Az egyik leghétköznapibb ételünk is csodákat tartogat, ha megfelelően bánunk vele, derült ki a szombati gyenesdiási Burgonyanapon, ahol a közönség is megkóstolhatta a főzőversenyen készült ételeket.
A helyi önkormányzat, a Szemfüles Egyesület és a József Attila Művelődési Ház rendezvényét a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Intézet szakmai támogatásával és a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség védnökségével rendezték meg az idén már 8. alkalommal. A fő cél most is a keszthelyi burgonyafajták megismertetése, népszerűsítése volt. Ezt szolgálata a hagyományos főzőverseny is, amin tizenegy csapat indult, és volt tanácsadás, sőt akciós burgonyaárusítás is.
Az ételeket szakértőkből álló zsűri értékelte Várhelyi Miklós Aranysapkás, Venesz-díjas mesterszakács vezetésével. Tagja volt még Miklós Beatrix, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség felügyelő bizottságának elnöke, dr. Cernák István, a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központ igazgatója és Gál Lajos polgármester. Persze az egyszerű krumplikedvelők is lehetőséget kaptak a minősítésre, ha megfelelő mennyiségű tallérral felszerelkeztek.
A zsűri az erdélyi Csíkszenttamásból, Gyenesdiás testvértelepüléséről érkezett csapat ételkollekcióját jutalmazta aranyéremmel. A menüben Szent Mihály napi báránypörkölt túrós törekkel, füstön sült bélszín rozmaringos, tárkonyos fűszerezéssel és vajazott, páccal áztatott füstön sült aranypityóka szerepelt.
Az ezüst érmet a Gyenesdiási Bölcsőde és Óvoda csapata nyerte el. Az óvó nénik grenadírmarsot készítettek sült szalonnával, amit uborkával, céklával kínáltak.
A bronz érmet a Gyenesdiási Nyugdíjas Klub tagjaiból álló csapat nyerte el. Ők a legegyszerűbb burgonyás ételekkel, a szilvás gombóccal, a többféle ízesítéssel készített nudlival, valamint az apró húsgolyókkal felturbózott krumplis tésztával mutatták be a krumpliban rejlő lehetőségeket.
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség különdíját megosztva a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központ csapata és a gyenesdiási önkormányzati hivatal dolgozóiból álló Bürök Bisztró Csapat kapta.
Burgonyakutatási Központ különdíját a Hévízi Kukták csapata kapta. A TDM munkatársaiból és a szobakiadó egyesület tagjaiból álló csapat tócsit (tócsnit, cicegét..) készített natúr és zöldséges változatban.
A Burgonyanapon ítélték oda és adták át a Kerti Kosár Mustra idei díjait. A Páli Lajos nyugalmazott megyei főkertészből és Samu Zoltán növényorvosból álló zsűri arany minősítéssel Herczeg Erzsébet, dr. Füzesi István és Volner Lajos kosarát. Gyümölcskosaráért különdíjat adtak Bicskei Károlynak.
A Burgonyanap kulturális programjában fellépett a Kalimpa színház, a Press Dance Táncstúdió, a Csíkszenttatmási Csonkatorony Néptáncegyüttes. A rendezvényt a Roulette zenekar tánczenés bulija zárta.
Győrffy Árpád
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)