|
III. Akalai bor napja mandulavirágzáskor
2013. április 5-7.
az akali FÉK Étterem és Kávéházban, valamint a borosgazdák pincéiben a Fenye- és Les-hegyen.
Program
április 5. péntek FÉK Étterem és Kávéház
15.00 Megnyitó
Koncz Imre polgármester, Nagy Imre elnök Borút Egyesület
15.15 A szőlő és a mandula említése a magyar irodalomban – Dr.Praznovszky Mihály irodalomtörténész
15.45 A mandula és egyéb olajos magvak táplálkozás-élettani jelentősége – Varga Anita dietetikus Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet
17.00 Mandulából készült ételek kóstolója – a gazdaasszonyok által készített ételek versengése
17.30 Bormustra – az Akali Borút Egyesület borosgazdáinak bemutatkozása, borkóstoló
18.30 Eredményhirdetés, díjkiosztás
19.00-20.00 Filmvetítés: Szőlőhegyi kápolnák
április 6-7. (szombat-vasárnap)
10.00-18.00 óráig Nyitott pincék napja
A balatonakali Fenye – és Leshegy borosgazdái saját termelésű boraikkal várják a borkedvelő közönséget pincéiknél. (A borkóstolás a pincéknél ingyenes!)
Csodáljuk meg együtt a mandulafák virágba borulását, a történelmi pinceépületeket és a gyönyörű balatoni tájat!
Nyitva tartó pincék, borkóstoló helyek
1. Barátcsuha Borház Nagy Imre Pincészet
2. Mlinkó István pincéje
3. Pribék Ferenc pincéje
4. Meszleny pince-pésház /volt Kiss Vilmos pince/
5. “Öreg Présház” Szafner Lászlóné Éva
6. Pálmüller József pincéje
7. Müller Pince anno 1785
8. Dr.Szabó László pincéje
9. Skrabski Pince, Nagy-Leshegy Kft
10. Laci Pince Csárda, Zab László
11. FÉK Étterem és Kávézó
Mindenkit szeretettel várnak a pincetulajdonosok!
Felhívás a mandulából készült ételek versenyére
Kedves Akali Lányok, Asszonyok, Urak!
Borút egyesületünk idén is megtartja az “Akali bor napja mandulavirágzáskor” című bor-idegenforgalmi rendezvényét.
Április 5-én (pénteken) 15 órakor a FÉK Étteremben egy előadás-sorozat lesz, melynek keretében ismét sor kerül a mandulából készült ételek versenyére. (A pirított sósmandulától a grillázs tortáig bármivel lehet nevezni ami mandula felhasználásával készült.)
A mandulás ételeket szakértőkből álló zsűri bírálja majd és választja ki az elsőhárom helyezettet.
A nyertesek 5000.- Ft,3000.- Ft illetve 2000.- Ft-os vásárlási utalványt kapnak.
A résztvevők is szavazhatnak a közönségdíjas ételre. (Várhatóan 40-50 fő vesz részt a rendezvényen.)
A versenyre készített mandulás ételeketáprilis 5-én 12-15 óra között lehet leadni a FÉK Étteremben az étel nevének és elkészítőjének megadásával.
Az eredményhirdetésre még aznap 18.30 órakor kerül sor a helyszínen.
Akali Borút Egyesület
Nagy Imre elnök, Müller István titkár, Tóth Béla elnökségi tag
|
Balaton balatoni szabadstrandok bicikliutak boros kulturális sport szabadidős programok koncertek látnivalók