A balatoni, vagy ahogy többen is mondták, zalai stílusban készített halászlék voltak többségben a 8. alkalommal megrendezett gyenesdiási keszegfesztiválon. A zsűri és a közönség szerint nagyon jóra értékelte az alaplével, passzírozással, tészta nélkül készült ételeket.
A halászléket értékelő zsűrit Miklós Beatrix, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, Balázs Gergő, a budapesti Stefánia palota séfje és Gál Lajos polgármester alkotta. A többek között helyi, keszthelyi, ajkai, rezi, kanizsai és zalaszabari csapatok főztjei közül
Vaszily Zsolt, a keszthelyi Szemfüles Egyesület a Gyermekekért csoport séfjeként főzött egy igazi balatoni halászlét is a tóból fogott halakból, de az igazi sikert egy rábaközi recept alapján készített halászlével érte el, amit a zsűri különdíjjal jutalmazott. Az alapanyag ponty, kárász, fogas, keszeg és az erőteljesebb ízű csuka volt. A nagyon kevés paprikával, alaplével készített halászlét a végén behabarta, kaporral fűszerezte, balatoni olaszrizlinggel és citrommal savanyította és csukahússal készített szalvétagombócot főzött bele.
A halászléfőzőverseny 2. díját a tavalyi győztes csapat, a Keszthelyi Kormoránok nyerték el.
Az igazi keszegfesztivál fílinget persze az adta a rendezvénynek, hogy a piac két végén nagy csapatok sütötték a “balatoni” keszeget. Az idézőjel annak szól, hogy ezek a halak valójában sohasem úsztak a Balatonban, csak a hivatalosságok ezzel az átnevezéssel próbálják balatonivá tenni vízgyűjtő halastavaiban hizlalt halakat, amióta a tóból csak a horgászok ehetnek.
A két halsütő csapatot Keresztes József, a “falu szakácsa” és Kőhalmi Zoltán horgász vezette. Mindketten a lebonyolításban meghatározó szerepet vállaló Forrásvíz Természetbarát Egyesület tagjai.
Keresztes József szerint a sült keszeg minőségénél alapvető a megfelelő sózás. Ha megfelelő időben és mennyiséggel előre besózták az irdalt halakat, akkor a sima paprikás lisztes panírral is finom zamata lesz.
Kőhalmi Zoltán szerint finom a halastavi hal is, de más az, ha egy hal úgy nő fel, hogy magának kell táplálék után járni, s nem úgy öntik be neki a takarmányt. Persze így is nagyon finom lett a sült keszeg, amit nem csak magam bizonyíthatok, hanem azok a hosszú sorok is, amik egész délután folyamatosan kanyarogtak az alkalmi sütödék előtt.
Barátságos volt az ár is. A máshol megszokott árak feléért, harmadáért kínálták a sült keszeget és a halászlé ára is jóval elmaradt a büfékben megszokottól.
Gál Lajos polgármester nagyon elégedett volt a rendezvénnyel. Úgy értékelte, hogy a nyolcadik alkalommal is beváltotta kezdeti elképzeléseiket, amikor azzal indultak, hogy ne csak a süllőnek, pisztrángnak, hanem a legbalatonibb halnak, a keszegnek is legyen gasztronómiai ünnepe.
Méltatta a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. segítségét az idei és a korábbi rendezvények lebonyolításánál, a piac elindításánál. A szoros kapcsolatot jelzi, hogy a idei fesztivált is Szári Zsolt vezérigazgatóval közösen nyitották meg.
Természetesen a fesztivál idején is folyamatosan működött a termelői piac, ahol különböző élelmiszerek mellett kézműves termékeket is kínáltak.
A gyerekeket folyamatosan kézműves és játékprogramok várták a Szemfüles játszóházban.
A késő délutáni, esti órákban színpadi műsorok zajlottak. Tátrai Lajos gitározott, énekelt, fellépett a helyi Deresedő Wild Gerlicék, a Beatles feldolgozásokat játszó The Apples Beatles, az Ír Regatta, avagy a Szelíd Csavargók Együttes, az EMotion Táncstúdió és a ReziDance Tánccsoport, Delhusa Gjon, valamint a Gábor & Gábor tánczenekar.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre