Egy tejszínes, kapros halleves nyerte el leginkább a zsűri tetszését a második alkalommal megrendezett Alsóörsi Horgásznapon, de több hagyományos halászlét és más finom halételeket is kóstolhattak az érdeklődők.
Az alsóörsi strandon megrendezett program tavaly indult a községben működő Veszprém Vidéki Horgászegyesület (VVH) kezdeményezésére, a helyi önkormányzat támogatásával. A szombat reggeli horgászversenyre hét csapat nevezett mintegy húsz versenyzővel. (Az eredményekről az írás végén olvashatnak.)
Az igazán nagy érdeklődés az idén is a déli órákban zajló halétel készítő versenyt kísérte. Ezen hat csapat indult, hogy a zsűrinek, maguknak, barátaiknak és az “Alsóörsi pikkellyel” fizető látogatóknak megfőzzék, megsüssék a balatoni halakat. A zsűrit Gál Tamás mesterszakács, Németh Krisztina, a Veszprém Megyei Gasztronómiai Egyesület elnöke és Hebling Zsolt polgármester alkotta. Meg persze a közönség.

A zsűri – Gál Tamás (balról), Németh Krisztina és Hebling Zsolt
Helyiek, nyaraló tulajdonosok és más érdeklődők hosszan időztek a rendezvény helyszínéül szolgáló strandon, ahol a szép időben napozni, játszani is lehetett. Sőt többen meg is fürödtek a 23 fokos Balatonban. A többség persze a finom halételek miatt jött.

A délelőtti eső után kiváló idő volt a programhoz

Sokan játszottak a fából készült játékokkal

Kárász Nándor nem csak a horgászversenyen volt sikeres, a bikalasszózás is jól ment neki

A bátrabbak meg is fürödtek
A versenyszabályok szerint a csapatok 80 adag ételt osztottak ki kötelező jelleggel a tallérokért a nézőknek, és az óvodában is főztek plusz 120 adag halászlét, ami szintén elfogyott. Ehhez a 200 adaghoz még hozzávehetünk legalább további százat, amit a csapatok maguknak, barátoknak, hozzátartozóknak készítettek.

Itt már főleg az evés és a beszélgetés volt a program
A zsűri közös véleményét ismertető Gál Tamás úgy vélte, hogy nagyon nehéz jó halászlét főzni, mert könnyen el lehet rontani, hisz nem mindegy, mit, illetve miből mennyit tesznek bele. Az alsóörsi eredménnyel elégedettek voltak, a csapatoknak sikerült egészen jó halászleveket és más halételeket készíteni – mondta.
Az első helyet a balatonalmádi Három Grácia csapat nyerte el a Tejszínes, kapros hallevessel.

Hebling Zsolt (balról), Tatai Lajos – a VVE elnöke – Heiter Sándor főszervező, Gál Tamás és a Három Grácia csapat két tagja, Herczeg Lászlóné és Tóth Csabáné
A második helyet a VVE-hez tartozó, budapesti illetőségű Gecse Team szerezte meg a halas ízesítésű töltött palacsintával. A zsűri elnökének annyira bejött az étel, hogy saját étlapjukon is szerepeltetni akarja meleg előételként

A Gecse Team – Gecséné Csorba Ildikó és Gecse Gábor – lecsós alapon főzték a felkockázott pontyot, balint, majd ledarálták – a szálkákat a daráló felfogja – újabb főzés, bele a sósan készült palacsintába, amit rántott panírral fedve kisütöttek – fűszeres tejföllel, vagy görög salátával kínálták
A harmadik helyezett a Bakter bisztró csapata lett a Bakterlé fantázia névvel készített balatoni halászlével

A Bakter Team – középen a séf, Gulyás Elemér (Öcsi) – Pontyhalászlé balatoni halból, alaplével készítve
Csak a hálás közönségtől kaptak díjat az alábbi csapatok

Horváth Péter és Zsolnai Károly – Balatoni barátok – Alsóörs – Balatoni petyeket főztek, ami lecsós alapon készül – paprika, paradicsom, nagyon sok hagyma – és erre kerül a 3-4 féle balatoni hal rétegezve

Sellő lányok – Molnár Katalin, Németh Éva, Horváth Margit – Alsóörs – Magyaros vegyes halászlé balatoni ponty, keszeg, kárász, compó felhasználásával – passzírozott alaplével – Hogy a halászlébe kerülő pontyszeletek szépen egyben maradjanak, a saját levükben külön főzték meg azokat

Jeruzsálemhegyi Baráti Kör – Horváth Éva, Heiter Sándor, Farkas Sándorné, Varga Lászlóné – Veszprém – Fehérboros halpaprikás bőségszaruban (palacsinta tölcsérbe tekerve), palacsinta szalmán – pontyból és keszegből – előétel Magyar kaviár – halikra gőzön párolva vajjal, citromlével, sóval, borssal
A halasnap részeként horgászversenyt is tartottak délelőtt hét csapat részvételével. A legjobb eredményt a herendi Ponty Team érte el 3850 grammos teljesítményével, ami alig volt kevesebb a többi csapat együttes eredményénél. Az első hellyel a herendi csapat vihette haza az Alsóörsi Horgásznap vándorserlegét is.
Csapatban a második a Balatonfüred Team lett 1475 grammal, a harmadik pedig a veszprémi Garázsmenet HE 1240 grammal.
Egyéniben a herendi Kalász Nándor győzött 1830 grammos fogással, a második a szintén herendi Steinbach Emil lett 1310 grammal, a harmadik helyen Regenye Imre, a Garázsmenet HE tagja végzett 975 grammal. Ő nyerte a legnagyobb hal díját is egy 615 grammos példánnyal.

Tatai Lajos, Kalász Nándor és Hebling Zsolt a horgászverseny díjátadóján
Hebling Zsolt polgármester nagyon elégedett volt a rendezvénnyel. A délelőtti ijesztő időjárás után nagyon szép időt kaptak. Az önkormányzat jövőre is örömmel támogatja a Veszprém Vidéki Horgászegyesületet (VVH) a program megszervezésében.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre