Igazi tavaszi ajándékprogram volt minden résztvevőnek, de a szervezőknek, vendéglátóknak is az Akali bor napja mandulavirágzáskor című rendezvény a hétvégén Balatonakaliban.
Az akali önkormányzat, a Balatonakaliért Támogatási Közalapítvány és az Akali Borút Egyesület az idén már 7. alkalommal megtartott programján az előzetes összegzés szerint szombaton a vendégek száma meghaladta a háromszázat. A résztvevők egy ezer forintért megvásárolható karszalag ellenében kaptak lehetőséget arra, hogy két napon át kóstolják a falu fölötti hegyeken lévő pincék borait.
Volt olyan, aki egyedül érkezett, de a többség családdal, kisebb-nagyobb baráti társasággal járta a pincéket. Mint a beszélgetésekből kiderült, a helyiek, környékbeliek mellett Komlóról, Kaposvárról, Szegedről, Pécsről Balatonfüredről, Veszprémből, Budapestről, Győrből, Szombathelyről érkeztek több más hely mellett vendégek. Vasárnap már kisebb volt a forgalom, de akkor is bőven volt érdeklődő.
A jó hangulatot eleve garantálta a végig hét ágra sütő nap, a virágzó mandula-, meggy-, cseresznye-, barack- és szilvafákkal borított hegyoldal és persze a finom borok a pincékben és a túra más megállóhelyein. Mindenhol kínáltak valamilyen “borkorcsolyát”, a Meszleny-pincénél pedig egytálétellel is várták az érdeklődőket.
A visszatérő vendégek már tervszerűen járta az útvonalat. A többség a keleti oldalon lévő Les-hegyi pincéknél kezdett, innen haladtak végig a falu fölött közvetlenül magasodó Fenye-hegy oldalán. Sokan a Fék étteremben rendezett szombat esti jó hangulatú mandula bállal fejezték be a bortúrát, de voltak olyanok is, akik még vasárnap is elindultak egy “visszakóstolásra”.
A pénteki nyitóestén rendezték meg a mandulás sütemények versenyét. Az idén egy sós és 19 édes süteménnyel neveztek a többségében helybeli, vagy részben akali illetőségű lányok, asszonyok.
A sós kategóriában a budapesti-akali Jónásné Szabadi Mária Mandulás, sajtos rudacskája a zsűri szerint megérdemelten kapta az első díjat. Az édes kategóriában a dörgicsei Levendárium Mandulás linzerje bizonyult a legjobbnak, a második a gyáli-akali Pribék-Sógor Rózsa “Gyál-ligeti mandulás” süteménye lett, ami egyben a közönségdíjat is elnyerte. A harmadik helyet a budapesti-akali Schultz Ágnes “Jáksó álma” nevű süteménye szerezte meg. Különdíjat kapott az akali Németh Istvánné “Mandulás gyümölcskosara”.
A pénteki előadások is sok érdeklődőt vonzottak, Koncz Imre polgármester és Nagy Imre borút egyesületi elnök megnyitóját, majd a Csopaki Kódexről és a mandulatermesztés helyzetéről szóló előadást is mintegy nyolcvanan hallgatták meg, hogy egy rövid irodalmi műsor után már egy előkóstoláson is részt vegyenek a szombati, vasárnapi pincejárás előtt.
A szervezők azt ígérik, hogy jövőre is megrendezik a programot.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Itt is feliratkozhat a heti hírlevelünkre