Balatonakali – Több százan ismerkedtek az akali borokkal és a táj szépségével

Tucatnyi nyitott pincében, présházban várták a vendégeket a hétvégén a Fenye- és a Les-hegy oldalában

Igazi tavaszi ajándékprogram volt minden résztvevőnek, de a szervezőknek, vendéglátóknak is az Akali bor napja mandulavirágzáskor című rendezvény a hétvégén Balatonakaliban.

 

Az akali önkormányzat, a Balatonakaliért Támogatási Közalapítvány és az Akali Borút Egyesület az idén már 7. alkalommal megtartott programján az előzetes összegzés szerint szombaton a vendégek száma meghaladta a háromszázat. A résztvevők egy ezer forintért megvásárolható karszalag ellenében kaptak lehetőséget arra, hogy két napon át kóstolják a falu fölötti hegyeken lévő pincék borait.

 

A Fenye-hely oldala vasárnap – ilyen környezetben várták pincejárásra a vendégeket

 

Virágzó fák az egyik dűlőút mellett a hegyoldalban

 

A szarvasokkal is a Fenye-hegyen futottam össze vasárnap – jövőre talán ők is vesznek karszalagot a pincejáráshoz 🙂

Volt olyan, aki egyedül érkezett, de a többség családdal, kisebb-nagyobb baráti társasággal járta a pincéket. Mint a beszélgetésekből kiderült, a helyiek, környékbeliek mellett Komlóról, Kaposvárról, Szegedről, Pécsről Balatonfüredről, Veszprémből, Budapestről, Győrből, Szombathelyről érkeztek több más hely mellett vendégek. Vasárnap már kisebb volt a forgalom, de akkor is bőven volt érdeklődő.

 

Réfi-Nagy Alexandra a Barátcsuha Borházban fogadta a győri-akali Jójárt Ádámot és a füredi Papp Tibort. A két fiatalember szombaton már végigjárta a teljes útvonalat, de vasárnap beugrottak még egy visszakóstolásra. Azt mondják finomak a borok, de a program igazán attól jó, hogy mindenhol nagyon barátságosan fogadják őket és a hegy tele van kedves, jókedvű emberekkel

A jó hangulatot eleve garantálta a végig hét ágra sütő nap, a virágzó mandula-, meggy-, cseresznye-, barack- és szilvafákkal borított hegyoldal és persze a finom borok a pincékben és a túra más megállóhelyein. Mindenhol kínáltak valamilyen “borkorcsolyát”, a Meszleny-pincénél pedig egytálétellel is várták az érdeklődőket.

 

Vendégek a Meszleny-pince előtt – Meszleny Lászlóné erdélyi stílusban fűszerezett húsos káposztája hatalmas sikert aratott mindenkinél

A visszatérő vendégek már tervszerűen járta az útvonalat. A többség a keleti oldalon lévő Les-hegyi pincéknél kezdett, innen haladtak végig a falu fölött közvetlenül magasodó Fenye-hegy oldalán. Sokan a Fék étteremben rendezett szombat esti jó hangulatú mandula bállal fejezték be a bortúrát, de voltak olyanok is, akik még vasárnap is elindultak egy “visszakóstolásra”.

 

Müller Istvánné a pincéjük 2015 Olaszrizlingjével kínálja a Skrabski Pince két munkatársát, Sebestyén Adriennt és Tóth Tibort, akik a vasárnapi nyugisabb napon maguk is végiglátogatták a többi pincét

 

A pincéket járó lányok, asszonyok egy ilyen kerámiavirág medált kaptak az  öt éve Akaliban (is) élő Kremer Kata saját készítésű ajándékaként – utólag közben megtudtam, hogy a Barátcsuha borházból indulók közül a férfiak is kaptak, sőt Kremer Kata azt ígéri, a jövőben minden résztvevőnek készít a mandulavirágból

 

Igazi ráadás volt az élményekre a jó idő a gyönyörű kilátással – a földvári partok a Les-hegy oldalából

 

A Tihanyi-szoros a Les-hegyről

A pénteki nyitóestén rendezték meg a mandulás sütemények versenyét. Az idén egy sós és 19 édes süteménnyel neveztek a többségében helybeli, vagy részben akali illetőségű lányok, asszonyok.
A sós kategóriában a budapesti-akali Jónásné Szabadi Mária Mandulás, sajtos rudacskája a zsűri szerint megérdemelten kapta az első díjat. Az édes kategóriában a dörgicsei Levendárium Mandulás linzerje bizonyult a legjobbnak, a második a gyáli-akali Pribék-Sógor Rózsa “Gyál-ligeti mandulás” süteménye lett, ami egyben a közönségdíjat is elnyerte. A harmadik helyet a budapesti-akali Schultz Ágnes “Jáksó álma” nevű süteménye szerezte meg. Különdíjat kapott az akali Németh Istvánné “Mandulás gyümölcskosara”.

 

Virágzó barack a Fenye-hegy oldalából

A pénteki előadások is sok érdeklődőt vonzottak, Koncz Imre polgármester és Nagy Imre borút egyesületi elnök megnyitóját, majd a Csopaki Kódexről és a mandulatermesztés helyzetéről szóló előadást is mintegy nyolcvanan hallgatták meg, hogy egy rövid irodalmi műsor után már egy előkóstoláson is részt vegyenek a szombati, vasárnapi pincejárás előtt.

A program kísérőrendezvényeként nyílt meg március 31-én a Csoda a részletekben című kiállítás Pető Piroska fotóiból és Németh Miklós festményeiből. A képek április 14-ig láthatók a művelődési házban – Pető Piroska fotója a megnyitó után készült

A szervezők azt ígérik, hogy jövőre is megrendezik a programot.

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

Itt is feliratkozhat a heti hírlevelünkre

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár