Badacsonytördemic – Jó borokat főztek a jubileumi versenyen

A tapolcai vasutasokból álló "MÁV Zrt." csapat tagjai cicegét (tócsit) is sütöttek a forralt bor mellé - Fotó: Győrffy Árpád

A szombati munkanap ellenére is rendkívüli érdeklődés mellett zajlott a XV. Forralt bor főzőverseny. Délután egy órakor 26 csapat állt a bográcsok, kondérok mellé, hogy saját receptje szerint elkészítse a legjobb forralt bort.

Mondhatnánk, ahány csapat, annyiféle filozófiával készítették az italokat. Többek szerint maga a forralt bor név is félrevezető. Szerintük tilos a bort forralni, mert akkor elveszik belőle a lényeg, az alkohol. Ezért csak 70-80 fokosra hevítik, vagy csak a fűszeres alaplé elkészítése után öntik be a bort, és a forrás elérésekor leveszik a tűzről.

 

A munkanap ellenére is sokan bekapcsolódtak a versenybe – Fotó: Győrffy Árpád

Nincs egyetértés a narancs használatában sem. A címképen látható tapolcai vasutasokból álló “MÁV Zrt” csapat például Othello bort főzött hagyományos fűszerezéssel. Vizet nem használtak, egy kevés cukorral édesítették. Nem használtak citrusféléket, mert a bor nélkülük is elég savanyú, a héjból esetleg kioldódó érlelő, tartósító anyagokkal sem akarták rongálni az italukat, és a narancshéj keserű utóízét is kerülni szerették volna.

 

A somlóvásárhelyi csapat aszúszemekkel áztatott Juhfark bort használt a főzéshez. A hagyományos fűszerek mellett aszalt gyümölcsökkel és naranccsal, mandarinnal is ízesítettek. Vizet csak fröccsben használnak, azt vallják, forralt borba vétek lenne – Fotó: Győrffy Árpád

Az elkészült italokat szakértőkből álló zsűri értékelte. Weller Tünde borász (Badacsonytomaj, Weller Borház), Kulka Gábor borász (Badacsonyőrs, Varga Pincészet) és Krenner Csaba borász (Villány, Bock Borászat) mellett tagja volt a testületnek a felesége révén Tördemichez kötődő Nagy István, Újpest alpolgármestere.

 

Dolgozik a zsűri – Weller Tünde (jobbról), Krenner Csaba és Kulka Gábor láthatóan nem igazán érti, mitől lett kávészínű a fehérborból készült ital – Fotó: Győrffy Árpád

Amíg a csapatok főzték a borokat, a Faluházban a Tördemic Néptáncegyüttes lépett fel a hazai színpadon. A műsort a tánccsoport művészeti vezetője, a Népművészet Ifjú Mestere címmel és a Fülöp Ferenc-díjjal is kitüntetett Szabó Csaba konferálta. Ottjártamkor a korábbi műsorukból adtak elő táncokat.

 

A moldvai táncok egyik jelenete – Fotó: Győrffy Árpád

 

Steer Attila egy verbunkost táncolt – Fotó: Győrffy Árpád

 

Csánitz Márk a már elhunyt mezőségi Moldovan Nicodin táncát járta el – Fotó: Győrffy Árpád

 

A lányok előadták a Raposkán és Monostorapátiban gyűjtött anyagból összeállított asszony farsangoló összeállítást is – Fotó: Győrffy Árpád

Közben a zsűri is meghozta a döntését. Az első helyet a Vas megyei Vépről érkezett csapatnak adták, a második a budapestiekből álló, de tördemici felmenőkkel is rendelkező Nyomorultak csapat lett, a harmadik helyet pedig a tapolcai vasutasok “MÁV Zrt” csapata nyerte el.

 

A negyedik zsűritag, Nagy István újpesti alpolgármester épp a vépiek borát kóstolja – Fotó: Győrffy Árpád

Mint Kulka Gábor elmondta, elégedettek voltak a borok minőségével. Több nagyon jó minőségű volt közöttük. A gyengébbekkel sem voltak különösebb problémák, a csapatok kerülték a túlcukrozást, és bántó ízesítéssel sem találkoztak.

Győrffy Árpád



Ha érdekesnek találta, egy lájkkal, vagy megosztással ajánlja másnak is!

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár