Sokan elsiratták a napokban a balatonalmádi Határ Éttermet, miután a vendéglő Facebook-oldalán március 15-én megjelent a hír, hogy utoljára gyújtják be a rostlapot. Pedig nincs vége semminek. Ahogy a franciák mondanák: meghalt a király, éljen a király! – hisz a bezárással egy új vendéglő születik, ráadásul a régi is megmarad.
“A mai napon véget ér egy szép hosszú időszak, családi cégünk 2004-ben vásárolta meg az egykori „Határ Csárdát”, melyet 2006 júniusára sikerült teljesen újjáépíteni. Az elmúlt 17 évben több mint 100 munkatársunk volt, sokan hosszú éveken át dolgoztak velünk, kitartó beszállítóink igyekeztek követni igényeinket, jó pár szerelő biztosította munkájával zavartalan működésünket. Működésünk során megküzdöttünk sok nehézséggel, visszafizettük hiteleinket, álltuk a sarat a gazdasági válság után, szenvedtünk a munkaerőhiány miatt, majd megpróbáltuk felvenni a kesztyűt a járvány okozta nehézségekkel is. Mostanra erőnk kissé megfogyott. Köszönjük mindenkinek, aki velünk volt, köszönjük a sok biztatást, a sok pozitív visszajelzést és persze az őszinte kritikákat is, sokat kaptunk a helytől, sokat tanultunk, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk! Most fájó szívvel búcsúzunk, hiányozni fogsz „Határ Étterem” – írták többek között az étterem Facebook-oldalán.
A szomorú hozzászólásokra adott válaszból derült ki, hogy szó sincs végső búcsúról, a show illetve a vendéglátás nem állhat meg, csak éppen máshol folytatódik.
– Sokan félreértették a bejegyzést, mert olyan szinten nem lettünk a járvány áldozatai, hogy végleg le kellene húznunk a rolót. Persze nehéz a helyzet, hisz a kiszállítással hosszú távon nem lehet fennmaradni, de a mi esetünkben konkrétan arról van szó, hogy eladtuk az éttermet, és egy másik helyen szeretnénk egy újat nyitni – mondta kérdésünkre Pressing Zsolt tulajdonos, üzletvezető.
– Hogyan jutottak erre a döntésre?
– Már korábban gondolkodtam, hogy valami újba kellene kezdeni. Szerettem volna egy kicsit kisebbet, ahol kreatívabban lehet dolgozni. Aztán januárban bekopogott egy vevő, aki reális árat ajánlott az üzletért, amit a továbbiakban ő is étteremként szeretne működtetni. Így azt gondoltuk, belevágunk egy új megnyitásába.
– Hol?
– Balatonfüreden a móló előtt, a Kisfaludy utcában, a galériával átellenben, az egykori kertmozi helyén lévő kis park mellett.
– Bagaméri mester fagyizója mellett?
– Igen, a dohánybolt és a fagyizó között nyitunk egy meleg konyhás éttermet Zenit’21 Bisztró névvel. Mintegy 30 fős belsőterünk lesz, 60 vendéget tudunk a teraszon leültetni. Gyakorlatilag egy normál éttermet szeretnénk kialakítani, ahol a jelenleginél egy kicsit kisebb étlappal várnánk a vendégeket.
– Milyen stílusú üzlet lesz? Gondolom, a bisztró név választása változásra utal.
– A változást már Almádiban is elkezdtük, és sikeres is volt. Szűkítettünk az étlapon, a hagyományos magyaros ételeket újragondolva kínáltuk a havonta cserélt étlapon. Ezt a vonalat visszük tovább a füredi parthoz illő ételekkel, italokkal.
– Dolgozókkal hogyan számolnak?
– A Határ Éterem zárásakor velem együtt hatan vittük a munkát, ezzel a csapattal mennénk át Füredre is. Ennyien a nyáron biztosan nem leszünk elegen, de a kisebb hely miatt várhatóan kevesebb emberrel kell majd számolni, mint Almádiban.
– Mikor várható a nyitás?
– Az engedélyeket talán néhány héten belül megkapjuk. Ha így lesz, azonnal ki is nyitunk. Ha az engedélyek megszerzéséig nem oldanák fel az éttermekre vonatkozó korlátozásokat, akkor is beindítjuk az üzletet kiszállítással – mondta Pressing Zsolt.
Győrffy Árpád
•
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)