A vizsgált balatoni lángosozók közül az első helyen a révfülöpi korzón lévő Rév Büfé végzett, második a zamárdi Kiss Ernő utcai Sarok Büfé, harmadik a szárszói Központi strandon található Róza Mama Büféje lett. Az eredményt kedveltségi teszt, érzékszervi minősítés és hatósági ellenőrzés eredményeinek összesítésével alakította ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).
A NÉBIH júniusban lezajlott “meghívásos” versenyén 12 balatoni büfét, illetve az ott készült lángosokat ellenőrizték laboratóriumi eszközökkel, szakértői és laikus érzékszervi vizsgálatokkal.
A Szupermenta program keretében lezajlott akcióban vizsgálták az élelmiszer-biztonsági szabályok betartását, többek között a rendet, a tisztaságot, a személyi higiéniát, az alapanyagok nyomon követhetőségét. Laboratóriumi vizsgálatokat végeztek a késztermékekből, a használt, forró sütőzsiradékból, valamint különböző felületekről vett mintákkal. A sütőzsiradékok esetében a 36 mintánál egyetlen volt, amelyikben az egyik komponens kis mértékben túllépte a megengedett határértéket. A többi megfelelt a vonatkozó rendeleteknek és referenciaértékeknek.
A hatósági helyszíni szemlék mellett a Nébih szakemberei a natúr lángosok érzékszervi bírálatát is elvégezték a hivatal mobil érzékszervi vizsgálóállomásán.
Kiváló minősítést kapott a fonyódi Lángos-Palacsinta Pizzéria és Étterem natúr lángosa.
Átlag feletti minősítést kapott a révfülöpi Rév Büfé, a zamárdi Sarok büfé, az alsóörsi Oliva Büfé és a tihanyi Móló Büfé natúr lángosa.
Átlagos minősítést kapott a szárszói Róza Mama Büfé, a gyenesdiási Lángos és Palacsintaház, a balatonszemesi Lángos és Palacsintasütő, a siófoki Sió Büfé, a szigligeti Falatozó Büfé és a balatonakarattyai X büfé natúr lángosa.
Átlag alatti minőségűként értékelték a balatonfenyvesi Csúcslángosda natúr lángosát.
A kedveltségi vizsgálat alkalmával laikus lángoskedvelők értékelték a lángosozókat a vásárlóként megítélhető felszereltség, választék, higiénia, a kiszolgálás és az összbenyomás alapján. Emellett pontozták a kiszolgált sajtos-tejfölös lángosok külső megjelenését, színét, illatát, ízét és állagát is.
Az üzlet egészének pontozásánál a Rév Büfé lett a legjobb (69 pont), második a Róza Mama Büféje (66,3 pont), harmadik a Sarok Büfé (63,8 pont).
A sajtos-tejfölös lángosok minősítésénél a laikus zsűri a Sarok Büfé lángosát tette az első helyre (73,2 pont), második Róza Mama Büféje (70,8 pont), harmadik az alsóörsi Oliva Büfé sajtos tejfölös lángosa lett (66,6 pont). Náluk ebben a kategóriában a fonyódi Lángos-Palacsinta Pizzéria és Étterem csak a 9. helyen végzett.
A laikus zsűri pontjainak összesített eredményénél az első helyen a Róza Mama Büféje végzett (137,1 pont), a második a Sarok büfé (137 pont), a harmadik a Rév büfé lett (132 pont).
A balatoni lángosozók Szupermenta rangsora végül a kedveltségi teszt, az érzékszervi minősítés és a hatósági ellenőrzés eredményeinek összesítésével alakult ki.
Első helyen a révfülöpi RÉV Büfé végzett
Második a zamárdi Sarok Büfé
Harmadik a balatonszárszói Róza Mama Büféje lett
Mint a hatósági ellenőrzés összegzéseként írják, a 12 vendéglátóhelyből 8 esetben csak kisebb hiányosságok fordultak elő, amiket a vállalkozások még az ellenőrzés ideje alatt javítottak. Két helyszínen akadtak komolyabb problémák, így ezeknél figyelmeztetésben részesülnek az üzemeltetők. További 2 egység bírságra is számíthat a nem megfelelő személyi és helyszíni higiéniai hiányosságok, valamint lejárt élelmiszerek tárolása miatt. A hibákat utóbbi 4 esetben is azonnal, illetve rövid határidőn belül javították az együttműködő vállalkozók. Az ellenőrzések során összesen mintegy 300.000 forint értékű bírságot szab ki a Nébih.
Győrffy Árpád
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)