Szombaton ismét gasztroutcává alakult a Szépkilátó sétánya a györökiek hagyományos nemzetközi rendezvényére, a Háromlábú Fesztiválra. A szabad tűzön, kondérokban, vason készülő ételek kóstolásához kellemes zene szólt, és a tanúhegyek gyönyörű panorámája adta hátteret.
A főzőversenynél a korábbi szokások szerint csak a bográcsot, tárcsavasat tartó három láb volt a kikötés, de a 16 csapat többségének hasonlóan járt az esze, mert egy kivételével valamilyen pörkölt jellegű ételt készítettek. A kínálat persze így is rendkívül színes volt, mert a még szinte azonos alapanyagokból készített ételeket is más-más módon fűszerezték.
A Janov Mariann, Farkas Attila, Noé Árpád összeállítású zsűrit az idén Fekete György Pro Turismo-díjas szállodai szakember vezette. Az értékelés szerint a közönséghez és a tudósítóhoz hasonlóan ők is elégedettek voltak az elkészült ételekkel.
Az első helyet a felvidéki, szlovákiai Kolonból érkezett Mucsicskásak csapat körömpörköltje érdemelte ki, a második a Szomorú Iparosok a volt miskolci egyetemisták csapatának “szomorú perkeltje” lett, a harmadik pedig Györöki Vad-kanok vargányás vadpörköltje. A zsűri különdíjjal jutalmazta győri Chilibi-Chilibá csapat chilis babját.

Az első helyezett Mucsicskásak csapat a Nyitra közelében lévő Kolon községből érkezett. Csülkös körömpörköltet főztek normál fűszerezéssel. A fő különlegessége, hogy velős csontból készített alaplével öntik fel víz helyet, amitől sűrű lesz a szaftja – kenyérrel tálalták – Fotó: Győrffy Árpád

Az egykori miskolci egyetemista társakból álló Szomorú Iparosok csapat visszatérő résztvevője a rendezvénynek. Az idén is a györöki főzőversenyen tartották csoporttalálkozójukat. A második helyezésért szomorú perkelt néven marhapörköltet főztek lábszárból és felsálból, amihez tárcsán sütöttek szarvasgombás krumplipogácsát. A húst egy napig pácban érlelték – Fotó: Győrffy Árpád

A harmadik helyet megszerző Györöki Vad-kanok csapat tagjai hagyományosan vaddisznó pörköltet főztek vargányával, amit a végén Zveigelttel erősítettek – kenyérrel tálalták – Fotó: Győrffy Árpád

A különdíjas győriekből álló Chilibi Chilibá csapat chilis babot főzött korianderrel, római köménnyel, válogatott paprikával mexikói jellegűre fűszerezve, nem túl csípősre. A darált sertéshús mellett kockázott füstölt tarját tettek bele. Kukorica lisztből készített tortilla chipset adtak mellé – Fotó: Győrffy Árpád

Koloni Csibészek – Vadgulyást készítettek saját kilövésű szarvasból, krumplival összefőzve – a fűszerezésben nagyon fontos szerepe van a borókának, ami egy kis édeskés ízt ad neki – Fotó: Győrffy Árpád

A Turisztikai Egyesület és Tourinform iroda csapata Átok Rátok Szénhidrátok néven versenyzett. A névhez hűen kímélő ételt, egy tárkonyos ragulevest készítettek – Fotó: Győrffy Árpád

A győriekből álló Lacikonyha csapat csirkepaprikást főzött erdei gombával és krumplival – igény szerint utólag tejföllel ízesítve – Fotó: Győrffy Árpád

A győri Happy Pepe Konyhája csapat “hármaspörköltet” készített. A nevet három alkotórész, a marhalábszár, a sertéscsülök és a malachús alapján kapta – Fotó: Győrffy Árpád

A Balatongyöröki Hölgyklub 3-as csoport babgulyást készített disznóhúsból, füstölt oldalassal. A hat kiló húshoz 2 kiló hagymát, egy kiló zsírt, egy kiló paprikát használtak fel. Négy erős paprikát, piros aranyat és erős Pistát is tettek bele, hogy igazán tartalmas legyen. A hagyományos fűszerek mellett a borsikafűt tartották nagyon fontosnak – Fotó: Győrffy Árpád

A Balatongyöröki Hölgyklub 2-es csoport – Csülkös pacalt készítettek, amit sokan már nagyon vártak, így a fotón kívül nem volt idejük hosszabb beszélgetésre – Fotó: Győrffy Árpád

Balatongyöröki Hölgyklub 1-es csoport, a Gráciák csirkepörköltet készítettek házi túrós csuszával, pirított szalonnás feltéttel – Fotó: Győrffy Árpád

Hévízi Tündérrózsa csapat babgulyást főzött lóbabból, marhahúsból, amihez helyben készítették a csipetkét is – Fotó: Győrffy Árpád

A Györöki Kópék csapat cowboy ragut készített – sertéspörkölt alapot húztak fel babbal, gombával, kolbásszal, és a végén még kapott egy tejfölös, tárkonyos habarást is – Fotó: Győrffy Árpád

Pap-hegyi Barátok csapat györöki gulyást készített sertéshúsból, füstölt sonkával, savanyított tarlórépával és medvehagymás galuskával – Fotó: Győrffy Árpád

A györöki Nyald Meg a Kanalam csapat babgulyást főzött gazdagon sertéscsülökből, marhalábszárból házi csipetkével – Fotó: Győrffy Árpád

A sármelléki repülőtér dolgozóiból álló Fly Konda csapat zúzapörköltet főzött csirkéből, amihez helyben készített nokedlit adtak – Fotó: Győrffy Árpád

A főzéshez a Mr. G. Blues Band muzsikált a nagysátor alatt felállított színpadon – Fotó: Győrffy Árpád

A “jó ebédhez” és az evés utáni lazuláshoz a Badacsony Kedély Egylet zenélt – Fotó: Győrffy Árpád

A hagyományos közös fotó a rendezvény végén a csapatok tagjairól – Fotó: Villányi Éva
Aki az idén lemaradt, már most tervezheti a programot és a menüt a jövőnyár elejére. Talán az idő is olyan szép lesz, mint amilyen az idén volt.
Győrffy Árpád
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)