Tapasztalataink szerint a vendégek mellett a vendéglősök is sikeresnek értékelték az idei balatoni torkos csütörtök akciót, így talán érhető, hogy a cikkünkben többször szó esik a jövő márciusi folytatásról is.
A balatonlelleli éttermek háromnapos akciójának befejeződésével február 22-én lezárult az idei balatoni torkos csütörtök program. A 33 étterem bekapcsolódása és a sok helyen már hetekkel korábban lefoglalt helyek előzetesen is arra utaltak, hogy sikeres lesz a Balatontipp.hu által második alkalommall elindított akció. Az érintett üzletek megkérdezett vezetői utólag is úgy látják, hogy érdemes volt bekapcsolódni, a megfeszített munka és a vendégeknek biztosított kedvezmény várhatóan meghozza az üzleti eredményt is.
– Mi azzal a céllal kapcsolódtunk be, hogy a hétköznapokon megszokottnál rendezettebb, szervezettebb körülmények között tudjuk fogadni a vendégeket, így mutassuk be olyanoknak is, akik eddig nem ismertek bennünket, hogy mit csinálunk, milyenek vagyunk – mondta a balatonakarattyai Szépkilátás Bisztró vezetője, Revuczky Karion. Az üzlet az éleket, italokat egyaránt féláron adta az akció idején. Az üzletvezető véleménye szerint a céljukat elérték, hisz négy turnusban, teljes telt házzal zajlott náluk a nap. Még a nyitva tartást is meg kellett hosszabbítani, hogy mindenkit fogadni tudjanak. A legtávolabbi vendégek Budapestről, Székesfehérvárról, Veszprémből érkeztek, és sokan jöttek a környező településekről. A visszajelzések a helyszínen és később az üzlet Facebook-oldalán is azt bizonyították, hogy a vendégek is elégedettek voltak. Revuczky Karion szerint nagyon hasznosnak bizonyult, hogy az étlapot korábban közzétették, mert így a vendégek gyorsabban tudtak választani. Sőt olyan is volt, aki már telefonon előre jelezte, mit akarnak fogyasztani.
A csopaki Bori Pont Étteremben csütörtöktől vasárnapig, négy napon át zajlott a kedvezményes akció. Az 50 százalékos kedvezmény az ételekre, desszertekre terjedt ki akár elvitel esetén is. Az üzletet vezető Ódor Borbála is elsősorban az üzlet népszerűsítését, megismertetését mondta legfőbb céljuknak, de emellett fontos volt az is, hogy kedveskedjenek vele a vendégeknek.
– Nagyon pozitív meglepetésként érzékeltük, hogy a vendégeink 98 százaléka először járt nálunk. A legforgalmasabb a csütörtök és a szombat volt, de a másik két napon is sokan érkeztek a Füred, Veszprém, Almádi által határolt környékről. A négy napos akció lebonyolítása hatalmas erőfeszítést kívánt mindannyiunktól, de gond nélkül sikerült megoldani. Olykor kicsit lassabb volt a kiszolgálás, mint normál időszakban, de a vendégek azt mondták, ők nem rohannak sehová, így nyugodtan kivárták. Közben sok tapasztalatot is szereztünk, legközelebb már az előkészületeket is úgy alakíthatjuk, hogy gördülékenyebb lesz a lebonyolítás.
Ez a legközelebb nincs is messze, mert márciusban és húsvétkor is újabb akciókat terveznek. Ódor Borbála szerint a közvetlen kiadásokat, bevételeket nézve egy ilyen akció ráfizetéses, de ha az új vendégek legalább fele később is visszajön, akkor már megérte.
Balatonlellén több étterem az idén három csütörtökön is megtartotta az ételekre 50 százalékos kedvezményt biztosító akciót, amiből a menüs ebédeltetést kivonták. Nagy Tamás, a Vitorlás Étterem vezetője úgy látja, hogy bevált a modell.
– Tavaly mi is egy naposat tartottunk. Mivel sokan nem fértek be, az idén három naposra bővítettük. A célunk az volt, hogy új vendégekkel megismertessük magunkat. Én úgy látom, hogy ezt sikerrel teljesítettük. A vendégeink 20-30 kilométeres körzetből érkeztek, a helyieken kívül több más mellett Fonyódról, Földvárról, Szárszóról is sokan ellátogattak hozzánk. A meghirdetés után néhány napon belül beteltek a helyek. A délután 3 órai kezdés ellenére négy turnusban fogadtuk a vendégeket.
A tapasztalatok alapján jövőre is megismétlik a nyújtott akciót, sőt azon gondolkodnak, hogy még több napra kiterjesztik. Borászat is csatlakozott az éttermekhez, amelyik néhány borát 50 százalékos kedvezménnyel biztosította, hogy a vendéglőkben is féláron tudják adni.
A révfülöpi Tóth Vendéglő a kezdetektől résztvevője a torkos csütörtöknek. A mindenre kiterjedő 50 százalékos akciót két napon át tartják, hogy mindenki beférjen, pedig van amikor egyszerre 180 vendég van az étteremben. A tulajdonos üzletvezető, Tóth Gábor azt mondja, elsősorban hagyományőrzési céllal kapcsolódnak az akcióhoz. A vendégeik megszokták, hogy ilyenkor van ez az ünnepi alkalom, amikor mindenképp el kell menni a Tóth Vendéglőbe. A vendégek többsége visszajáró, sok baráti társaság, rokoni kör erre az alkalomra időzíti a találkozóját náluk. Persze vannak új vendégek is, akik az akció miatt érkeznek akár távolabbról is.
A kétnapos akció lebonyolítása komoly felkészülést igényel, de a nyári dolgozók behívásával és az akcióhoz igazított munkarenddel gond nélkül le tudták bonyolítani az idén is mindkét napot.
A badacsonyi Halászkert Étterem is állandó résztvevője a torkos csütörtök akciónak. Az idén az ételeket 50, a nem alkoholos italokat 30 százalékos kedvezménnyel adták. Mint Körmendi István chef elmondta, a vendégek Keszthelyről, Tapolcáról és a közvetlen környékből jöttek, de voltak Veszprémből és Füredről is. A többség előre lefoglalta a helyét, köztük nagyobb társaságok is, akik hosszabb ideig maradtak. Az első hullám délben volt, majd délután volt egy kis szünet, de aztán több turnusban újra megérkeztek a vendégek. Összességében hasznosnak találták az akciót, így várhatóan jövőre is bekapcsolódnak.
A keszthelyi Párizsi udvar Étterem & Panzió ételre és italra is 50 százalék kedvezményt biztosított. Mint Kovács Tamás üzletvezető elmondta sokan érkeztek a közvetlen környékről és a térség városaiból. Még Veszprémi vendégük is volt az akció miatt.
A helyeket itt is már napokkal előbb lefoglalták, mintegy harminc asztalnyi vendéget el is kellett utasítaniuk. Arra gondoltak, hogy legközelebb az akciót ki kellene egészíteni egy pótnappal. Ha valakinek nem jut csütörtökön hely, annak péntekre 30 százalékos kedvezményt biztosítanának.
A nyersanyaggal és a konyhai személyzettel is rendben felkészültek, de kicsit gondot okozott, hogy nem sikerült felszolgálót találni. Úgy tudta végül a folyamatos kiszolgálást biztosítani, hogy a vendégeket nem homogén turnusokban, hanem egy-egy asztalhoz érkezők időbeli elcsúsztatásával fogadták.
A tavaly óta új üzemeltetővel működő balatonfüredi Muskátli Borozó az idén először kapcsolódott az akcióhoz ebben a felállásban. A sokak által Hatlépcsősként ismert üzletben mindenre kiterjedő 30 százalékos kedvezményt biztosítottak a vendégeknek. Bodor Imre tulajdonos, üzletvezető szerint a fő céljuk az volt, hogy megismertessék az átalakult kínálatot, bemutassák, hogy az üzlet nem csak a pirítósról szól, hanem rendes konyhával működik. Az új vendégek találása mellett olyanokat is vissza akartak csalogatni, akik régebb jártak náluk.
A vendégeik többsége Veszprém megyéből érkezett, de volt siófoki és több pesti vendégük is a nap során. Nagy sikere volt a hagyományos velős pirítósuknak, de a vendégek többsége inkább magyar konyhájuk normál főételeit választotta. Így összességében nagyon elégedettek voltak.
A 33-as csapat egyik különlegessége volt a Kerti-Kuti Kisvendéglő a Balaton-felvidéki hegyek között megbújó 200 lakosú Vászolyból. Az üzletben az alkoholos italokra 30, más mindenre 50 százalékos kedvezményt biztosítottak két napon át. Havasi Tibor tulajdonos, chef is az üzlet megismertetését, népszerűsítését tekintette alapvető céljuknak. Ebben nem is csalódtak, mert csütörtökön és pénteken is déltől este tízig folyamatosan telt házzal működtek. A vendégek kisebb része volt helybeli, a többség Füredről, Tihanyból, Veszprémből és más településekről érkezett.
– Csak pozitívan tudom értékelni az akciót, mert sok olyan vendég megismert bennünket, aki talán vissza is tér, és mindenképp jó hírünket visszi. Több hasonló akciót is tervezünk az évre, legközelebb nőnapkor várjuk majd kedvezményekkel a vendégeket. Ezek pontos mértékéről rövidesen döntünk.
Az idei torkos csütörtök főszereplői a vendéglők voltak, de jelentős segítséget kaptunk a balatoni térségben és ország más részein működő újságoktól, televíziós, rádiós szerkesztőségektől. Azt reméljük, hogy jövőre is létrejön ez az összefogás, amiből vendégként mindannyian profitálhatunk. A naptár szerint 2019-ben március 7-ére esik a torkos csütörtök. A Balatontipp jövőre is szívesen vállalkozik a szervezésre. Reméljük, hogy egy év műlva az ideinél is több vendéglátóhely között válogathatunk majd a kedvezményes torkoskodáshoz.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Iratkozzon fel a heti hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!