Jó értelembe vett beitatásra, beetetésre hívták a napokban a siófoki és balatonföldvári térség turisztikai vállalkozóit. A Dél-balatoni Borút Egyesület és a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület első alkalommal rendezett szezonnyitó borbemutatót és üzleti találkozót a földvári Főnix hotelben, hogy a dél-balatoni borászokat illetve boraikat, borkóstoló programjaikat összeismertessék a térségben működő szállásadókkal, vendéglátókkal.
A szervezők azt szeretné elérni, hogy a szállodákban, panziókban, éttermekben és más vendéglátóhelyeken elsősorban a térségben termet borokat kínálják a vendégeknek, de mindenképpen legyen belőlük megfelelő választék, ahogy ezt a vendégeket köszöntő főszervező, Fekete Tamás is meg fogalmazta.
A Dél-Balatont átfogó Balatonboglári Borvidék borai kitűnő minőségűek, ami köszönhető a nagy tudású borászoknak és a különleges mikroklímának. Jó lenne, ha a kínálat megfelelően összekapcsolódhatna a kereslettel, ha ezek a kiváló minőségű helyi termékek eljuthatnának a térségben pihenő, kikapcsolódó turistákhoz, mondta a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület alelnöke. Mint hozzátette, abban bízik, hogy az idei rendezvény csak az első, a jövőben minden évben sor kerül hasonló programra a térségben.
Gádor Dénes, a társszervező Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke úgy vélte, hogy elsősorban a boroknak kell beszélni a borászokról is. Annyit azért elmondott, hogy az egyesületük 1999-ben alakult, jelenleg 51 taggal és több mint harminc minősített borút állomással működnek. Az egyesület azért jött létre, hogy elősegítse a helyben fogyasztó vendégkör kialakítását. A folyamat lassan, nehezen indult, de ma már ott tartanak, hogy bárhonnan közelítik meg a településeket, mindenhol megtalálják a borút állomások tábláit. Ez a program is azt szolgálja, hogy a térség kínálatában a rangjához méltó helyet kapjanak a helyben termelt borok.
A házigazda egyesület tagjai mellett a bemutatóra meghívták a Siófoki Fürdőegylet és Turisztikai Egyesület tagjait is. A szervezet elnöke, Hoffmann Henrik az összefogás szép példájának minősítette a rendezvényt. A Balatoni TDM Szövetség elnökeként is úgy vélte, hogy a desztinációs kínálat megteremtéséhez az érintett partnerek hasonló együttműködésre lenne szükség a teljes balatoni térségben. Ez vezethetne el a Balaton turisztikai potenciáljának megfelelő kiaknázásához.

Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a rendezvény egyik fővédnöke, Gádor Dénes, Hoffmann Henrik és Fekete Tamás a megnyitón
A találkozón több mint húsz kisebb-nagyobb borász, borászat mutatkozott be. Köztük volt Garamvári Vencel, Konyári János és Légli Ottó is, akik korábban egy-egy alkalommal elnyerték az Év bortermelője díjat.

A Konyári Pince és az Ikon Borászat asztala
Balatonboglárról a Hujber Pince és a Légli Szőlőbirtok, Balatonföldvárról a Podmaniczky Pince, Balatonlelléről a Bujdosó Pincészet, a Buzássy Pincészet, a Garamvári Pincészet, a Konyári Pince és a Pócz Pincészet, Kőrőshegyről a Topos pince, Kötcséről a Buzás Szőlőbirtok, Fáncsi-hegyi Pince, Gutman Borpince és a Veszprémi Családi Pincészet, Látrányból az Ikon Borászat, Szőlősgyörökről a Koltai Pincészet, a Trunkó Pincészet és a Szent Anna Borház, Szőlőskislakról a Kislaki Bormanufaktúra és az Országh pince, Zamárdiból pedig a Szent Kristóf Pincészet volt a részvevők között.

Érdeklődők a Hujber Pince asztalánál

Bujdosó Zsigmond a Bahart Zrt. képviselőivel

Bujdosó Ferenc (jobbról) Fekete Zoltánnak, a Rádpuszta Csárda és Szabadidőcentrum tulajdonosának ajánlja a Bujdosó Pince Mentőöv nevű 2012-es rozéját.

Érdeklődők a Garamvári Szőlőbirtok asztalánál
A kínált borok mintegy fele fehérszőlőből készült. A fajták gyakorisága szerint Chardonnay és Irsai Olivér hét-hét, Olaszrizling öt, Rajnai Rizling kettő volt. A fentieken túl Suvignon Blanc, Tramini, Szürkebarát, Kirányleányka, Cserszegi fűszeres, Zenit szerepelt a palettán. A mintegy tíz házasított fehérbor is jellemzően ezekből a szőlőkből készült.
A vörösök közül Cabernet Sauvignonból négy, Melrot-ból és Kékfrankosból három-három volt a kínálatban. Rajtuk kívül Cabernet Franc, Syrah (vagy Síraz), Portugieser, Zweigelt szerepelt a sorban, ahogy a házasított vörösök és a tucatnyi Rozé alkotórészeit is elsősorban a fejti fajták alkották.

Rosta László (középen), a balatonföldvári Sajt és Bor Napok szervezője egyeztet a balatonboglári Hujber Pince képviselőjével

Bacsa András, a zamárdi Szent Kristóf Pincészet tulajdonosa (jobbról) kínálja Herencsárné Dolgos Krisztinát és Herencsár Zoltánt (középen), a balatonföldvári Sommer Panzió üzemeltetőit
A borászatok kínálatában többségében normál 0,75 literes kiszerelésű borok szerepeltek, de volt több, kimondottan folyóboros értékesítésre szánt 1,5 literes és kétliteres tétel is.
Az árak a literenkénti 400 forinttól indultak. A skála másik végén a Légli Landord (Chardonnay 2011), a Garamvári Evolution Rosé (2008) és a Bujdosó pince Sirocco nevű vörös cuvée-je (2008) állt 2.550, 2.640 és 2.695 forintos palackonkénti áron (0,75 literes kiszerelésében). A palackonkénti jellemző ár 800 és 1200 forint között alakult.

Gutman László, a Gutman Borpince borásza kínálja a Koppányvérét Koncz Tamásnak (középen), a balatonföldvári Hotel Del Porto üzemeltetőjének és Kovács Nándornak, a szintén földvári Hotel Reál üzemeltetőjének

Buzássy László (balról), a Buzássy Pincészet tulajdonosa mesél borairól a vendégeknek

Országh Bernát és felesége (balról jobbra), Fekete Zoltán, a Rádpuszta Csárda és Szabadidőcentrum tulajdonosa, Koltai Tamás és Hujber László borászok az Országh Pince boraival

Simonyi Zoltán, a Fáncsi Hegyi Pince borásza (balról) mutatja be a 2012-es évjáratot Gádor Dénesnek, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnökének és feleségének

A balatonföldvári Kárpáti Fagyizó csapata kóstolja Gutman László (jobbról) borait
A borbemutatót malac- és csirkevacsora zárta. A méretes szabadtéri sütőben grillezett húsokat az egyesület egyik tagja, Borbély László ajánlotta fel társainak – nem titkoltan azért is, hogy ötletet adjon nekik hasonló grillprogram szervezéséhez. A sütésben veje, Paróczi Sándor segítkezett.
A Sültmalacos Laci bácsiként jobban ismert mester esküszik a fűszertelenségre.
– Mi a natúr malacsült ízét keressük. Nem pácolunk, nem fűszerezünk, csak besózzuk a húst közvetlenül a sütés előtt. Nincs locsolás, kenegetés se. Ahogy a saját zsírja körbefolyja, attól lesz ilyen szép piros, ropogós és finom – fogalmazta meg röviden a legfontosabb tudnivalókat a mester.

Borbély László és Paróczi Sándor az akkor még meglévő malaccal
A finom malacsülthöz alapvető feltétel a jó minőségű alapanyag. A sütésnél nagyon fontos még a malac stabil rögzítése, és hogy csak száraz keményfát használjanak a tüzeléshez.
A malac élősúlyban félmázsás volt, 33 kilogrammos konyhakész állapotban, amiből a sütés alatt közel harmadát elveszíti – így kb. 60-70 adag jön ki belőle. Mivel a malac kicsit nagyobb volt az ideálisnál, hét órán át tartott a sütése.

Szemből középen Légli Ottó, 2010-ben az Év bortermelője és a Borászok borásza cím birtokosa

Jobbról id. Légli Ottó, a Légli Szőlőbirtok és Borászat tulajdonosának, az Év bortermelőjének édesapja, tanítómestere
A rendezvényen részt vett a Balatonföldváron augusztus 9-20. között megrendezésre kerülő Sajt és bor napok szervezője is. Így talán a nagyközönség is majd egyben is megismerheti a bemutatón felvonultatott borok jelentős részét.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre