A szép időnek, a finom boroknak és a gyönyörű tájnak köszönhetően az idén különösen kellemesen zajlott a mandulavirágzás idején tartott akali bor ünnep első felvonása az elmúlt hétvégén. A jó hangulatban sokan azonnal azt is eldöntötték, hogy egy héttel később ismét bekapcsolódnak a programba.
Pénteken délután Koncz Imre polgármester és Mörk András, a Borút Egyesület alelnöke nyitotta meg a rendezvényt a művelődési ház zsúfolásig telt nagytermében. A harminc éve mandulával foglalkozó Birkás Balázs szentbékkállai biogazda arról beszélt, hogy hét évvel korábbi találkozásuk óta mennyit bővült, változott a tudása a manduláról. Az akkor hirdetett tanaiból mi az, amit az élet igazolt, mit tanult meg másképp. A mandula élőlény, s aki élőlényekkel foglalkozik, az mindig változásokkal találkozik. Tehát nem csak arról van szó, hogy akkor valamit nem jól ismertem fel, hanem arról is, hogy a mai mandula, a mai klíma nem az ami akkor volt – mondta. Arra biztatott mindenkit, hogy legyen nagyon nyitott, ha mandulával, vagy más növényekkel foglalkozik. Persze közben sok érdekes, hasznos információt is megosztott a hallgatósággal.

A családjuk ősi birtokán harminc éve mandulázó Birkás Balázs hatalmas sikert aratott az idén is előadásával – Fotó: Sörös Zoltán
A továbbiakban a felsőörsi Vass Mandula ajánlotta termékeit, majd Koczor Kálmán balatonfüredi borász tartott kóstolóval egybekötött bemutatót.
A mandulás borünnepet az idén Balaton-felvidéki kézműves remekekből összeállított kiállítás kíséri. A Mencshelyi vert csipkecsodák, Pásztorművészet a Bakonyban, Balaton-felvidéken című tárlatot, valamint a Pető Piroska szőlőhegyi fotóiból rendezett hagyományos kiállítást Farkas Balázsné Petrikowsky Marianna, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A megnyitón Vastag Ricsi és barátai adtak elő pásztor és páros táncokat a Balaton-mellékéről.

A népművészeti kiállítás anyagának alkotói – Fotó: Sörös Zoltán
Az első napot záró bormustra előtt ismertették a mandulás sütik idei versenyének eredményét. A versenyre 13 süteményt neveztek.
A zsűri sós kategóriában egy díjat adott ki, így az 1. helyezett Jónásné Szabadi Mária mandulás-sajtos stanglija lett.
Édes kategóriában ugyancsak Jónásné Szabadi Mária süteménye, egy mandulakrémmel töltött muffin lett az első. A 2. helyet Nagy Imréné mandulás bombája, a 3. helyet Balogh Ernőné szilvalekváros-mandulás zserbója nyerte el.
A zsűri különdíjjal jutalmazta Balogh Ernőné meggyes-mandulás pitéjét, Pető Piroska különdíját pedig Nagy Imréné mandulás bombája valamint Szabó Zoltán és Tóth Tibor mandulás pogácsája nyerte el.

A mandulás sütik egy része – Fotó: Sörös Zoltán
Az igazi attrakció, az akali hegyeket bejáró idei első sétáló kóstoló szombaton zajlott. Sokan önállóan, családokkal, barátokkal indultak, hogy keleti vagy nyugati, esetleg déli irányból végigjárják a 10-18 óra között nyitva tartó 9 pincét illetve más borkínálóhelyet.

Útban a következő pincéhez – Fotó: Győrffy Árpád
Hasonlóan sokan voltak olyanok is, akik a szervezett, vezetett kóstolást választották. A falu központjában található Barátcsuha Borházban tartott gyülekező és kóstolgatás után az első csoport háromnegyed tizenegykor indult el Törő Balázs néprajzos vezetésével, hogy az Akali-Fövenyes közötti vonatozás után a hegyoldalban lévő pincéket keletről nyugat felé haladva végig igyák, egyék. Két órával később egy újabb 50-60 fős csoport indult Koncz Imre polgármester vezetésével ugyanilyen irányba és perce céllal.

Alapozás a Barátcsuha Borház udvarán – Fotó: Győrffy Árpád

A polgármester kalauzolásával borozók egy része indulás előtt – hátul középen kalapban Koncz Imre (kattintással nagyobban is) – Fotó: Győrffy Árpád
A kóstoláshoz váltott 2.500 forintos “Borravaló” karszalag fejében a pincékben általában háromféle bort kóstolhattak – akár többször is. A Meszleny-pincénél bográcsban főtt gulyással is kínálták a vendégeket, de a többi helyen is volt pogácsa, zsíros kenyér és más korcsolya a bor mellé.

Kínálás a Skrabski pincénél – Fotó: Győrffy Árpád

Vendégek a gazdával, Németh Miklóssal a Fürtös pincénél

A Meszleny pince afféle találkozóhely volt a két különböző irányból érkezőknek – Fotó: Győrffy Árpád

Minden korosztály jól érezte magát a Müller pincénél is – Fotó: Győrffy Árpád

A hölgyeknek is nagyon bejött a Barátcsuha Borház rozéja (is) – Fotó: Győrffy Árpád
Alkonyatkor a sétát nagyon sokan a Fék étteremben, illetve az étterem előtt zárták, ahol még három vendégborászat italait lehetett kóstolni a karszalagért.

A Fék étterem előtti termelői piacon a halomhegyi Madaras pince, a tihanyi-aszófői Salánki Családi Borpince és az aszófői-szentbékkállai Fodorvin borait lehetett kóstolni – a képen a Madaras pince “Zöldikéi” – Fotó: Győrffy Árpád
A program április első hétvégéjén is folytatódik. Ahogy a műsorban korábban közzétettük, pénteken ismét a mandula lesz a középpontban, szombaton pedig ismét kinyitnak a pincék. A programkínálat még a múlthetinél is gazdagabb lesz. lehet társadalmi munkázni a gyurgyalok kedvéért, többször tartanak solymász- és pásztorkutya bemutatót, és a rendezvényt záró Mandulabál előtt akár Teremi Trixi és Szeles József operett műsorát is meghallgathatjuk.
Persze a pincék is 10-18 óráig várnak újra minden borkedvelőt.
Győrffy Árpád
A rendezvény részletes pogramját itt olvashatják: Balatonakali – Akali Bor Napja Mandulavirágzáskor két hétvégén is – 2019.03.29-30 és 04.05-06.
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)