Balatonfüred – Jókai-bableves a gulyástól a főzelékig

Balatonfüred – Veszprémiek főzték a legjobb Jókai-bablevest  – 2015.05.04. 




Talán még Jókai is irigykedett volna, ha látja, milyen jó hangulatban, szabadon ünnepel az a mintegy ezer ember, aki rá emlékezve a hagyományos Jókai-babaleves főzőversenyre összegyűlt a balatonfüredi Koloska-völgyben szombaton.


 



 



 


Persze az ünneplés nem csak ebből állt, hisz a Jókai-napok címmel 24. alkalomal megrendezett programsorozat már szerdán elkezdődött a GGTánc Eger, a dunaújvárosi Bartók Táncszínház és a Nemzeti Táncszínház közös produkcióival, a Cigánybáró című Jókai-novella alapján készült táncjátékkal, és az ugyanerre a forrásra építő Szaffi című táncmesével. Az előbbi a felnőttek, az utóbbi a gyerekek körében aratott nagy sikert a konferencia központban a tánc világnapján.
Csütörtökön tárlatvezetéssel és ragtime koncerttel, pénteken pedig a Jókai-villa kertjében tartott hagyományos ünnepséggel folytatódott az emlékezés a Révkomáromban 190 éve született íróra.


 



 


Délután új könyveket mutattak be, köztük a 13. Jókai-napi könyvet A szőlőtő hallhatatlan címmel.
Ezután sokan a Jókai hajó fedélzetére szálltak, ahol Praznovszky Mihály irodalomtörténész, mint Eötvös Károly, Oberfrank Pál (Jókai) és Kéri Kitty (Laborfalvi Róza) idézték meg az író életét, környezetét és korát. A műsorban Jókai saját szövegei, köztük két verse mellett Petőfi és más kortársak írásai szólaltatták meg.
Az esti gálán Bóka István polgármester Komárom alpolgármesterével, Turi Bálinttal megállapodást írt alá Komárom és Balatonfüred 2015. évi kulturális együttműködéséről.


A legnagyobb érdeklődést kiváltó programra, a 12. alkalommal megrendezett Jókai-bableves főzőversenyre 46 csapat nevezett, közülük 41 kezdte meg a főzést, az egyikük két étellel is indult. Egy olyan csapat volt, a Jókaja-bableves, amelyik bár főzött, nem zsűriztette le az eredményt. Talán azért, mert a nevűkkel eleve elnyerték a legötletesebb név díját.
A csapatok az ötezer forintos nevezési díj fejében egy 15 literes bográcsra méretezve kapták meg az alapanyagot, a babot, a csülköt, kolbászt, zöldségeket, kenyeret. A fűszerekről maguk gondoskodtak.


Az eredményt a két csapatban dolgozó zsűri bírálta el. A Száva Zoltán, Punk Ferenc, Vászolyi György, Géhl György, Végh Dávid, Maurer István, Gyukli Gyula, Klock Erzsébet alkotta zsűrit Németh Krisztina, a Veszprém Megyei Gasztronómiai Egyesület elnöke vezette.
A szakértők húszpontos rendszerben értékelték a leves látványát, illatát, a szükséges összetevők meglétét, esetlegesen a nem odaillő összetevők jelenlétét, a nyersanyagok feldolgozásának minőségét, a leves állagát, sűrűségét és természetesen az ízét.


 




A zsűri egyik fele – Vászolyi György (balról), Végh Dávid, Géhl György, Németh krisztina, Száva Zoltán


 


A közös alapértékeket az elsőként megkóstolt leves közös kóstolása és a tapasztalatok megbeszélése alapján “lőtték be”. Az idei végeredmény érdekessége, hogy ez a belövő étel nyerte el végül fődíjat.


Én mintegy öt ételt kóstoltam végig, néhány másikról pedig főzés közben hallgattam meg, hogy a készítők szerint minek kellene lenni majd belőle. Ezek alapján is kiderült számomra, hogy hatalmas különbségek vannak leves és leves között még akkor is, ha elvileg mindegyik Jókai-bablevesnek készült. Ezek az eltérések nem csak fűszerek vagy kiegészítő nyersanyagok másságából, hanem már a füstölt csülök eltérő feldolgozásából is következtek. Volt olyan például, ki közvetlenül belefőzte a levesbe, mások külön főzték meg, majd az így nyert léből óvatosan adagoltak a leveshez, hogy annak sósságát, füstölt ízét optimálisra állítsák. Volt aztán olyan leves is, amit inkább gulyásnak, vagy már szinte főzeléknek mondhatnánk.


Németh Krisztina az összes étel ismeretében úgy vélte, mindegyik “belefért” a Jókai-bablevesként ismert ételek körébe.
– Az igazán eredeti receptet nem ismerjük, hisz négy-öt változat forog ebből is a köztudatban. Amit tudunk, hogy babnak lenni kell benne, valamilyen füstölt rész is kell bele, de ez a körömtől a csülökig terjedhet. A ma használatos receptekben fontos alapanyagnak tekintett “Debreceni kolbász” biztos nem volt az eredetiben, mert akkor ezt még nem ismerték. Igaz, más füstölt kolbász lehetett. A fentiek miatt mi nem kötöttünk bele abba se, ha valaki több féle kolbásszal ízesítette a levest. A lényeg, hogy ettől finom, finomabb legyen – magyarázta a kérdés bonyolultságát és a zsűri hozzáállását. Ugyanígy elfogadták azt is, ha valaki belefőzte a tejfölt, ahogy azt is, ha a kész leves mellé tálalta. Egy volt a fontos, hogy mindegyik megoldásnál rendesen kikeverjék, eldolgozzák, hogy ne legyen csomós a levesben.
Az alacsonyabbra pontozott leveseknél főleg fűszerezési, sózási problémák voltak, de előfordult a lekozmálás is.
Németh Krisztina összességében nagyon jóra értékelte az eredményt. Szerinte évről, évre javult a minőség, próbálják megszívlelni a zsűritől és más csapatoktól kapott tanácsokat, ötleteket.


A zsűri végül 10 arany, 18 ezüst és 12 bronz oklevelet osztott ki. Az arany oklevelesek közül az 1. díjat a veszprémi Gyermekbolygó Óvoda csapat nyerte el. A második a Zsúrfoci csapat lett, amiben Bóka István is főzött, a harmadik helyen pedig a Szabadtűzi Mesterek csapata végzett. Különdíjat kapott a Jókai kuktái Komárom város csapata, valamint a Breeze of Koloska csapat. 


 




A Gyermekbolygó Óvoda csapata – ekkor még senki sem sejtette, hogy ez lesz a győztes étel. A készítésről, csak annyit mondtak el, hogy szívüket, lelküket beleadták.


 


A Veszprémi Petőfi Színház Kondéryné néven versenyző csapatának séfje, Tóth Loon a “Kőleves” módszer híve. A csapat tagjai mindig csak a kreativitásukkal érkeznek a versenyre. A főzéshez a nevezéshez kapott nyersanyagok mellé a többi csapattól gyűjtik össze az anyagokat, amikor ágról szakadt vándorszínész módjára körbe járják az ismerősöket. Arra figyelnek, hogy lestyán mindenképp legyen bele, de az összkép mégis minden évben másképp alakul. A visszajelzések jók, mert kaptak már aranyat, sőt különdíjat is. Az idei levesüket bronzra értékelte a zsűri.


 




A Kondéryné csapat – Tóth Loon, Kéri Kitty és Péti Krisztina


 




A Radnóti iskola dolgozóiból álló Recsegő Babevő Tanerő csapat. A fehér sapkában látható séf, Hullerné Takács Ilona szerint a specialitásuk, hogy bakonyi csülökkel, három féle kolbásszal, primőr paprikával, paradicsommal, csípős fűszerekkel teremtették meg a szerintük igazi ízeket. A tejfölt a leves mellé tálalták. A zsűri ezüstre értékelte a produkciót


 




A Jókai kuktái Komárom város csapata a Kocsis vendéglő munkatársaiból verbuválódott. A versenyleves mellett egyúttal a rendezvényen fellépő komáromi művészeti csoportok tagjainak is főztek. Az egyik levesük így nézett ki.


 




Két vendég, Hári Lenke alpolgármester (balról) és Molnár Judit bizottsági elnök a Polgári Kifőzde csapattal, Lucz Endrével, Tipl Magdolnával és Fellegi Erzsébettel (a képről hiányzik Kígyósi Árpád). Ők füstöltköröm és lestyán nélkül nem tartanák igazinak a Jókai-bablevest. A zsűri bronzra értékelte az ételüket.


 




A Királyi Udvari Konyha csapata a Balatonfüredi Szociális Gondozási Központ munkatársaiból – főleg udvari, mint balatonudvari – munkatársaiból áll – Mészáros Zsuzsa (balról), Mészáros Katalin és Váradi Gézáné, hátul Pusztai Imre – mint udvari bolond és tűzmester.


 




A Szolnoki Huszárok csapata a gulyáskirállyal, Csányi Sándorral, aki a Jókai-bablevest is gulyásjelleggel és kicsit sűrűbbre főzi a megszokottnál – társai Szabóné Sarolta, Matusinka Mária Andrea, Berkó András és Királyházi Andor.


 




Frank Róbert pszichológus, az Egészséges Balatonfüred Program frontembere – mellesleg Kéri Kitty színművész férje – a Jókai-bablevesben is az igazán egészségeset próbálta bemutatni. Szerencsére ez nem azzal járt, hogy például kihagyja a füstölt csülköt, pusztán arra figyelt, hogy minden alapanyagból minőségit tegyen bele. Az eredmény nagyon jó volt.


 


A főzőversennyel párhuzamosan folyamatosan zajlottak a kulturális programok, és a gyerekeknek is sok lehetőség kínálkozott a játékra a völgy mélyében meghúzódó kis tó partján.


 




A Nyírettyű zenekar űzte el a rossz időt


 



A Naprafordó citerazenekar és a Duna népdalkör Komáromból


 



A Maszk Bábszínház épp élő “bábokkal”




A Garabonciás néptáncegyüttes táncosai Komáromból


 




 



Gyermekek és programok a völgy mélyén



A Jókai-bableves főzőverseny teljes eredménylistája az alábbiak szerint alakult



Gyermekbolygó Óvoda arany, I. helyezett
Zsúrfoci arany, II. helyezett
Szabadtűzi Mesterek arany, III. helyezett
Jókai kuktái Komárom város csapata arany, különdíj
Breeze of Koloska arany, különdíj
(plusz egy bronz egy vegetáriánus változatra)


Bab falók arany
Babimádók    arany
Bio-Gázművek arany
Irsai Verebek arany
Királyi “Udvari” Konyha arany


Arácsi Katolikus és Református Fiatalok Csapata ezüst
Aszófői Önkormányzat ezüst
Bab-ócák ezüst
BABakonyha ezüst
Babberény Zrt. ezüst
Balatonfüredi Lovasklub ezüst
Balatonfüredi Örökségünk Hímző Műhely ezüst
Fűszer Boszik ezüst
HASTAPS ezüst
Kokas Márton csapata ezüst
Maci Laci meg a Bocsok ezüst
MSE ezüst
Recsegő-Babevő-Tanerő ezüst
Régebb Óta Fiatal Arácsi Reformátusok és Katolikusok Ökumenikus Csapata ezüst
Szücserke ezüst
Séf Szakképző Iskola ezüst
Vegyesfelvágott ezüst
Viharsarki Betyárok ezüst


A tenisz fénylő csillagai 3 bronz
Fröccsöntők bronz
Füredi Fakanálforgatók bronz
Kajakommandó bronz
Kondéryné  Veszprémi Petőfi Színház bronz
Krúdy fröccs bronz
Mr. Bean Boiler bronz
Polgári Kifőzde bronz
Szelíden Szellentő Szabolcsi Szakácsok bronz
Szolnok város csapata bronz
Vezető beosztásúak – Kamionosok bronz


Kép és szöveg Győrffy Árpád


Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről





Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár