A szombaton délután téliesre forduló időjárás ellenére is több százan vettek részt a nyolcadik alkalommal megrendezett Akali Bor Napja Mandulavirágzáskor programon a hétvégén. A korábbi fagyok miatt a mandulavirágok kicsit visszafogottan nyíltak, de így is jó hangulatban zajlott a program.
A helyi borút egyesület, a községi önkormányzat és a helyi támogatási közalapítvány közös rendezvénye az idén is a pénteki előadásokkal, borbemutatóval, süteményversennyel kezdődött. A programot Koncz Imre polgármester és Réfi-Nagy Alexandra, a Balatonakali Borút Egyesület elnöke nyitotta meg, majd a mandula termesztésről, feldolgozásról hangzottak el előadások. A továbbiakban megismerkedhettek a köveskáli Pálffy Pince boraival, és megnyitották Holányi Julianna “Szőlőhegyi séták” és Pető Piroska, Németh Miklós “Tájképek-tájélmények” című kiállítását.
A Mandulás sütik versenyére heten neveztek tízféle süteménnyel. A zsűri Müller Istvánné Sós mandulását találta legfinomabbnak, a második Kovács Ágnes Akali mandulás tallérja, a harmadik Peti Erzsébet Mandulás háromszöge lett. Különdíjjal jutalmazták a Koncz Imréné, Németh Lászlóné, Bakonyi Istvánné triót a közösen készített pirított sós mandulájukért.
Az eredményhirdetés után mindenki megkóstolhatta a süteményeket, és a borút egyesület tagjainak új boraival is megismerkedhettek.
Szombaton 10 órától a Nyitott pincék napjával folytatódott a program. Az idén hét borospincét, egy pincegalériát és a Fék éttermet lehetett felkeresni kóstolóra a bortúra bármely állomáshelyén megvásárolható karszalaggal. A borok mellé mindenhol valamilyen borkorcsolyát – pogácsát, zsíros-, tepertős kenyeret, pörköltet, grillezett kolbászt – is kínáltak. A pincejárásra akár önállóan is el lehetett indulni, vagy aki úgy látta jobbnak, csatlakozhatott a három vezetett túrához, hogy mikrobuszokkal is elvitethette magát kiszemelt gazdákhoz.
A hegy látványa inkább még tél végi volt, mert a mandulák bimbóinak egy része korábban elfagyott, a többi pedig csak éppen virágzásnak indult. A délutáni órákra a levegő is nagyon lehűlt, de a hideget addigra már ezt megfelelően ellensúlyozták a tüzes Fenye-hegyi és Les-hegyi borok.
A Meszleny pincénél Meszleny Eszter és testvére, Bittsánszky Ágota pörkölttel és a Máttyus-pince Fenye-hegyi Szűz névre hallgató, Zeusz szőlőből készített mustjával kínálták a vendéget. A bort itt Kovács Dániel terméséből itták.
A szervezők ígérik, hogy aki az idén lemaradt, az jövőre részese lehet az élménynek.
Szöveg és a külön nem jelzett képek Győrffy Árpád
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről!