Több mint négyszázan ismerkedtek a Badacsonyi Borvidék boraival, kézműves termékeivel, turisztikai szolgáltatásaival április 14-én szombaton a New York Palota Róma termében és annak előterében megtartott Nagy Badacsony Kóstolón.
A már hagyományosnak mondható Badacsony a New Yorkban program idei rendezvényén rekordszámú kiállító, 35 borászat és 15 egyéb, turisztikai szolgáltató is bemutatkozott az érdeklődőknek.
Az egyik szervező, Váli Péter szerint az idei részvételi rekord mutatja a program lényegét, a borvidéki összefogás fontosságát. A Váli Bor tulajdonosa Szászi Endrével, Szalay Attilával, Borbély Tamással és másokkal a bemutatkozás szakmai szervezője a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, illetve a borút részéről.
– Természetesen mindig van egy-két hiányzó különböző okok miatt, de szinte azt lehet mondani, hogy minden olyan borász ott volt a rendezvényen, aki számít ebben a régióban.
Váli Péter szerint az összefogás mellett a másik lényeges célja a rendezvénynek, hogy a lehető legteljesebb és legszínesebb képet adjanak a borvidékről.
– Ezért is próbálunk mindig valamilyen tematikát hozzátenni. Így volt már a “Szürke ötven árnyalata” – ami a Szürkebarát sokszínűségét mutatta be. Volt amikor kiemelten az Olaszrizlingről, vagy épp a Kéknyelűről volt szó. Az idei év így lett a Nagy Badacsony Kóstoló, amit nem csak a címben, hanem a borkínálatban is megvalósítottunk.
Váli Péter szerint az ma már nem kérdés, hogy csak minőségi borok kerülhetnek a rendezvényre. Ezt szolgálja az előválogatás, amikor vakkóstolással miden, a bemutatóra szánt bort megvizsgálnak, hibátlan-e, megfelel-e az elvárásoknak. Így maradt meg végül az idén az a 150 bor, amit a közönség is megkóstolhatott. A bírálók jó munkáját többen a rendezvényen is visszaigazolták, amikor elmondták, hogy egyik borásznál sem találkoztak hibás, rossz borral.
A bemutatott borok mintegy 70 százaléka fehérbor volt, a többi rozé és vörösbor. A fehérek közül az Olaszrizlingé volt a főszerep, de más olyan, a borvidékre jellemző fajták, mint Szürkebarát, a Kéknyelű, a Budai zöld, a Rajnai rizling ás mások is megfelelő súllyal szerepeltek.
Váli Péter beszélt arról is, hogy tudatosan alakították úgy a rendezvény szerkezetét, hogy a borászok, szakmai partnerek, újságírók még a szélesebb közönség érkezése előtt lehetőséget kaptak az elmélyültebb kóstolásra, a termelőkkel való nyugodt beszélgetésre. Ugyancsak az elmélyültebb ismerkedésre akartak lehetőséget adni a mesterkurzusokkal. Ezeket nem csak a szakmai meghívottaknak, vagy a komolyabban érdeklődő borkedvelő közönségnek szánták, hanem a badacsonyi borászoknak is. Hisz lehetnek olyan területek, ahol új ismereteket szerezhetnek.
Az idén mindkét mesterkurzus program telt házzal, 33, illetve 35 részvevővel zajlott nagyon magas színvonalon. Sánta Zoltán WSET CE, Dip WSET (AIWS), Weinakademiker a badacsonyi Kéknyelű sokszínűségét mutatta be “Úri muri – a Kéknyelűről őszintén” című előadásában.
– Ehhez egy nagyon jó sort sikerült összerakni kiváló borokból. Sánta Zoltán is megerősítette, hogy ezzel a fajtával hosszú távon is érdemes foglalkozni, mert nagy, egészen különleges egyedi borokat lehet belőle készíteni.
A másik mesterkurzust Wolf András, a Salon Étterem és a New York Kávéház executive séfje, a Bocuse d’ Or Akadémia tagja, a Séfek Séfe zsűritagja tartotta “Borok ételekhez vagy ételek borokhoz…” címmel.
– Wolf András bemutatója minden várakozást felülmúlt, mondhatnám tabukat döntögetett vele. Hogy csak néhány példát mondjak, ilyen tabu az, hogy paradicsomhoz nem iszunk bort. Ezt ő Szászi Endre egy száraz Szürkebarát borával illusztrálta, amihez valóban nem illett a koktélparadicsom. De egy kis hőkezelés, szárítás után csodálatos párja lett a bornak.
Ugyanígy nem illett a Laposa Frisshez adott tojáshab sem, de amikor rácsepegtetett pár szem lazackaviárt, és rátett egy szem bazsalikomlevelet, már egy fantasztikus párost alkottak.
Váli Péter úgy látja, nagyon jól sikerült mind a szakmai, mind a nagyközönségnek tartott kóstoló is. A látogatók a borok mellett nagyon jóra értékelték a rendezés színvonalát és magát a megfelelő helyszínt is.
Ugyanakkor a bemutatkozó borászok és más kiállítók is elégedettek volt a közönséggel, mert nagyon széles volt az érdeklődésük, nem csak az ismertebb pincészetek borait keresték, szívesen kóstolták az eddig még nem ismert borokat is. A többség eleve csak nagyon kicsi adagot kért egy-egy borból, hogy minél többel meg tudjon ismerkedni.
A Róma terem előterében 15 turisztikai szolgáltató várta a látogatókat: hotelek és családi panziók, a legismertebb és új vendéglátóhelyek, helyi termékek, programhelyszínek mutatkoztak be.
Tasner Mónika, a TDM munkaszervezet vezetője elmondta, a látogatók örömmel vették számba a badacsonyi nyaralás tervezéséhez szükséges információkat. Kedvenceket is választhattak. Egy nyereményjáték keretében a számukra legkedvesebb badacsonyi borászatra és badacsonyi borra, valamint a kedvenc turisztikai kiállítóra adhatták le szavazatukat. A Sabar Borház tarolt a játékban: ők kapták a legtöbb szavazatot, Kékfrankos rosé boruk úgyszintén. A Turisztikai szolgáltatóknál holtversenyben a Hotel Bonvino Wine&Spa és a Lábdi Piac lett a közönség kedvence.
Mint megtudtuk, a szervezők már tervezik a folytatást. Az idei tapasztalatok alapján jövőre várhatóan még több kiállítóval március második felében kerül sor az eseményre.
Győrffy Árpád
Képek Kalmár György – http://videofelvetelek.hu/
A bemutató részvevői
Borászatok
Szent György-hegy
Szászi Birtok
Killer Pincészet
Boksay Pincészet
Gilvesy Pincészet
Nyári Pince
2HA Szőlőbirtok és Pincészet
Szent György Pince
Horváth Pince
Fischer Borház
Badacsony-hegy
Skizobor
Bagolykő Birtok
Edegger Pincészet
Villa Sandahl
NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Laposa Birtok
Málik Pince
Pláne Badacsony Borterasz
Istvándy Borműhely
Németh Pince
Borbarátok – Fata Pince
Weller Borház
Bakó Ambrus
Első Magyar Borház-Szeremley Birtok
Borbély Családi Pincészet
Kis-Örsi-hegy
VáliBor
Sipos Borház
Varga Pincészet Kft.
Csendes-dülő Szőlőbirtok
Folly Arborétum és Borászat
Ábrahám-hegy
a’Capella Szőlőbirtok
Tóti-hegy
Büttner Borászat
Sabar Borház
Csobánc
Csobánci Bormanufaktúra
Villa Tolnay Borház
Von Beőthy Pince
Turisztikai szolgáltatók
Bacchus Apartman – Borbarlang Vinotéka
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Folly Arborétum és Borászat
Halászkert Hotel & Étterem
Szépkilátó Borozó
Hotel Bonvino Wine & Spa
Kisfaludy-ház Étterem és Borterasz
Hotel Neptun Badacsony – Tilia Borvendéglő
Káptalantóti Kemencésház
Lábdi Piac
Oázis a Klastromhoz Wellness Vendégház
Ökoturisztikai Látogatóközpont Badacsonylábdihegy
Szegi Családi Gazdaság
Pátzay Kert
Villa Pátzay Borhotel
Villa Pátzay Borbirtok
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről!