Balatongyörök – Szakadó esőben is finom halászlét főztek

Záró csoportkép az eredményhirdetés után a főzőverseny résztvevőiről - Fotó: Kundrák Ágota

A felhőszakadás és jégeső több rohamban próbálta szétverni a györöki szüretet és halászléfőző versenyt, de a versenyzők, közreműködők és az érdeklődők dacoltak az időjárással.

 

A programokból egyedül a záró bulit és a szüreti felvonulást fújták le. Az utóbbit sokkal az indulás előtt. Mint később kiderült, nagyon jól döntöttek, mert a menet nagyot kapott volna az újabb zuhéból. A kisbírót megszemélyesítő Pintér László így végül a színpadon olvasta fel térfás hirdetményét, aminek végén a falu vezetői nevében jó borokat, jó asszonyokat és jókedvet ígért minden résztvevőnek.

 

Pintér László, a kisbíró az utcai hirdetés helyett a színpadon olvasta fel a szüreti hirdetményt

A 11 órakor kezdődött halászléfőző-verseny résztvevői már nem úszták meg ennyire könnyen az esőt. Különösen azok voltak bajban, akik nem húztak sátrat a főzőhelyük fölé. Így csak magukat tudták időről-időre gyorsan bemenekíteni a nagy sátor alá, a szabadtéri konyhájuk többször is szétázott. De nem adta fel senki, amiben néha szerepe volt a gyors lelki elsősegélyként használt finom pálinkáknak is.

A versenyzők jelentős része távolabbról érkezett, de a többségük nyaralóval, barátokkal kötődött a községhez. A csapatok összetételéhez hasonlóan nagyon változatosak voltak a halászlék is, szinte minden elképzelhető stílusban készültek ételek.

 

A Mesteri Borbarátok csapata Celldömölkről érkezett. Az egyik séf Holpert Attila volt. Irányításával “hagyományos”, passzírozott alapú halászlé készült pontyszeletekkel balatoni, balatongyöröki halból. Szalai Bence külön változatot készített, amiben a hagyományos halászlét tárkonyos fűszerezéssel főzte és tejfölös habarással sűrítette

 

A Szőlőhegyi Szorgalmas Hangyák sok versenyt megért német-magyar vegyes-csapata két kondérban is hagyományos balatoni halászlét főzött. A csípősebb változatba harcsa- és pontyszeletek kerültek, a másikba csak pontyszeletek erős paprika nélkül

A zalaegerszegi Csordás József és barátai csapat Csiszár György irányításával szintén balatoni halból készítette alaplével a halászlét, amibe pontyszeleteket főztek. A készítésnél Riza-pusztai Olaszrizlinget ittak a munkához

 

A balatongyöröki Kaméleon Hostel csapata Kerék Zoltán vezetésével hagyományos balatoni halászlét készített. Az alapléhez egy nappal korábban fogott keszeget, kárászt, dévért, domolykót használtak. A lébe kerülő szeleteket pedig a verseny reggelén fogott két ponty adta. Ha valaki csípősen kérte, akkor saját termesztésű csilipaprikát adtak hozzá.

 

A szekszárdiakból és györökiekből álló Szálkások csapat Schökk Zoltán irányításával bajai módra, alaplé nélkül készítette a halászlét. A hal fejét és farkát sóval, paprikával megfőzték, majd kiszedték a léből, és utána került bele az kifilézett, irdalt ponty és harcsa a Dunából. A vendégek kenyérrel kapták, de maguknak készítettek hozzá házi gyufatésztát is, ahogy illik

 

Az érdi Horváthné Baráth Szilvia családjával alaplével, turmixolással készítette a halászlét. A hozzávaló apró halakat Szilvia édesapja, Baráth Gyula fogta a Dunában, a pontyokat pedig egy törökbálinti horgásztóban

 

A Balatongyöröki Horgászegyesület csapata Bokor László vezetésével pontyszeleteket főztek a pontyból, keszegből, sügérből, kárászból, süllőből, harcsából készített passzírozott alaplébe. A halakat az egyesület tagjai adták össze

 

Kerka-Perint-parti Fiúk csapata Zala és Vas határvidékéről, illetve Szombathelyről érkezett. A képen jobbról látható Prelogh István vezetésével pontyból, harcsából, kárászból és keszegből passzírozott alaplével készítették a halászlét pontyszeletekkel. A Rábáról származó harcsák kivételével a halak balatoniak voltak – a csapat többi tagja a nagysátor alatt alakította ki menedékhelyét az eső alatt

 

Szögedi Betyár csapat Szögi Zoltán vezetésével (jobbról) szegedi módra, alaplével készítette a halászlét harcsa és ponty szeletekkel. A halakat a Tiszáról hozta

 

A Bence és a Haverok csapat Bence szabadságának közelgő végét jött gyászolni Miskolcról egy rendhagyó legénybúcsúra. Ponty, keszeg alaplével, ponty- és harcsaszeletekkel főztek halászlét, de a késői kezdés miatt nem készültek el vele zsűrizésre. A fogyasztók szerint kiválóra sikerült

A zsűri rendkívül elégedett volt a csapatok munkájával. Különösen a rendkívüli idő miatt értékelték nagyra, hogy a halászlék többsége kiváló ízű, állagú lett.

 

Munkában a zsűri – Farkas Attila (balról), Rógán Edina (szervező), Fekete György elnök, Noé Árpád

A tüzetes kóstolás után a zsűri az 1. helyet a Kerka- és Perint-parti Fiúk csapatának, a 2. helyet a Szálkások csapatnak, a 3. helyet a Csordás József és barátai csapatnak ítélték oda. A szép tálalásért különdíjjal jutalmazták Szögi Zoltánt, és különleges ízvilága miatt különdíjjal ismerték el a Mesteri Borbarátok csapatának “b” ételét, a tárkonyos halászlevet.

Biró Róbert polgármester a főzőverseny eredményével együtt adta át a faluszépítési verseny idei díjait. A Virágos Balatongyörökért-díjat Falusi kertek kategóriában Nagy Istvánné nyerte el. Az Épített örökség megóvása kategóriában Dr. Kőrössy Lajos és családja kapott díjat a Balaton utcában található régi parasztházuk felújításáért.

A rendezvényre Cseh József polgármester vezetésével kisebb delegáció érkezett Balatongyörök erdélyi testvértelepüléséről, Gelencéről. Az ötezer lakosú település a Berecki havasok lábánál, a Gelence patak völgyében, Kézdivásárhelytől 12, Kovásznától 14 kilométerre található. Balatongyörök és Gelence mintegy 15 éves eddigi kapcsolata alatt már több alkalommal került sor kulturális csoportok cseréjére.

 

A vendégek és vendéglátók a szüreten közös borkóstolót is tartottak – a képen Tüske Tibor györöki képviselő (balról), Biró Róbert, Cseh József gelencei polgármester és felesége, Tamás László gelencei tanácstag és felesége

A délutáni programban fellépett a balatonszentgyörgyi Kis-Balaton Néptáncegyüttes, a Tom White & the Mad Circus zenekar, Szűcs Péter Pál és Lázin Beatrix operett dalokat énekelt.

 

A Kis-Balaton táncegyüttes tagjai a színpadon pótolták be szüreti felvonulás menettáncát

 

A Tom White & the Mad Circus rockabilly zenével szórakoztatta a közönséget

 

A műsorok szünetében Hág Attila és Szabó Lajos harmonikázott

 

Borokat és mustot a Fáró és a Lekics pince borházában lehetett kóstolni

A szüreti program az eredeti elképzelések szerint a Crazy Monday együttes esti bulijával zárult volna, de a viharos időjárás miatt tánc nélkül zárták a programot.

Kép és szöveg Győrffy Árpád



Ha érdekesnek találta, egy lájkkal, vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár