Az Anna-bál szépségét, hangulatát idézi a Balaton idei fagylaltja a Bagaméri fagyizóból

Márton Sándor, azaz "Bagaméri mester" a Balaton fagyija 2018 serlegével

Márton Sándor cukrász- és fagylaltmester, a balatonfüredi Kisfaludy utcában működő Bagaméri fagylaltozó tulajdonos vezetője ismét nagyot alkotott. Az Anna-báli csemege nevű fagyijával nem csak finomat készített, de még a zsűri ízlését is eltalálta.

 

A Balatoni Turizmus szövetség által az idén is meghirdetett versenyen “Bagaméri mester” Anna-báli csemege nevű fagylaltkölteménye elnyerte a Balaton fagylaltja címet.

– A gondolat az Anna-bál egyik jelképéből, a bál szépének adott aranyalmából indult el, és ehhez kevertem ki azokat az ízeket, amik talán visszaadják a bál szépségét, hangulatát – meséli Márton Sándor, amikor sikerül egy kis időt szakítani a teljesen más ízvilágot képviselő Őrség kincse fagyi készítése közben.

 

Marton Sándor éppen a tökmagos, sütőtökös ízvilágú Őrség kincse fagylaltból készített egy adagot

Az Anna-báli csemege alapja egy tejszínes krém linzeres ízzel, ami a sült almatorta zamatát idézi fel bennünk. Ehhez készítettem egy nagyon finom rétegezést fahéjas sült almából. És egy további rétegben linzer darabkákat, illetve linzermorzsát szórunk a fagylaltba, a tetejét egy gold csokoládéból készített réteggel vontam be – folytatta

 

Az Anna-báli csemege fagyi tetejét gold csokival bevont apró csokiszemek díszítik. A szilikon formába öntött alma szintén a fagyi anyagából készült. Az alma szára és levele gold csokival bevont hagyományos csokoládé

A technológiánál persze fontosabb számunkra az íz, amit az alap és a különböző rétegek együtt kiadnak, amikor egy-egy gombócban egymással keveredve a kehelybe, vagy tölcsérbe kerülnek. A fagyit kóstolva Anna-báli párhuzammal könnyeden táncoló, arany és más világos színű ruhákba öltözött gyönyörű ifjú hölgyeket látok magam előtt, akik néha egy-egy mosolyt is küldenek felém – amikor egy-egy réteg éppen hangsúlyossá válik a számban. A saját ízét persze mindenkinek magának kell megkeresni.

 

Az Anna-báli csemege metszetének egy részlete a gold csokival és a fahéjas sült almából készített rétegekkel

A mester a versenyre nevezett másik fagylaltot, a Jókai múzsáját a Füreden május elején tartott hagyományos Jókai-napokra készítette. Ez egy súlyosabb ízű, a szenvedély és tapasztalat minden zamata benne van. Ilyen lehetett a Jókainál nyolc évvel idősebb Laborfalvi Róza legendás csókja 1848 március 15-én, amikor a Nemzeti Színház előadásán Jókai fellépett hozzá a színpadra.

– Ez egy rumos, tejszínes fagylalt, amit ropogós csokoládés ostya darabokkal és amarilla meggydarabkákkal rétegeztem.

 

A Jókai múzsája fagyi ütősebb ízekre épül

Jókait akkor rabbá tette az a csók, ihletet és munkakedvet adott neki 38 éven át. A zsűrit a jelek szerint most inkább a lengébb, könnyedebb ízek vették le a lábáról.

 

A Bagaméri Fagylaltozó a füredi Kisfaludy utcában

Bagaméri mester persze nem csak a versenyzés kedvéért kísérletezik. Az álmaiban kóstolt fagyik új ízeit megpróbálja a valóságban is elkészíteni. Ezek az ízek nagyon változatosak. Úgy van velük, ahogy Radnóti az emlékeiről ír, a csókok íze számban hol méz, hol áfonya. Az Anna-báli csemege inkább “mézes” íze után most az áfonya következik. Heteken belül elkészül egy levendulás fagyival, aminek az alapját áfonya adja, de a levendula illatából, ízéből is hordozni fogja azt, ami kellemes.

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről!

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár