Soha ennyi vendég nem volt még az akali Fék vendéglő hagyományos farsangi rendezvényén. A borfőző versenyen induló csapatoknak többször is be kellett gyújtani a fazekak, üstök alatt, hogy ki tudják szolgálni a szomjazókat.
Tóth Béla és családja, a Fék üzletközpont tulajdonosai 15 éve ünneplik együtt január végén a farsangot a falu lakóival, vásárlóikkal, vendégeikkel és más érdeklődőket. Első alkalommal még csak fánkversenyt és bált hirdettek, amihez 11 éve családias hangulatú borfőző verseny, majd nyolc évvel ezelőtt borkorcsolya készítő verseny is kapcsolódott. A korábbi népszerűség mellett valószínűleg a tavaszias idő is közrejátszott abban, hogy a február 1-én tartott idei program délutánján, majd az esti fánkbálon legalább 3-400 vendég megfordult a rendezvényen.
A borfőzőversenyen 18 itallal induló 15 csapat tagjai az idén is ingyenesen megvendégeltek mindenkit boraikkal, hozzá még zsíros kenyeret, pogácsát, kolbászos és pizza falatkákat, kiflit és más harapnivalókat is kínáltak. S ha valakinek mindez nem volt elég, vásárolhatott is a Fék Kávéház frissen sült 1600 fánkjából, amit az idén is Móró Józsefné vezetésével sütöttek. Mint Tóth Béla elárulta, a 79 éves Teri nénit a kollégái csak “teflon ujjúnak” becézik a különleges olaj hőmérséklet mérő módszeréről.
A borfőzéshez az idén is fánk- és borkorcsolya készítő verseny kapcsolódott. Igaz, ezeket nem helyben sütötték, mindenki hazulról hozta a versenyműveket. A zsűri elé 10 féle fánk, 12 féle sós és 3 féle édes borkorcsolya került. A forralt borokat és süteményeket a Bene Sándor, Mayer Gyula, Perger József, Punk Ferenc és Salánki Sándor alkotta szakmai zsűri bírálta el. Értékelésük szerint nagyon finom fánkokat kóstolhattak az idén is. A készítők mind a hagyományos, mind az újszerűbb fánkok esetében nagyon jól dolgoztak. A borkorcsolyák is nagyon jók voltak, a versenyzők a megszokott sütemények mellett több egyedi ötlettel is előálltak.
A fánkkirálynő címet Sokhegyi Erikának ítélték, a édes borkorcsolyák versenyének 1. helyezettje a Harmati Pál-Honti Ilona duó lett, a sós borkorcsolyák versenyét a fánkkirálynő, Sokhegyi Erika nyerte.
Elégedett volt a zsűri a borfőzőkkel is. Mint Salánki Sándor elmondta, Szinte mindenki kiváló minőségű alapanyagot használt. Örültek, hogy a többség a klasszikus fűszerezésnél maradt, s azon belül próbált minőséget alkotni. Ugyanakkor díjazták a különleges ízeket keresőket is, ha közben a boruk megőrizte az eredeti aromákat is.
A borfőző verseny 1. helye a Fodorvin Pincészeté lett, különdíjat kapott a Balogh Pince, a közönségdíját pedig a Forralt Bor-Csi csapat nyerte el.
Csapatok és főztjük
A rendezvényen különböző kézműves termékeket is kínáltak. kézműves sörök is voltak többféle ízesítéssel, köztük kávéval főzve. A lengyelek téli nemzeti itala, a forralt sör még nem honosodott meg Akaliban, de valószínűleg erre se kell sokáig várni. Egész nap szolt az élő zene és a megszokott műsorvezető, játékmester, Kovács Krisztián Kiki is többször megmozgatta a bátrabbakat.
A finom boroknak, harapnivalóknak és a gyönyörű időnek köszönhetően a kora délutáni kezdéstől az este fél hatos eredményhirdetésig jó hangulatú, beszélgető, borozó emberekkel volt tele a kávéház és az élelmiszerüzlet közötti minden szabad terület. Ha még teát is kínáltak volna a sofőröknek, gyerekeknek, tovább már nem is lehetne fokozni a dicséretet.
A farsangi rendezvény az idén is élő zenés, telt házas fánkbállal zárult a Fék Kávéházban.
Győrffy Árpád
•
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)