Az elfogyasztott lecsó mennyisége alapján jóval ezer fölött volt a résztvevők száma a Központ strandon szombaton 8. alkalommal megrendezett Balatonszárszói Nemzetközi Lecsófesztiválon.
A 35 csapat tagjai között sok volt a helyi lakos és nyaralótulajdonos, de legalább annyian lehettek olyanok is, akik kimondottan erre a programra jöttek el a déli parti községbe. A versenyzők és érdeklődők közül sokan a határon túlról, vagy az ország másik feléből érkeztek, de voltak devecseri, füredi, győri és persze budapesti résztvevők is.
A feladat az idén is csak annyi volt, hogy mindenki készítse el a saját ízlése szerinti lehető legfinomabb lecsót. Az eredményt szakértőkből álló zsűri bírálta el. A testületet Hamvas Zoltán Gundel-díjas mesterszakács, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, a Gerbeaud és a Michelin-csillagos Onyx étterem társtulajdonosa vezette.
A zsűri tagja volt Kertész Rezső, a KISOSZ Somogy megyei ügyvezetője és társelnöke, dr. Garamvölgyi László rendőrtábornok és Gombos Ildikó. Ugyancsak aktív zsűritagként dolgozott a rendezvény fővédnöke, Csukás István Kossuth-díjas író, Balatonszárszó díszpolgára.

A zsűri tagjai – Hamvas Zoltán (balról zöldben), Kertész Rezső, Csukás István, Garamvölgyi László és háttal Gombos Ildikó
A verseny végén Dorogi Sándor polgármester adta át a díjakat. Minden csapatot a készített lecsójához illő címmel kiállított oklevéllel jutalmaztak. A fődíjat most is az Újhartyáni Bicska Egylet vezetője, Streifer András asztalos készítette. Az idén egy hokedli talált legjobb ajándéknak.
De Streifer András sem ment haza üres kézzel, elnyerte a felvidéki Muzsla község polgármesterének, Farkas Ivánnak a különdíját, egy másfél literes körte pálinkát.

A képen Streifer András (balról), Farkas Iván, Dorogi Sándor és Némethné Szabó Magdolna, a fesztivál főszervezője
A verseny első helyét a vezető képen látható Macsó Lecsó nevű csapat nyerte el tejfölös, csülkös lecsójával. Mint a séf, Takács Gyula elmondta, sohasem állt tőlük távol a kísérletező kedv, de most egy ilyen viszonylag egyszerűbb változatot mellett döntöttek.

Így nézett ki a Macsó Lecsó csapat tejfölös, csülkös lecsója a kóstolás előtt – nagyon finom volt, ahogy a másik kettő dobogós lecsó is
A második helyet a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) szárszói csoportjának tagjai szerezték meg. Ők teljesen hagyományos lecsót készítettek, talán csak a ketchupos ízesítés tért el kicsit a megszokottól.

A balatonszárszói NABE csoport tagjai
A harmadik helyezett Gyurkovics Kálmán és családja Dunaszerdahely mellől, Szetmihályfáról érkezett. A náluk hagyományosnak számító csülkös, pacalos csallóközi lecsóval szerezték meg a bronzérmet.

A csallóközi család a csülkös, pacalos csallóközi lecsó maradékával
Hamvas Zoltán szerint a szárszói fesztivál is bizonyította, hogy a lecsó egy rendkívül sokszínűen elkészíthető étel. A csapatok a rókagombától kezdve a tarhonyán, lila hagymán, tejfölön, füstölt tarján, cukkinin, chipsen, tojáson, babon át a kacsavérig mindent felhasználtak, hogy egyedivé tegyék a főztjüket. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy egy ilyen versenyen elsősorban az alapízeket keresi, a paprika, paradicsom, hagyma, esetleg egy kis füstölt szalonna, kolbász, fűszerpaprika tartozik ebbe a körbe. De értékelni tudja azokat az érdekes kombinációkat is, amiket valaki a saját térségének jellegzetességeként, vagy akár saját otthoni hagyományai alapján valósít meg. Ha voltak is esetleg kisebb készítési problémák némelyiknél, mindegyik lecsó kellemes ízű volt.

Hamvas Zoltán elsősorban az alapízeket kereste, de mindegyik lecsót elfoghatónak találta
Hasonlóan vélekedett Csukás István is, aki azt tapasztalta, mindegyik lecsó hozta azokat a nyári ízeket, ami ennek az ételnek a legfontosabb jellegzetességet. Ő maga is szívesen készít lecsót, de mindig marad az alapoknál.
– Hagyma, paradicsom, paprika, füstölt szalonna. Mehet bele akár kolbász is, de fölösleges, mert ez már így magában egy nagyon jó ízkombináció. Nekem ennek az íznek az emléke van meg a számban, ennél is maradnék a jövőben is. A túl sok íz mintha szétszóródna, elveszti azt a jellegét, amit ezen a tájon a lecsóban kialakítottunk.

Hagyma, paradicsom, paprika, füstölt szalonna. Mehet bele akár kolbász is, de fölösleges, mert ez már így magában egy nagyon jó ízkombináció – tartja a Kossuth-díjas író
Sokakat a csapatok is megkínáltak lecsójukból, de senki sem maradt ki az élvezetből, mert az érdeklődők számára garantált kóstolást biztosítottak egy 400 forintos támogatói jegyért a “település lecsójából”.
Mint Jáger Józsefné, az iskolai konyha főszakácsa erről elárulta, 180 kiló paprikát, 60 kiló paradicsomot, 30 kiló hagymát, 8 kiló szalonnát, 25 kiló virslit és 25 kiló főzőkolbászt használtak fel hozzá, hogy 600 adagra elég legyen.
– Semmi specialitás, csak jól kell csinálni – tette még hozzá. A nagy közönségsiker és a zsűritől kapott oklevél szerint miden rendben volt vele.

Jáger Józsefné (középen) az egyik vendéget szolgálja ki – jobbról Szipliné Tarsoly Anikó, aki a paprika felszelésében segített

Nem csak enni lehetett. Kopeczkiné Varga Erika, a kistérségi egészségfejlesztési iroda munkatársa éppen testzsírt mér az egyik versenyzővel – persze ez még valami korábbi lecsó eredménye lehetne

Volt, aki már eleve infúziós sisakkal készült az esetleges koleszterin-gondokra

Természetesen Süsü is többször feltűnt a rendezvényen
A rendezvényen visszatérő fellépőként a Mohácsi Dunavkinje Tambura Zenekar szórakoztatta egész nap résztvevőket.
Egy részletet itt meg is lehet hallgatni a közönséggel közös műsorukból
Kép, videó és szöveg Győrffy Árpád
Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre