Gyenesdiás – Az együttlét fedőneve: gesztenyesütés

Akár karácsonyi üdvözletnek is elküldhető emlékképet is lehetett készíteni a hagyományos hétvégi rendezvényen - Fotó: Győrffy Árpád

Két délutánt töltöttek ismét együtt a gyenesdiásiak családias, baráti hangulatban játékkal, beszélgetéssel, forraltbor, sütemények, sült gesztenye és halászlé kóstolásával a hétvégén.

 

A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület 14. alkalommal megtartott rendezvényét az idén sem terhelték túl színpadi kulturális programokkal, a hangsúly most is a kellemes együttléten volt. Mindkét nap sok érdeklődőt vonzott a Községháza előtt kialakított karácsonyi vásár, amin helyi és környékbeli kézművesek kínálták termékeiket, hozzá forralt bort, teát és harapnivalót is ajánlottak. A korábbiaknak megfelelően mindkét napra új funkciót kapott a Községháza nagyterme is, amit a Varázshangok Egyesület rendezett be játszóháznak a legkisebbek és szüleik nagy örömére.

 

Már délután is voltak érdeklődők a kézművesek pultjainál, de a vásárlási kedv inkább este jött meg – Fotó: Győrffy Árpád

A gyerek és szülők is imádták a különleges játszóteret – Fotó: Győrffy Árpád

Az első nap sztárvendége a sült gesztenye mellett hagyományosan a száz szeletes ünnepi torta volt, ami nem sokáig időzött a rendezvényen, mert a felszeletelés után azonnal el is fogyasztották.

 

A százszeletes torta még egyben – Fotó: Kenesei-bezzeg Katalin

 

Ketten a gesztenyesütő csapatból – Valentin Szilveszter (balról) és Kiss László – Fotó: Győrffy Árpád

A vasárnapi program sztárja a Hobár Péter vezetésével készített halászlé mellett az idén is a sütimustra és az ezt követő sütivásár volt. Iskoláskorú lányok, anyukák, nagymamák versenyeztek több kategóriában is legfinomabb karácsonyi sütemény készítő cím elnyeréséért. A zsűrit az idén is Somogyi Zoltán Max gasztronómiai szakértő és egyben a turisztikai egyesület elnöke vezette. Tagja volt még Finta Maya, Kenesei Bezzeg Katalin és László Judit. A versenyre beadott 25 sütemény mindegyikét finomnak ítélték, és találtak közöttük több kiemelkedő minőségűt is. A zsűri döntése szerint az alábbi eredmény született.

Házias finomságok kategória: 1. Egyed Diána, Narancsos csokis keksz; 2. Varga Zoltánné, Linzer karácsonyfa; 3. Menyhei Réka, Lukács Bíborka, Szeretet puszedli.

 

Egyed Diána Narancsos csokis keksze – Fotó: Győrffy Árpád

Szelet krémes sütemény kategória: 1. Ángyánné Döbör Szilvia, Nutellás gesztenye szelet; 2. Ángyánné Döbör Szilvia, Diós krémes; 3. Dongó Árpádné, Fagyi szelet.

 

Ángyánné Döbör Szilvia Nutellás gesztenye szelete – Fotó: Győrffy Árpád

Ünnepi torta kategória: 1. Kissné Sánta Éva, Havas táj; 2. Döbör Beáta, Sós mogyorós karamell; 3. Varga Eszter, Csokis-gesztenyés torta.

 

Kissné Sánta Éva Havas táj nevű tortája – Fotó: Győrffy Árpád

Különdíjasok:

 

Kiss Alexa – Különleges habcsók koszorúja – Fotó: Finta Maya

 

Makó-Hóbár Zorka – Zorka kedvenc muffinja (gyermek kategória) – Fotó: Győrffy Árpád

 

Búzási Sára, Czanka Orsolya – Sportszelet torta (gyermek kategória) – Fotó: Győrffy Árpád

 

Az eredményhirdetésen készült csoportképen a versenyzők a zsűri tagjaival és a rendezvényt mindkét nap magyarul és németül vezető Kovács Bea újságíróval – Fotó: Győrffy Árpád

 

A hivatalos zsűrizés után megnyílt a lehetőség mindenki előtt, hogy saját véleményét kialakítsa a sütikről, és akár ötletet is kapjon az ünnepi édességek elkészítéséhez – Fotó: Győrffy Árpád

Vasárnap a Pásztorházban adventi mézeskalácssütést tartottak a gyenesdiási népi kismesterségek szakkörének segítségével.

 

A konyhában Fábián Józsefné, Ember Lászlóné, Dongó Árpádné mézeskalács készítés közben – Fotó: Győrffy Árpád

 

A tisztaszobában a gyerekek és szüleik a már kisütött mézeskalácsokat díszítették – Fotó: Győrffy Árpád

 

Vasárnap is kinyitott a kézművesvásár, ahol az ünnepi díszeken kívül fazekas termékeket, különböző anyagból készült babákat, díszdobozokat, mandalás ajándéktárgyakat, fűszereket, lekvárokat lehetett több más mellett kapni – Fotó: Győrffy Árpád

 

 Vincze Teodóra és Nagy Gergely folyamatosan kínálta a zsíros kenyeret, sült kolbászt, halchipset és vasárnap az ünnepi halászlét is – Fotó: Győrffy Árpád

Természetesen most is volt tombolasorsolás, és a Pásztorház melletti betlehemnél meggyújtották a harmadik adventi gyertyát is. Az idei rendezvény újdonságaként a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület csatlakozott a Gyenesdiásnak fontos környezetünk és jövőnk sorsa programhoz az ökotudatosság jegyében. Ezért már előzetesen arra buzdítottak minden vendéget, hogy az eldobható helyett vásárolják meg a rendezvényen kínált bögrénket, vagy hozzák magukkal az otthonit, hogy így is csökkentsék környezetünk terhelését.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár