Vadétkek sütő- és főzőversenye – Balatonendréd, Duda-hegy
2003. augusztus 30.
A legtöbb asztalon csupán ünnepi csemegének számítanak manapság a vadak, amelyek pedig Somogy erdeiben szépszámmal tenyésznek, s fogyasztásuk sok szempontból egészségesebb, mint a leggyakrabban fogyasztott húsféleségeké.
Hogy e tendenciát megváltoztassuk, s kedvet teremtsünk az erdő adta egészséges finomságok fogyasztásához, s lehetőséget teremtsünk országnak-világnak a vadétkek elkészítése tudományának ellesésére, ez úton felhívással fordultunk a megye valamennyi települési önkormányzatokhoz, hogy egy szórakoztató, látványos és ínycsiklandó verseny keretében eldönthessük, mely településünkön készítik szabadtűzön a legfinomabb vad levest, sültet, pörköltet vagy tokányféleséget. A felhívásra jelentkezett 18 csapat 42 féle ételt készített el. A verseny során 12 féle vadleves, 16 féle pörkölt illetve tokányféleség és 14 féle vadsült készült. 10 csapat indult mindhárom versenyszámban, s így az összesített első helyért is versenyzett, 4 csapat indult két versenyszámban, 4 csapat pedig egy versenyszámban.
A vadétkek sütő- és főzőverseny helyezettjei:
Levesek versenyszám:
I. helyezett: Kaposvári Somogyért Egyesület, Kaposvár
Csapatvezető: Simon Edit
Készített étel: Tárkonyos vadleves belső somogyi módra – 931 pont
II. helyezett: Szőlősgyörökért – SOMOGYÉRT Egyesület, Szőlősgyörök
Csapatvezető: Fábián Istvánné
Készített étel: Györöki betyárleves – 913 pont
III. helyezett: Krisztián és csapata, Siófok
Csapatvezető: Kecskeméti Krisztián
Készített étel: Tárkonyos vadragu leves – 887 pont
Pörköltek, tokányfélék versenyszám
I. helyezett: Somogyvár Önkormányzata
Csapatvezető: Molnár Zoltán
Készített étel: Gombás vörösboros szarvaspörkölt – 580 pont
II. helyezett: Miklósi Vidám Csapat, Miklósi
Csapatvezető: Tóth Ottóné
Készített étel: Vadas zsemlegombóccal – 574 pont
III. helyezett: Somogyi Gasztronómiai Egyesület, Siófok
Csapatvezető: Blénesi Béla
Készített étel: Tejfeles vadmalac öreglaki módon, zöldfűszeres metélttel – 562 pont
Nyílt tűzön, roston sült vadhúsok versenyszám
I. helyezett: Somogyi Gasztronómiai Egyesület, Siófok
Csapatvezető: Blénesi Béla
Készített étel: Vörösborban érlelt, faszénen sült vadhúsok, fenyőmagos tócsnival, sült zöldségekkel, áfonyamártással – 387 pont
II. helyezett: Szőlősgyörökért-SOMOGYÉRT Egyesület
Csapatvezető: Fábián Istvánné
Készített étel: Szarvastekercs erdei gyümölccsel – 367 pont
III. helyezett: Mernyéért-Egymásért Egyesület II. csapat, Mernye
Csapatvezető: Horváth Lajos
Készített étel: Fonott őzfilé mézes almával – 358 pont
Összetett első helyezett:
A főzőverseny idején számos program kínált szórakozási lehetőséget. Többek között fellépett a Balatonendrédi táncszakkör, a Siófoki fúvós és mazsorett együttes, Domján Zoltán harmonikás valamint Lelovics Zsolt és Pintér Gábor, akik zenés szórakoztató műsorkukkal kápráztatták el a közönséget. Az est folyamán a Balaton xilofon-együttes, majd Diósi Béla és zenekara szórakoztatta a jelenlévőket, a napot tűzijáték zárta.
További képek a versenyről
Olvasói vélemények