Balatonfűzfő – Kisebbségben voltak a hagyományos gombócok – 2015.08.05.
Rendesen kinőtte magát az idén már 9. alkalommal megrendezett Balatonfűzfői Gombócfesztivál. A Vegasz egyesület által szervezett program az indulás idején inkább valami családi összejövetelre emlékeztetett, mára több száz embert megmozgató nagyrendezvénnyé vált.
A lényeg persze mindig a gombócokon volt. Mindegy, hogy édes, vagy sós, húsos, zöldséges vagy gyümölcsös, a fontos, hogy gombóc formájú és finom legyen. A dr. Varjú Lajos elnöklésével szervezett idei programnál is csak annyi volt a változás, hogy a gombócfesztivál beépült a várossá nyilvánítás 15. évfordulója kapcsán szervezett Aranykapu rendezvénysorozatba.
Szombaton délelőtt a Marching Jazz Band kisvonatos zenéjével toborozták az embereket a város minden településrészéről, hogy ebédidőre menjenek az “Alsófűzfőn” lévő közösségi házhoz. Az egykori kertmozi udvarán és az utcán felállított sátrakban a Vegasz (a Balatonfűzfői Vendégváró és Gasztronómiai Egyesület) tagjai és mások kínálták a gombócokat az előre megváltott támogatójegyekért cserébe.
A választék bőségesen elég volt egy komplett ebédhez, hisz hideg és meleg előételeket, főételeket és desszerteket egyaránt lehetett találni. A sor elejére például nyírségi krumpli gombóc levest, vagy spenótgombócot választhattunk. A folytatásnak jöhetett a felvidéki testvértelepülés lányai, asszonyai által a helyszínen készített szalonnás, hagymás gombóc, amit kapros-tejfölös mártással tálaltak. De kérhettünk töltött káposztát, paradicsomos húsgombócot, húsgombócot kapormártással, vagy akár pizzás húsgombócot is tormás céklamártással. Az igazi változatosság a desszerteknél volt. Szilvás, túrós, mákos, diós, puffasztott rizses, marcipános és ki tudja, még milyen gombócok sorakoztak az asztalokon.
Az idén is kiosztották a Horváth Irén és dr. Horváth Mónika által alapított Aranygombóc díjat. A versenyre az nevezhetett, aki legalább ötven saját készítésű gombócot hozott fesztiválra.
A zsűri a leadott 19 mintából Fejtliné Neubauer Krisztina kelkáposzta levélbe töltött zöldborsós resztelt csirkemájas gombócának ítélte a fődíjat. Mint a zsűriben hivatalból közreműködő Marton Béla polgármestertől megtudtuk, a 19 minta között kisebbségben voltak a hagyományos gombócok. Pizzás, magyaros, hortobágyi húsos, rizses és több másféle anyagú, ízesítésű gombóc volt szoros versenyben a fődíjassal.
Az Aranygombóc díjat a két alapító Horváth Irén és dr. Horváth Mónika Marton Bélával (balról) és Papp Józseffel, a Vegasz elnökhelyettesével adta át
Fejtliné Neubauer Krisztina a győztes gombócokkal
Az Aranygombóc díj átadása után osztották ki a Városvédő és Fürdőegyesület által meghirdetett Legszebb konyhakertek verseny díjait is. Béres Istvánné, az egyesület elnöke és Dankó Tünde, a Városgondnokság vezető helyettese a “Mini” kategóriában Ferenczy Istvánnénak, “Balkon” kategóriában Papp Józsefnek, “Zártkert 3. vegyes kategóriában” Szabó Lajosnak, “Normál kategóriában” Portik Sándornak adta át a fődíjat a további díjazottak jutalmazása mellett.
A fesztiválhoz az idén is vásár kapcsolódott és kulturális programok, játékok, bemutatók színesítették. A profi közreműködők és a helyi művészeti csoportok mellett felléptek a nagycétényi művészeti csoportok is.
Dominek Anna (balról), Szeles József és Hatás Andrea színművészek is énekeltek, táncoltak
Marton Béla rendkívül nagyra értékelte a Vegasz munkáját, amivel a rendezvényt elindították és ilyen magas szintre fejlesztették. A mára kialakult szint ugyanakkor már megkívánja, hogy gondolkozzanak a továbbfejlesztésen. Szerinte a rendezvény már most magában hordozza, hogy egy igazán nagy közönséget vonzó programmá fejlesszék. Ehhez megoldást kell találni arra, hogy a gombócokat készítők érdekeltté váljanak a minél nagyobb teljesítményben. Gondolkodni lehetne akár vendéglátós vállalkozások bevonásán is. Nagyobb figyelmet kellene fordítani a mindenkori győztes gombócokra, illetve azok receptjeire, jobban ki kellene használni a bennük rejlő lehetőséget – vélte a polgármester.
Az idei győztes, a kelkáposzta levélbe töltött zöldborsós resztelt csirkemájas gombóc közelről is. A káposztalevélen kívül a gombócot prézlis panír borítja.
Az Aranykapu fesztivál a vasárnap az 5. alkalommal megrendezett Balatonfűzfői Veterán Jármű Találkozóval zárult. A találkozó résztvevői emléktúrával tisztelegtek a tavaly elhunyt Kreitli Ferencre, aki a programot egykor elindította.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről