett, mert a tíz bogrács, a viszonylag gyors technológia és a folyamatosan zajló munka ellenére is egész délután hosszú sor állt a porciózó sátor előtt.

 

A szárszói Mészáros-Dobos Alíz és a bajai egyesületet vezető Horváth László éppen kezdi a porciózást

A versenyző csapatok most is a Kárpát-medence különböző halban gazdag vidékeiről érkeztek. Sok volt a hazai és környékbeli induló is. Néhány közülük:

 

A balatonszárszóiakból álló Baráti Bt. tagjai éppen a passzírozott alaplét töltik a bográcsba. A halakat maguk fogták a Balatonból. Mellette harcsapaprikást is főztek kapros juhtúrós nokedlivel

 

Lukács István zsűrielnök és Tóth Imre zsűritag Kastély Attilánál vizitál. Az akasztói versenyző apajpusztai pontyból készítette az alaplét, és ebből lettek a pontyszeletek. Szerinte a legfontosabb a jó minőségű hal, az apróra darált paprika és az arányok eltalálása

 

Karakas János Szeghalomról érkezett feleségével és társaival. Az idén is bajai módra készítette a halászlét. Lassan főzve, minden fázisban pontosan meghatározott hőmérsékletekkel, hogy sűrű, de ne túl sűrű legyen

A zsűrit az idén is Lukács István háromszoros Oscar-díjas szakács vezette, a laikus társelnöki tisztet Szárszó lakója, díszpolgára, Dr. Obádovics J. Gyula matematikus, tankönyvíró, író, költő, közkeletű nevén “az Obádovics” töltötte be. A zsűri tagja volt még Nagy Tibor, a Mohácsi Halászcsárda mesterszakácsa, Kiss Dezső Péter gasztronómiai újságíró, a Minőségi Borok, Ételek Magazin főszerkesztője, Kertész Rezső, a KISOSZ Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete ügyvezető társelnöke valamint Tóth Imre, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend alapítója.

 

Dolgozik a zsűri: Kertész Rezső (balról), Obádovics J. Gyula, Tóth Imre, Kiss Dezső Péter, Lukács István, Nagy Tibor és a verseny egyik főszervezője, Némethné Szabó Magdolna

A testület végül hosszas kóstolás és tanácskozás után úgy döntött, hogy az első helyet a I. helyet a Makói Autóscsárda csapatnak adja. A második a drávaszögi Laskóról érkezett Munk Erik lett, a harmadik pedig a Bajai Jópofa Srácok néven főző Bíró Antal lett.

Makói Autóscsárda csapata második alkalommal vett részt a versenyen. Az idén pontyból és harcsából főzték a halászlét alaplével. Az ételhez fával fűtött kemencében sütött kenyeret adtak

 

A Makói Autóscsárda csapata földijükkel, a balról harmadikként látható Dorogi Sándorral

A laskói Munk Erik 2016-ban Szárszón elnyerte a Kárpát-medence Halfőző Bajnoka címet, azóta ezen a néven (is) főz. Az idén pontyból, keszegből, harcsából főzött halászlét a hivatalos bajai recept szerint. Egyesületével közösen egy halpaprikást is készítettek a Duna és Dráva háromszögében szokott módon.

 

Munk Erik a halászlét gondozza, miközben egyik társa csíptetős pontyot süt

Bajai Jópofa Srácok csapatát az idén valójában csak a “legjópofább” srác, Bíró Antal alkotta, mert a többiek különböző okok miatt nem tudtak eljönni. Most kapros, tejfölös harcsapörköltet készített juhtúrós galuskával. Az alapléhez a lefilézett harcsa fejét, farkát, gerincét használta fel. A leszűrt lébe kerültek a harcsafilék. Amikor félig megfőtt, adott hozzá egy kapros, tejfölös habarást. A juhtúró a galuska anyagába került, nem mellé.

 

Torma Mariann a zsűrihez viszi a különleges tálalású – és ízű – harcsapörköltet

Bíró Antal annyira jópofa volt, hogy a pörkölt mellé egy sült halas tálat is készített pontyokkal, és a különlegesnek számító, a tőkehalak csoportjába tartozó menyhallal. A halak panírozásához hatféle fűszert illetve fűszerkeveréket használt. Mellé ízesítőnek egy olivaolajos, szarvasgombás, rózsaborsos, fokhagymás, petrezselyemzöldes öntetet készített.

 

A Bajai Jópofa Srác, Bíró Antal a sülő halakkal

 

A haltál középen a ritka menyhallal

 

A főzéshez és a kóstoláshoz a Bácska Tamburazenekar varázsolt igazi vízközeli hangulatot balkáni délszláv dallamaival

Ha valaki most lemaradt volna, augusztus 24-én hasonló élményekben lehet része az ugyanitt megrendezésre kerülő XI. Szárszói Nemzetközi Lecsófesztiválon.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár