Több mint kétezren gyűltek össze szombaton az esti órákban a kenesei Széchenyi parkban a 12. alkalommal megrendezett Országos Lecsófesztivál záró programjára, így a nap folyamán ennél is jóval többen vettek részt együttesen a nyárt záró rendezvényen.
A fesztivál országos elnevezés egy kicsit sem túlzás, hisz valóban az ország szinte minden részéből és a határon túlról is voltak a versenyre benevező 30 csapat között. Mint a program szervezője, Riskó Annamária elmondta, sok közöttük a visszatérő ember. A résztvevők mintegy 40 százaléka helyi, a többiek máshonnan jönnek. Nagyok társaság külön csak erre a rendezvényre jön a városba. Ilyenkor ezt a hétvégét itt töltik.
A szervezők a főzőhelyet biztosították a csapatoknak, az eszközöket nekik kell hozni. Azt a csapatok döntötték el, hogy kóstolóként ingyenesen szétosztják az ételt, vagy valamilyen megoldással értékesítik.
Játékra is sokféle lehetőséget kínáltak, hogy a gyerekek se unatkozzanak.
A csapatok nem csak a lecsóikkal, hanem az indulóikkal is összemérhették tudásukat. Voltak, akik verseltek, vagy régi úttörődalt írtak át az alkalomra, de volt egészen profi társaság is, a verseny állandó szereplői, a Megalecsó csapat, akik már a technikát is bevetették a jobb hangzás érdekében. A szombaton elhangzott indulójuk itt hallgatható meg.
A főzőverseny persze nagyon fontos, hisz nélküle nem lehetne királyt választani. A döntés a szakmai zsűri kezében van, aminek az elnöke az idén is Bede Róbert mesterszakács, a TV Paprika egyik műsorvezetője volt. Mellette még Gyenge Katalin, a helyi Katica pékség vezetője, valamint két ifjú szakács, Kovács Zoltán és Dervik Gábor, mindketten egy-egy ausztriai szálloda leendő séfjei bírálták az lecsókat.
A Balaton Keleti Kapuja Turisztikai Egyesület által felajánlott díjakat Kontrát Károly államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Tömör István polgármester és Gyenge Katalin adta át a zsűri döntése szerint.
A legnagyobb díjat, a Lecsókirály 2016 címet az Ad Libitum csapat, illetve annak vezetője, Horváth Ádám nyerte el.
Mint a győztesek később elmondták, nyolc éve résztvevői a versenynek, több győzelmük is volt. Az idén azt gondolták, főznek, de nem neveznek. Horváth Ádámot édesanyja, Kreitliné Kálmán Éva figyelmeztette, hogy ilyen jót eddig még nem csináltak, vétek lenne nem indulni vele. A zsűri is így gondolta – mesélték el a lecsókirályi cím megszerzésének történetét.
Bede Róbert a díjátadón mondott rövid értékelőjében úgy vélte, hogy a gasztronómiát az ilyen fesztiválok és ilyen kreatív csapatok viszik előre. A gyors változások egyik példája maga a lecsó is, amit igazi magyar ételnek tartunk, miközben csak az 1930-as években jelent meg először magyar szakácskönyvekben. Attól kezdve azonban üstökösként száguldott végig a magyar gasztronómia egén, és egészen elképesztő hírnevet vívott ki magának.
Mint kérdésünkre később elmondta, különösebb hibákkal nem találkoztak, A kisebbek között volt, ami az ilyen versenyeken jellemző szokott lenni egyeseknél, hogy túlságosan is tartanak az intenzív ízektől. Ami nem is baj, mert valóban nagyon el lehet rontani a túlzott, vagy nem hozzávaló fűszerezéssel egy-egy ételt, de az ellenkezője is legalább annyira probléma. Ő nagyon sokszor a sót hiányolta a lecsókból. Persze, féljünk a sok sótól, meg figyeljünk is oda rá, de ha már lecsót eszünk, nem ez legyen az elsődleges szempont, hanem a finom íz. A só egy kicsit feldobja, kiemeli az ízeket, ezért bánjunk vele megfelelően. Ugyancsak bátrabban bánhatnának a fokhagymával és a jó minőségű fűszerpaprikával is.
Tömör István polgármester gyors szezonértékelőjét és a jövő évi terveket ide kattintva olvashatják.
Kép, videó és szöveg Győrffy Árpád
Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre