Hatalmas érdeklődés mellett, 35 versenyző csapattal és sok éhes szájjal zajlott a 4. alkalommal megrendezett Szárszói Nemzetközi Halfőző Verseny a szombaton a Központi strandon.
A versenyzőket, érdeklődőket és a jobbára szakértőkből álló, de a halászléhez mindenképp értő zsűritagokat Dorogi Sándor polgármester köszöntötte, majd elkezdődött a munka.
A versenyzők mellett tíz külön kondérban főztek a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének tagjai, hogy a közönség is megfelelő mennyiségű kóstolóhoz jusson. Mint Horváth László, az egyesület elnöke elmondta, a természetesen bajai módra, alaplé nélkül, tésztával készülő halászléhez Hercegszántóról hozták a pontyokat. A halakat halastóban nevelték, de az utolsó egy hónapjukat folyóban töltötték, hogy finomabbak legyenek. Az eredmény nagyon jól lehetett, mert a tíz bogrács, a viszonylag gyors technológia és a folyamatosan zajló munka ellenére is egész délután hosszú sor állt a porciózó sátor előtt.
A versenyző csapatok most is a Kárpát-medence különböző halban gazdag vidékeiről érkeztek. Sok volt a hazai és környékbeli induló is. Néhány közülük:
A zsűrit az idén is Lukács István háromszoros Oscar-díjas szakács vezette, a laikus társelnöki tisztet Szárszó lakója, díszpolgára, Dr. Obádovics J. Gyula matematikus, tankönyvíró, író, költő, közkeletű nevén “az Obádovics” töltötte be. A zsűri tagja volt még Nagy Tibor, a Mohácsi Halászcsárda mesterszakácsa, Kiss Dezső Péter gasztronómiai újságíró, a Minőségi Borok, Ételek Magazin főszerkesztője, Kertész Rezső, a KISOSZ Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete ügyvezető társelnöke valamint Tóth Imre, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend alapítója.
A testület végül hosszas kóstolás és tanácskozás után úgy döntött, hogy az első helyet a I. helyet a Makói Autóscsárda csapatnak adja. A második a drávaszögi Laskóról érkezett Munk Erik lett, a harmadik pedig a Bajai Jópofa Srácok néven főző Bíró Antal lett.
Makói Autóscsárda csapata második alkalommal vett részt a versenyen. Az idén pontyból és harcsából főzték a halászlét alaplével. Az ételhez fával fűtött kemencében sütött kenyeret adtak
A laskói Munk Erik 2016-ban Szárszón elnyerte a Kárpát-medence Halfőző Bajnoka címet, azóta ezen a néven (is) főz. Az idén pontyból, keszegből, harcsából főzött halászlét a hivatalos bajai recept szerint. Egyesületével közösen egy halpaprikást is készítettek a Duna és Dráva háromszögében szokott módon.
Bajai Jópofa Srácok csapatát az idén valójában csak a “legjópofább” srác, Bíró Antal alkotta, mert a többiek különböző okok miatt nem tudtak eljönni. Most kapros, tejfölös harcsapörköltet készített juhtúrós galuskával. Az alapléhez a lefilézett harcsa fejét, farkát, gerincét használta fel. A leszűrt lébe kerültek a harcsafilék. Amikor félig megfőtt, adott hozzá egy kapros, tejfölös habarást. A juhtúró a galuska anyagába került, nem mellé.
Bíró Antal annyira jópofa volt, hogy a pörkölt mellé egy sült halas tálat is készített pontyokkal, és a különlegesnek számító, a tőkehalak csoportjába tartozó menyhallal. A halak panírozásához hatféle fűszert illetve fűszerkeveréket használt. Mellé ízesítőnek egy olivaolajos, szarvasgombás, rózsaborsos, fokhagymás, petrezselyemzöldes öntetet készített.
Ha valaki most lemaradt volna, augusztus 24-én hasonló élményekben lehet része az ugyanitt megrendezésre kerülő XI. Szárszói Nemzetközi Lecsófesztiválon.
Győrffy Árpád
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)