Az idén is nagyon érdekes ételeket lehetett kóstolni az alsóörsi horgász- és halas napon szombaton délelőtt a Községi strandon. A halászlé csak az egyik lehetőség volt a sok közül.
A rendezvényt ötödik alkalommal megnyitó Hebling Zsolt polgármester és Tatai Lajos a VVHE elnöke örömmel nyugtázta a nyárias időt, és a már az indulásnál tapasztalható nagy érdeklődést. Mint a polgármester elmondta, most is mindent megtesznek, hogy mindeni kóstolhasson finom halételeket, ezért a csapatok által készített, korlátozott mennyiségben kóstolható ételeket az idén is kiegészítették 200 adag halászlével. A változás csak annyi, hogy az óvodai konyha átalakítása miatt ezt most kivételesen a Bakterben főzték.
A horgászok és a főzőcsapatok versenye egyaránt kora délelőtt indult. A főzésre nyolc csapat nevezett több mint tíz étellel, amik között csak néhány volt hagyományos halászlé. A hivatalos eredményről két mesterszakács, Gál Tamás és Maurer István határozott. Mint elmondták, nagyon változatos ízvilágú és többnyire nagyon jó színvonalon készített ételekkel találkoztak. De sajnos előfordult az is, hogy a nagyon jó elképzelést nem minden ponton követte megfelelő kivitelezés.

Maurer István és Gál Tamás a tapasztalatokat veti össze – Fotó: Győrffy Árpád
A zsűri arany éremmel díjazta a Csiki Brigád angolna paprikását, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör kapros pontylevesét, a Kútfúrók és az Őszi lomb csapat halászléját. A vándorkupát a Kútfúrók csapata kapta.
Ezüst érmet adtak a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör citromos pontyragus tésztájának, a Falka Peca Egylet baracskai módra készített bajai halászléjének, a Pilisi Kakasok haltejes lecsóval és medvehagymás dödöllével körített harcsasültjének és az Ahogy mi szeretjük halászléjének.

Csiki Brigád angolna paprikást készített saját fogású halból, amit túrós csuszával körítettek – a paprikás alaplé nélkül főzött halászlé tejfölös besűrítésévél készült – Fotó: Győrffy Árpád

A veszprémi Jeruzsálemhegyi Baráti Kör egyik ételként kapros hallevest főzőtt pontyból, a másikként citromos pontyragut készített tésztával – Fotó: Győrffy Árpád

Alsóörsi Őszi lomb csapat halászlét főzött pontyból, busából, keszegből, balinból készített alaplével, pontyszeletekkel – Fotó: Győrffy Árpád

Kútfúrók csapat két évvel ezelőtt már megnyerte a versenyt. A hagyományos módon készített halászlé receptjén azóta sem változtattak. Az alaplét keszegből, pontyból, kárászból készítették – Fotó: Győrffy Árpád

A Falka Peca Egyet baracskai módra főzte a bajai harcsás halászlét, mert ahhoz meglepő módon passzírozott alapot is készítettek. A köretként adott gyufatészta már tisztán bajai volt – Fotó: Győrffy Árpád

A pilisszentiváni Pilisi Kakasok csapat haltejes lecsót főzött a paprikás lisztbe forgatott sült harcsafiléhez, és vajban kisütött medvehagymás dödöllét is adtak mellé – Fotó: Győrffy Árpád

A Veszprém Vidéki Horgászegyesület tagjaiból álló Ahogy mi szeretjük csapat Alsóörsön fogott halakból főzte a halászlét darált alaplével, amibe ponty, kétféle keszeg, compó került. A kész lébe pontyszeleteket főztek – Fotó: Győrffy Árpád
A horgászversenyen az idén is több volt a versenyző és a néző, mint a hal. A 11 háromfős csapat tagjainak többsége inkább csak a szép időt élvezhette a kapások miatti adrenalinszint emelkedés helyett. A legnagyobb halat, egy 2,74 kilós pontyot a budapesti Képes Kálmán fogta, és a csapatversenyben is ő végzett az élen a társaival.

A bajnok! A nagy fogásnál sajnos nem voltam jelen, Képes Kálmánnal már csak a partról való levonulás közben futottam össze. Azt mondta, jól ismeri az alsóörsi vizeket, mert a nyaralásai kapcsán a község a második hazája – Fotó: Győrffy Árpád

Budai Attila VVHE horgásza egy 30 dekás dévérkeszeggel – Fotó: Győrffy Árpád

A halas napot a Mosolyvár Játszóház kézművesműhelye is színesítette, ahol több más mellett fecskéket készítettek a gyerekek – Fotó: Győrffy Árpád

Fellépett Kalap Jakab Bábszínháza is – Fotó: Győrffy Árpád

Zajlott az élet a strandon kívül is. Motoroslányok az új Alsóörs feliratnál – Fotó: Győrffy Árpád
Mire az ételek elkészültek, megtelt a strand érdeklődőkkel. A rendezők, közreműködők és a környezeti feltételek optimális találkozásának köszönhetően egy igazán kellemes szeptemberi piknikké alakult a rendezvény.
Győrffy Árpád
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)