Balatonföldvári szezonnyitó boros üzleti találkozó 2013-03-07

A találkozón részt vett Bornai Tibor, a KFT együttes billentyűs-énekes, zeneszerzője is, aki tervezett balatoni könyvéhez gyűjtött információkat - itt éppen lellei Pócz József boraival ismerkedik

Jó értelembe vett beitatásra, beetetésre hívták a napokban a siófoki és balatonföldvári térség turisztikai vállalkozóit. A Dél-balatoni Borút Egyesület és a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület első alkalommal rendezett szezonnyitó borbemutatót és üzleti találkozót a földvári Főnix hotelben, hogy a dél-balatoni borászokat illetve boraikat, borkóstoló programjaikat összeismertessék a térségben működő szállásadókkal, vendéglátókkal.

A szervezők azt szeretné elérni, hogy a szállodákban, panziókban, éttermekben és más vendéglátóhelyeken elsősorban a térségben termet borokat kínálják a vendégeknek, de mindenképpen legyen belőlük megfelelő választék, ahogy ezt a vendégeket köszöntő főszervező, Fekete Tamás is meg fogalmazta.
A Dél-Balatont átfogó Balatonboglári Borvidék borai kitűnő minőségűek, ami köszönhető a nagy tudású borászoknak és a különleges mikroklímának. Jó lenne, ha a kínálat megfelelően összekapcsolódhatna a kereslettel, ha ezek a kiváló minőségű helyi termékek eljuthatnának a térségben pihenő, kikapcsolódó turistákhoz, mondta a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület alelnöke. Mint hozzátette, abban bízik, hogy az idei rendezvény csak az első, a jövőben minden évben sor kerül hasonló programra a térségben.

Gádor Dénes, a társszervező Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke úgy vélte, hogy elsősorban a boroknak kell beszélni a borászokról is. Annyit azért elmondott, hogy az egyesületük 1999-ben alakult, jelenleg 51 taggal és több mint harminc minősített borút állomással működnek. Az egyesület azért jött létre, hogy elősegítse a helyben fogyasztó vendégkör kialakítását. A folyamat lassan, nehezen indult, de ma már ott tartanak, hogy bárhonnan közelítik meg a településeket, mindenhol megtalálják a borút állomások tábláit. Ez a program is azt szolgálja, hogy a térség kínálatában a rangjához méltó helyet kapjanak a helyben termelt borok.

A házigazda egyesület tagjai mellett a bemutatóra meghívták a Siófoki Fürdőegylet és Turisztikai Egyesület tagjait is. A szervezet elnöke, Hoffmann Henrik az összefogás szép példájának minősítette a rendezvényt. A Balatoni TDM Szövetség elnökeként is úgy vélte, hogy  a desztinációs kínálat megteremtéséhez az érintett partnerek hasonló együttműködésre lenne szükség a teljes balatoni térségben. Ez vezethetne el a Balaton turisztikai potenciáljának megfelelő kiaknázásához.

Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a rendezvény egyik fővédnöke, Gádor Dénes, Hoffmann Henrik és Fekete Tamás a megnyitón

A találkozón több mint húsz kisebb-nagyobb borász, borászat mutatkozott be. Köztük volt Garamvári Vencel, Konyári János és Légli Ottó is, akik korábban egy-egy alkalommal elnyerték az Év bortermelője díjat.

A Konyári Pince és az Ikon Borászat asztala

Balatonboglárról a Hujber Pince és a Légli Szőlőbirtok, Balatonföldvárról a Podmaniczky Pince, Balatonlelléről a Bujdosó Pincészet, a Buzássy Pincészet, a Garamvári Pincészet, a Konyári Pince és a Pócz Pincészet, Kőrőshegyről a Topos pince, Kötcséről a Buzás Szőlőbirtok, Fáncsi-hegyi Pince, Gutman Borpince és a Veszprémi Családi Pincészet, Látrányból az Ikon Borászat, Szőlősgyörökről a Koltai Pincészet, a Trunkó Pincészet és a Szent Anna Borház, Szőlőskislakról a Kislaki Bormanufaktúra és az Országh pince, Zamárdiból pedig a Szent Kristóf Pincészet volt a részvevők között.

Érdeklődők a Hujber Pince asztalánál

 

Bujdosó Zsigmond a Bahart Zrt. képviselőivel

 

Bujdosó Ferenc (jobbról) Fekete Zoltánnak, a Rádpuszta Csárda és Szabadidőcentrum tulajdonosának ajánlja a Bujdosó Pince Mentőöv nevű 2012-es rozéját.

 

Érdeklődők a Garamvári Szőlőbirtok asztalánál

A kínált borok mintegy fele fehérszőlőből készült. A fajták gyakorisága szerint Chardonnay és Irsai Olivér hét-hét, Olaszrizling öt, Rajnai Rizling kettő volt. A fentieken túl Suvignon Blanc, Tramini, Szürkebarát, Kirányleányka, Cserszegi fűszeres, Zenit szerepelt a palettán. A mintegy tíz házasított fehérbor is jellemzően ezekből a szőlőkből készült.
A vörösök közül Cabernet Sauvignonból négy, Melrot-ból és Kékfrankosból három-három volt a kínálatban. Rajtuk kívül Cabernet Franc, Syrah (vagy Síraz), Portugieser,  Zweigelt szerepelt a sorban, ahogy a házasított vörösök és a tucatnyi Rozé alkotórészeit is elsősorban a fejti fajták alkották.

Rosta László (középen), a balatonföldvári Sajt és Bor Napok szervezője egyeztet a balatonboglári Hujber Pince képviselőjével

 

Bacsa András, a zamárdi Szent Kristóf Pincészet tulajdonosa (jobbról) kínálja Herencsárné Dolgos Krisztinát és Herencsár Zoltánt (középen), a balatonföldvári Sommer Panzió üzemeltetőit

A borászatok kínálatában többségében normál 0,75 literes kiszerelésű borok szerepeltek, de volt több, kimondottan folyóboros értékesítésre szánt 1,5 literes és kétliteres tétel is.
Az árak a literenkénti 400 forinttól indultak. A skála másik végén a Légli Landord (Chardonnay 2011), a Garamvári Evolution Rosé (2008) és a Bujdosó pince Sirocco nevű vörös cuvée-je (2008) állt 2.550, 2.640 és 2.695 forintos palackonkénti áron (0,75 literes kiszerelésében). A palackonkénti jellemző ár 800 és 1200 forint között alakult.

Gutman László, a Gutman Borpince borásza kínálja a Koppányvérét Koncz Tamásnak (középen), a balatonföldvári Hotel Del Porto üzemeltetőjének és Kovács Nándornak, a szintén földvári Hotel Reál üzemeltetőjének

 

Buzássy László (balról), a Buzássy Pincészet tulajdonosa mesél borairól a vendégeknek

 

Országh Bernát és felesége (balról jobbra), Fekete Zoltán, a Rádpuszta Csárda és Szabadidőcentrum tulajdonosa, Koltai Tamás és Hujber László borászok az Országh Pince boraival

 

Simonyi Zoltán, a Fáncsi Hegyi Pince borásza (balról) mutatja be a 2012-es évjáratot Gádor Dénesnek, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnökének és feleségének

 

A balatonföldvári Kárpáti Fagyizó csapata kóstolja Gutman László (jobbról) borait

A borbemutatót malac- és csirkevacsora zárta. A méretes szabadtéri sütőben grillezett húsokat az egyesület egyik tagja, Borbély László ajánlotta fel társainak – nem titkoltan azért is, hogy ötletet adjon nekik hasonló grillprogram szervezéséhez. A sütésben veje, Paróczi Sándor segítkezett.
A Sültmalacos Laci bácsiként jobban ismert mester esküszik a fűszertelenségre.
– Mi a natúr malacsült ízét keressük. Nem pácolunk, nem fűszerezünk, csak besózzuk a húst közvetlenül a sütés előtt. Nincs locsolás, kenegetés se. Ahogy a saját zsírja körbefolyja, attól lesz ilyen szép piros, ropogós és finom – fogalmazta meg röviden a legfontosabb tudnivalókat a mester.

Sültmalacos Borbély László és Paróczi Sándor a földváris boros üzleti találkozón

Borbély László és Paróczi Sándor az akkor még meglévő malaccal

A finom malacsülthöz alapvető feltétel a jó minőségű alapanyag. A sütésnél nagyon fontos még a malac stabil rögzítése, és hogy csak száraz keményfát használjanak a tüzeléshez.
A malac élősúlyban félmázsás volt, 33 kilogrammos konyhakész állapotban, amiből a sütés alatt közel harmadát elveszíti – így kb. 60-70 adag jön ki belőle. Mivel a malac kicsit nagyobb volt az ideálisnál, hét órán át tartott a sütése.

Szemből középen Légli Ottó, 2010-ben az Év bortermelője és a Borászok borásza cím birtokosa

 

 a földváris boros üzleti találkozón

Jobbról id. Légli Ottó, a Légli Szőlőbirtok és Borászat tulajdonosának, az Év bortermelőjének édesapja, tanítómestere

A rendezvényen részt vett a Balatonföldváron augusztus 9-20. között megrendezésre kerülő Sajt és bor napok szervezője is. Így talán a nagyközönség is majd egyben is megismerheti a bemutatón felvonultatott borok jelentős részét.

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár