Balatongyörök – Pörköltkavalkád a Szépkilátóban

Szombaton délután ismét sátrakkal, bográcsokat tartó háromlábú állványokkal telepítették be a Szépkilátó-dombot - Fotó: Győrffy Árpád

Szombaton ismét gasztroutcává alakult a Szépkilátó sétánya a györökiek hagyományos nemzetközi rendezvényére, a Háromlábú Fesztiválra. A szabad tűzön, kondérokban, vason készülő ételek kóstolásához kellemes zene szólt, és a tanúhegyek gyönyörű panorámája adta hátteret.

 

A főzőversenynél a korábbi szokások szerint csak a bográcsot, tárcsavasat tartó három láb volt a kikötés, de a 16 csapat többségének hasonlóan járt az esze, mert egy kivételével valamilyen pörkölt jellegű ételt készítettek. A kínálat persze így is rendkívül színes volt, mert a még szinte azonos alapanyagokból készített ételeket is más-más módon fűszerezték.

A Janov Mariann, Farkas Attila, Noé Árpád összeállítású zsűrit az idén Fekete György Pro Turismo-díjas szállodai szakember vezette. Az értékelés szerint a közönséghez és a tudósítóhoz hasonlóan ők is elégedettek voltak az elkészült ételekkel.
Az első helyet a felvidéki, szlovákiai Kolonból érkezett Mucsicskásak csapat körömpörköltje érdemelte ki, a második a Szomorú Iparosok a volt miskolci egyetemisták csapatának “szomorú perkeltje” lett, a harmadik pedig Györöki Vad-kanok vargányás vadpörköltje. A zsűri különdíjjal jutalmazta győri Chilibi-Chilibá csapat chilis babját.

 

Az első helyezett Mucsicskásak csapat a Nyitra közelében lévő Kolon községből érkezett. Csülkös körömpörköltet főztek normál fűszerezéssel. A fő különlegessége, hogy velős csontból készített alaplével öntik fel víz helyet, amitől sűrű lesz a szaftja – kenyérrel tálalták – Fotó: Győrffy Árpád

 

Az egykori miskolci egyetemista társakból álló Szomorú Iparosok csapat visszatérő résztvevője a rendezvénynek. Az idén is a györöki főzőversenyen tartották csoporttalálkozójukat. A második helyezésért szomorú perkelt néven marhapörköltet főztek lábszárból és felsálból, amihez tárcsán sütöttek szarvasgombás krumplipogácsát. A húst egy napig pácban érlelték – Fotó: Győrffy Árpád

 

A harmadik helyet megszerző Györöki Vad-kanok csapat tagjai hagyományosan vaddisznó pörköltet főztek vargányával, amit a végén Zveigelttel erősítettek – kenyérrel tálalták – Fotó: Győrffy Árpád

 

A különdíjas győriekből álló Chilibi Chilibá csapat chilis babot főzött korianderrel, római köménnyel, válogatott paprikával mexikói jellegűre fűszerezve, nem túl csípősre. A darált sertéshús mellett kockázott füstölt tarját tettek bele. Kukorica lisztből készített tortilla chipset adtak mellé – Fotó: Győrffy Árpád

 

Koloni Csibészek – Vadgulyást készítettek saját kilövésű szarvasból, krumplival összefőzve – a fűszerezésben nagyon fontos szerepe van a borókának, ami egy kis édeskés ízt ad neki – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Turisztikai Egyesület és Tourinform iroda csapata Átok Rátok Szénhidrátok néven versenyzett. A névhez hűen kímélő ételt, egy tárkonyos ragulevest készítettek – Fotó: Győrffy Árpád

 

A győriekből álló Lacikonyha csapat csirkepaprikást főzött erdei gombával és krumplival – igény szerint utólag tejföllel ízesítve – Fotó: Győrffy Árpád

 

A győri Happy Pepe Konyhája csapat “hármaspörköltet” készített. A nevet három alkotórész, a marhalábszár, a sertéscsülök és a malachús alapján kapta – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Balatongyöröki Hölgyklub 3-as csoport babgulyást készített disznóhúsból, füstölt oldalassal. A hat kiló húshoz 2 kiló hagymát, egy kiló zsírt, egy kiló paprikát használtak fel. Négy erős paprikát, piros aranyat és erős Pistát is tettek bele, hogy igazán tartalmas legyen. A hagyományos fűszerek mellett a borsikafűt tartották nagyon fontosnak – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Balatongyöröki Hölgyklub 2-es csoport – Csülkös pacalt készítettek, amit sokan már nagyon vártak, így a fotón kívül nem volt idejük hosszabb beszélgetésre – Fotó: Győrffy Árpád

 

Balatongyöröki Hölgyklub 1-es csoport, a Gráciák csirkepörköltet készítettek házi túrós csuszával, pirított szalonnás feltéttel – Fotó: Győrffy Árpád

 

Hévízi Tündérrózsa csapat babgulyást főzött lóbabból, marhahúsból, amihez helyben készítették a csipetkét is – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Györöki Kópék csapat cowboy ragut készített – sertéspörkölt alapot húztak fel babbal, gombával, kolbásszal, és a végén még kapott egy tejfölös, tárkonyos habarást is – Fotó: Győrffy Árpád

 

Pap-hegyi Barátok csapat györöki gulyást készített sertéshúsból, füstölt sonkával, savanyított tarlórépával és medvehagymás galuskával – Fotó: Győrffy Árpád

 

A györöki Nyald Meg a Kanalam csapat babgulyást főzött gazdagon sertéscsülökből, marhalábszárból házi csipetkével – Fotó: Győrffy Árpád

 

A sármelléki repülőtér dolgozóiból álló Fly Konda csapat zúzapörköltet főzött csirkéből, amihez helyben készített nokedlit adtak – Fotó: Győrffy Árpád

 

A főzéshez a Mr. G. Blues Band muzsikált a nagysátor alatt felállított színpadon – Fotó: Győrffy Árpád

 

A “jó ebédhez” és az evés utáni lazuláshoz a Badacsony Kedély Egylet zenélt – Fotó: Győrffy Árpád

 

A hagyományos közös fotó a rendezvény végén a csapatok tagjairól – Fotó: Villányi Éva

Aki az idén lemaradt, már most tervezheti a programot és a menüt a jövőnyár elejére. Talán az idő is olyan szép lesz, mint amilyen az idén volt.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár